• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Savaşsız Suriye ve bayramlarını özledik`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriyeli Mülteciler, bu yılda Ramazan Bayramı'na buruk girdi. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Batman`a sığınan Suriyeliler, bayramı ülkelerinden uzakta geçirmenin üzüntüsünü yaşıyor.

Yaklaşık 4 yıldır ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Batman`a sığınan Suriyeliler, kendi imkânlarıyla tuttukları kiralık olan derme çatma evlerde kıt kanat geçiniyor. Bazıları ellerinde olan meslekler sayesinde ihtiyaçlarını az da olsa giderirken, bazıları ise kendilerine yapılan yardımlar sayesinde hayata tutunabiliyor. Suriyelilerin yaşadığı bu içler açısı durum ise yürekleri burkuyor.

Suriyeliler, yaşadıkları bu zorluklarla birlikte bir bayramı daha memleketlerinden ve sevenlerinden uzakta geçiriyor. Her şeye rağmen kendilerine gösterilen ilgi ve yardımlardan dolayı mutluluklarını gizlemeyen Suriyeliler, tek isteklerinin ülkelerindeki savaşın bir an önce sona ermesi olduğunu dile getiriyorlar. Suriyeliler, bu kadar sıkıntı ve üzüntüler arasında bayramı istedikleri gibi yaşayamadıklarını ve bayramında kendileri için sıradan bir gün olarak geçtiğini ifade ediyor.

Herkesin eş, dost, akrabalarını ziyaret ettiği ve bayramını sevinç içerisinde geçirdiği bir günde kendileri ise memleketlerinden ve akrabalarından uzakta bu duyguyu yaşayamayan Suriyeliler, İLKHA'ya konuştu.

Dünyanın her yerine dağıldıklarını belirten acılı Suriyeli aileler, akrabalarının Türkiye, Irak ve Almanya gibi birçok ülkeye dağıldıklarını, tek umutlarının ise yaşanan savaşın sonra ermesi olduğunu ifade ediyor.

"Suriye'deki akrabalarımızı ve oralardaki bayramları özledik"

Suriye'nin Halep şehrinden iç savaştan dolayı kaçarak 9 nüfuslu ailesiyle birlikte Batman Fatih Mahallesi 3326 sokağa yerleşen 63 yaşındaki Mehdi Süleyman Mıskep, yaşadıklarını anlattı.

Suriye'den çocukları ölmesin diye kaçtıklarını söyleyen Mıskep, "Benim bir çocuğum kafasından bir kurşun alarak öldü. Bizde ondan sonra oralardan kaçarak, Türkiye'ye geldik. İki senedir Batman'a yerleştik. Hayırseverlerin desteği olmazsa bizler ölürüz. Biz kendi memleketimizden sadece üzerimizdeki elbiselerle geldik. Bizim tek isteğimiz ve umudumuz Suriye'deki savaşın bitmesidir. Gün geçtikçe Suriye'deki savaş büyüyor. 6 kişilik bir nüfusa bakıyorum ve evli bir kızımda yanımdadır. Onunda nüfusu 3 kişidir. 2 odalı bir evde 9 nüfus yaşıyoruz. Yaşam koşulları çok zordur. Bu bayramda çocuklarıma bayramlık alamadım. Bizler Suriye'deki akrabalarımızı ve oralardaki bayramları özledik." dedi.

"6 bayramdır memleketimizden ayrıyız"

Suriye`nin Haseki kentine bağlı Serêkaniyê ilçesinin Menacir köyünden savaş nedeniyle kaçıp Batman Cudi Mahallesi Korik Caddesi'ne yerleşen Arap Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Abdulmanim Hacı Mahmud, "3 yıldır Batman'a eşimle birlikte geldik. Bir çocuğumuzda Suriye'de akrabalarımızın yanında kalıyor. Bende bel fıtığı olduğundan dolayı çalışamıyorum. Savaş bizleri perişan etti. Durumumuz çok kötüdür. Tam 6 bayramdır memleketimizden ve akrabalarımızdan ayrıyız. Memleketimizdeki savaşın bitmesini ve bir an önce memleketimize dönmeyi bekliyoruz." diye konuştu.

"Memleketimizin özlemiyle yanıp tutuşuyoruz"

Eşi, kardeşleri ve çocuklarıyla Suriye`nin Serêkaniyê Menacîr beldesinden yaklaşık 4 yıldır Batman Raman Mahallesi 1812 sokağa yerleştiklerini dile getiren 26 yaşındaki Mahmud Ömer El Mahmud, özlemiyle yandığı Suriye'deki savaşın bitmesini istediklerini belirtti.

Mahmud, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yaklaşık 4 yıldır Batman'a geldik. İki aile bir evde kalıyoruz. Batman halkının bizlere çok faydası oldu. Batman halkı hayırseverdir. Memleketimizin özlemiyle yanıp tutuşuyoruz. Savaşın bir an önce bitmesini istiyoruz. Biz buralarda perişan olduk. Kendi bayramlarımızı özledik. Suriye'deki bayramlarda özellikle çocuklarımıza elbise alıyorduk ama burada hiç bir şey yapamıyoruz. İmkân ve paramız olmadığından dolayı bayram alışverişini yapmadık. Biz savaşın bitmesini ve memleketimize dönmek istiyoruz. Akan kanların durmasını istiyoruz. Evimize dönmek hayata kaldığımız yerden devam etmek istiyoruz. Tüm akrabalarımız bölük pörçük olmuş durumdadır. Yeğenlerim büyüdü onları göremedik. Birçok akrabamız öldü, taziyelerine bile gidemedik."

"Tek isteğimiz, savaşın bitmesi ve memleketimizde dönmektir"

Serêkaniyê`nin Menacîr beldesinden kaçarak Batman'ın Raman Mahallesi 1812 Sokak No:11`e yerleşen 3 çocuk annesi İmad İmam Hüseyin, 4 yıl önce memleketindeki savaştan kaçarak Batman'a yerleştiklerini ifade etti.

Memleketlerinde geçirdikleri bayramları özlediklerini vurgulayan Hüseyin, "Batman halkı çok iyidir, ama durumumuz çok kötüdür. Eşim inşaatta hamaldır. Eşim çalıştığı gün yemeğimizi yiyoruz, çalışmadığında hayırseverlerden olmazsa aç kalıyoruz. Eski Suriye bizler için cenneti. Suriye bozulmuş ve kalmamış. Eski bayramlarımızı ve akrabalarımızı özledik. Akrabalarımız dünyanın başka bir tarafındadır. Irak'ta, Türkiye'de ve Almanya'da ve değişik başka ülkelerde akrabalarımız var. Savaş bizleri birbirinden ayırdı. Çok açıdır ki bazı akrabalarımıza ulaşamıyoruz bile. Bu bayramda tek isteğimiz, savaşın bitmesi ve memleketimizde dönmektir. Çünkü Suriye'deki bayramlarımızı özledik." ifadelerini kullandı.(M.Fatih Akgül / M. Sait Çelik-İLKHA) 








































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir