• DOLAR 32.33
  • EURO 35.089
  • ALTIN 2301.135
  • ...
Fransa AİHM`i yok saydı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği ülkesi olan Fransa, Avrupa Konseyi'ne bağlı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) daha önce aldığı bir kararı yok sayarak Ermeni iddialarına karşı çıkmayı ülkesinde suç haline getirdi.  AİHM daha önce Doğu Perinçek'e bu konuda açılan davayı haksız bulmuştu.

Fransa hükümeti tarafından hazırlanan yasa değişikliği teklifi "Eşitlik ve Vatandaşlık" ismi altında "Adalet ve yargı" tarafından tanınmış insanlık suçları, savaş suçları, soykırımları, köle ticareti suçlarının inkarı, önemsizleştirilmesi, küçük görülmesi gibi durumlarda para cezası ve 1 sene hapis cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor.

Gazetecilerin sorularına cevap veren Devlet Bakanı Ericka Bereigts bugüne kadar sadece Yahudi soykırımı inkarına ceza veren yasanın bu değişiklik ile tüm insanlık, savaş suçları ve Ermenilerin soykırıma uğradıkları iddialarının inkarının da ceza kapsamına alacağını söyledi. Bakan Bereigts, Ermenilerin soykırım iddialarının inkarına ceza yasasının Cumhurbaşkanı François Hollande'ın bir seçim vaadi olduğunu da belirtti.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in "Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır" sözleri üzerine İsviçre'de aldığı cezaya karşı açtığı davada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nihai kararını vermişti. Perinçek'i haklı bulan mahkeme, İsviçre'nin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetmişti.

Alman Meclisi de, parlamentonun yüzde 24'ünün katıldığı bir oturumda 1915'e dair Ermeni iddialarını tanımıştı.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Ermenistan'ı ziyareti sırasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı`nda yaptığı konuşmada, 1915 olayları için "soykırım" ifadesini kullanmıştı

Ajanslar

Bu haberler de ilginizi çekebilir