• DOLAR 32.376
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.22
  • ...
Tarihte Bugün 4 Temmuz 2018
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 4 TEMMUZ

1187 - Selahaddin-i Eyyubi Haçlıları Hittin`de Yendi 

Haçlıları Ortadoğu bölgesinden temizlemeye kararlı olan Selahaddin-i Eyyubi ile Kudüs Krallığı öncülüğünde ki Haçlı ordusu 4 Temmuz 1187 tarihinde Hittin`de büyük bir savaş yaptılar. Savaşı kazanan Selahaddin-i Eyyubi Suriye ve Filistin bölgesindeki şehirleri Haçlıların elinden birer birer almaya başladı. Son olarak Kudüs`ün de Haçlıların elinden alınması Avrupa`da yeni bir Haçlı Seferine karar verilmesine neden oldu.

1546 - Barbaros Hayrettin Paşa Vefat Etti 

Akdeniz`de ki bazı adaları üs haline getirmiş olan Hırıstiyan korsanlar Müslümanlara çok zarar veriyorlardı. Bu durum üzerine Oruç, İlyas ve Hızır kardeşler aynı şekilde onlara karşılık vermek için korsanlığa başladılar. Kısa sürede Akdeniz`de ünlü oldular. Gerek Şehzade Korkut ve gerekse Yavuz Sultan Selim`den destek gördüler. Cezayir`i ele geçirdiler ve Kuzey Afrika kıyılarını üs haline getirerek Müslümanlara zarar veren devletlerin kıyılarına akınlarda bulundular.

1546 - Kardeşlerini bir İspanyol saldırısında kaybeden Hızır Reis`i Kanuni Sultan Süleyman ismini Hayrettin olarak değiştirerek Kaptan-ı Derya yaptı. Barbaros Hayrettin Paşa kısa sürede Akdeniz`i kontrol altına aldı. Bu büyük denizci 4 Temmuz 1546 tarihinde İstanbul`da vefat etti.

1776 - ABD Bağımsızlığını İlan Etti 

İngiltere`nin 7 yıl savaşlarının mali yükünü sömürgelerden çıkarmaya çalışması Amerika`da büyük tepkiyle karşılandı. 13 Koloni aralarında anlaşarak 4 Temmuz 1776 tarihinde bağımsızlık bildirisini ilan ettiler. Altı yıl kadar süren bağımsızlık savaşının ardından ABD`nin bağımsızlığı İngiltere tarafından tanındı.

1920 - Irak Türklerinin Ayaklanması Katliama Dönüştü 

İngilizlere karşı Irakta Rümeysa kentinde başlayan Türk protestoları  4 Temmuz 1920`de genel bir ayaklanmaya dönüştü. Bu duruma müdahale eden askerler katliam yaptılar. Sekiz binden fazla Türkmen katledildi. Telafer şehri bombalandı, erzaklar yakıldı. Sağ kalan Türkmenlerin büyük bir bölümü sürgün edildi.

1848- Karl Marx ve Friedrich Engels`in yazdığı Komünist Manifesto yayımlandı.

1932- İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, otomobiliyle Ankara`dan İstanbul`a giden ilk kişi oldu.

1934- Fransız fizikçi ve Nobel ödülü sahibi Marie Curie öldü.

1946- ABD, Filipinlerin bağımsızlığını tanıdı.

1976- İsrail komandoları, Filistinlilerin kaçırdığı uçaktaki 100 rehineyi, Uganda`nın Entebbe Havaalanı`nda, bir operasyonla kurtardı.

1977- Yazar Esat Mahmut Karakurt öldü.

1994- Türkiye`nin Atina Büyükelçiliği Müsteşarı Ömer Haluk Sipahioğlu, uğradığı silahlı saldırıda öldü.

1997- ‘`Pathfinder`` keşif aracı Mars yüzeyine indi.

1997- Ankara 1 Nolu DGM`de görülen Sivas davasında savcı, 38 sanık için idam istedi.

1998- Grekoromende ilk kez düzenlenen Dünya Uluslar Kupası`nda Türkiye şampiyon oldu.

2002- Yunanistan polisi, 27 yıldır faaliyette bulunan terör örgütü ‘`17 Kasım``ın ilk kez bir üyesinin tutuklandığını açıkladı.

2003 - Kuzey Irak`ın Süleymaniye kentinde bulunan bir binbaşı komutasında ki 11 kişiden oluşan Türk özel birliği Amerikan askerleri tarafından 4 Temmuz 2003 tarihinde bir baskınla tutuklanarak başlarına çuval geçirilip iki günden fazla sorgulamaya tabi tutulmaları Türkiye-ABD ilişkilerinde büyük sıkıntı çıkarmıştır. Amerikalıların özellikle Cuma gününü ve ABD bağımsızlık gününü seçmiş olmaları çeşitli düşünceleri gündeme getirmiştir. Türkiye kamuoyu bu olaya çok büyük tepki duymuştur.

Bu haberler de ilginizi çekebilir