`8 asırlık AVM`de bayram yoğunluğu
Kayseri`de, 1200`lü yıllarda Selçuklular tarafından yapımına başlanan ve Osmanlılar döneminde tamamlanan tarihi kapalı çarşıda bayram yoğunluğu yaşanıyor.
Kayseri'de, Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması nedeniyle uluslararası takas ve alışveriş merkezi olarak kullanılan kapalı çarşı, bu özelliğini aradan geçen yaklaşık 800 yıla rağmen devam ettiriyor.
Vatandaşların kıyafetten gıdaya, parfümeriden bijuteriye kadar her türlü ihtiyacını karşılayabildiği kapalı çarşı, bayram öncesi en yoğun günlerini yaşıyor.
Taşlardan inşa edilmiş olması nedeniyle yazın 35-40 dereceyi bulan sıcaklıklarda serin kalabilen, şehrin merkezinde uygun fiyatta ürünlerin bulunabildiği çarşı, civar illerden gelen ziyaretçilerin de önemli uğrak yerleri arasında yer alıyor.
916 iş yeri hizmet veriyor
Kapalı Çarşı Müdürü Halil Küpeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çarşının tarihi önemi, konumu, ürün çeşitliliği, ürün kalitesi ve fiyatıyla alışveriş yapmak isteyenlerin ilk tercihleri arasında geldiğini, bundan dolayı mutlu olduklarını söyledi.
Çarşının geçmişinin 12. yüzyıla dayandığını belirten Küpeli, bir kısmının Selçuklular, eksik kalan kısmının ise Osmanlılar tarafından yaptırılarak alışveriş merkezi olarak kullanıldığını ifade etti.
Çarşıda 18 giriş kapısı, 16 sokak ve 916 iş yeri bulunduğunu anlatan Küpeli, Türkiye'deki modern alışveriş merkezlerinde (AVM) bile bu kadar fazla esnafı bir arada bulmanın çok kolay olmadığını, "tarihi AVM" diye nitelendirilebilecek çarşıda vatandaşların çok farklı ürünleri bir arada görebilme şansına sahip olduğunu kaydetti.