• DOLAR 32.571
  • EURO 34.913
  • ALTIN 2424.157
  • ...
Gazianteplilerin bayram geleneği: Antep Kahkesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye’nin değişik yerlerinde her biri ayrı bir kültürden doğan gelenekler, bayramlara farklı bir tat katıyor. Bayram geleneklerinin başında ziyarete gelen misafirlere ikram edilen yemek ve tatlı türleri geliyor.

Bu gelenekle bayramlarda sofralar her zamankinden daha şen olurken, yörelerin kendilerine özgü gelenekleri evlerde tatlı bir telaşa neden oluyor. Aynı zamanda bu lezzetleri hazırlayan esnafın da yüzü gülüyor.

Gaziantep’te Ramazan ayına has olan ve bayram öncesi yapılan hazırlıklar arasında yer alan ‘Antep Kahkesi’ ve ‘Fıstıklı Kurabiye’ satışlarından memnun olduklarını belirten Pasta satıcıları, Antep Kahkesi’nin Gazianteplilerin bayramlarda misafirlere ikram edilmesi için yıllardır sürdürdüğü bir gelenek olduğunu söyledi.

 ‘Antep Kahkesi’ ile ‘Fıstıklı Kurabiye’nin her bayramda Gazianteplilerin bayram lezzetleri arasında mutlaka yer aldığını belirten esnaf Mehmet Kaya, ‘Antep Kahkesi’nin hazırlıklarının Ramazan ayının yarısından başlanıp bayram sabahına kadar devam ettiğini belirtti.

Her Ramazan Bayramı’nda yoğun bir tempo ile çalıştıklarını belirten Kaya, “Yıllardır Gaziantep’te süren güzel bir gelenektir bu. Her Ramazan bayramında bu şekilde yoğun oluyor. Vatandaşlar genelde şekerli pastalar alıyor. Köy kahkesi, Kilis çubuğu, Antep çubuğu ve bu şekilde her türlü pastalardan alıyorlar. Ama özellikle şekerli pasta daha çok talep görüyor. Kurabiye, un kurabiyesi ve elmalı kurabiye çeşitleri satıldı. Satışlarımız bayram gününe kadar devam ediyor. Bayram öncesi 24 saat boyunca çalışıyoruz.” dedi.

Pasta çeşitlerinin Gaziantep’e özgü olduğu için yoğun bir ilgi gördüğünü belirten bir başka esnaf Tarık İyiyapmaz ise ‘Antep kahkesi’nin Gazianteplilerin bayramlarda misafirlere ikram edilmesi için yıllardır sürdürdüğü bir gelenek olduğunu dile getirdi.

İyiyapmaz, “Bayram pastası satışlarımız devam ediyor. Pastalar yoğun bir ilgi görüyor. Çarşımız ve pazarımız gayet iyi. Gecelere kadar, iftar ve sahur demeden çalıştık. Bu anlamda Gaziantep’e özgü pastalarımız var. Pastaların çoğunluğu Gaziantep’e özgü olduğu için yoğun bir talep görüyor. Genelde Gaziantep’e özgü şekerli kurabiyeler ilgi görüyor.” ifadelerini kullandı.

Bayramlık pasta almaya gelen bir ev hanımı ise “Bayramda kurabiyeler olmazsa olmaz. Diğer pasta çeşitleri bayramlarda ikram edilir. Hazır olduğu gibi evlerde de pastalar yapılıyor. Bayram kurabiyesi ve tuzlu pasta alıyoruz.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir