• DOLAR 32.345
  • EURO 35.13
  • ALTIN 2311.157
  • ...
SON DAKİKA
Bebeklerde menenjite dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Toplum genelinde çoğunlukla 5 yaş ve altındaki çocuklarda görülerek, solunum yoluyla veya elle temas sonucu vücuda alınan bakterilerin etkisiyle başlayan ve erken dönemde tedavi edilmediği takdirde de ölüme dahi götürebilen menenjit ile ilgili uzmanlardan önemli uyarılar gelmeye devam ediyor.

Beyindeki zarların iltihaplanmasıyla oluşan ve erken dönemlerde tedavi edilmediği takdirde; işitme kaybı, beyin hasarı ve hatta ölümle sonuçlanabilen bakteriyel enfeksiyonlar arasındaki menenjit ile bilgiler veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Burçin Eroğlu, menenjite yakalananlardan yüzde 95'inin, 5 yaş altındaki çocuklar olduğuna dikkat çekerek; menenjitin yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, ensede ağrı veya ense sertliği, bilinç bulanıklığı, uyku hali, kusma, parlak ışığa bakamama gibi belirtilerle ortaya çıkabildiğini kaydetti.

Menenjitin ilk evresinde, birkaç gün süren üst solunum yolu enfeksiyonu veya bağırsak enfeksiyonu gibi belirtiler ortaya çıkabildiğini aktaran Uzm. Dr. Burçin Eroğlu; “Bakteri, virüs ve mantar gibi farklı mikrop çeşitleri menenjite neden olabilir. Bebek ve çocuklarda menenjit genellikle burun ve boğaza yerleşmiş olan bir mikrobun, kan yoluyla beyin zarlarına ulaşmasından sonra gelişir. Bebeklerde belirtiler daha zor anlaşılmaktadır. Yüksek veya düşük vücut ısısı, huzursuzluk, kucağa alınınca geçmeyen ısrarlı ağlamalar, uyku hali, iştahsızlık vb. menenjitten şüphelenildiği durumlarda, erken tanı ve tedavi için en kısa zamanda lomber ponksiyon ile beyin-omurilik sıvısı elde edilmelidir. Etkenin saptanması için kanda da mikrobiyolojik tetkikler yapılabilir.” dedi.

“Erken Tanı Önem Taşıyor”

Hemen her hastalıkta olduğu gibi bebekte menenjit tespit edilmesi durumunda da erken tanı ve tedavi sürecinin faydalı sonuçlar ortaya çıkardığını belirten Dr. Eroğlu, “Menenjit bulaşıcı olabileceği gibi bir grip kadar da bulaşıcı değildir. Eğer bebek menenjit olduysa, bu konuda tedbirli olmak gerekir. Bebekle çok yakın temas, ancak bebeğin ihtiyaçlarını giderirken yapılmalıdır. Onun dışında bebek öpülmemeli, yemek yediği çatal, kaşık gibi eşyalar paylaşılmamalı ve bebeğin bardağından su içilmemelidir. Evdeki tüm aile bireyleri ellerini sık sık yıkamalıdır. Eğer bebekteki bir bakteriyel menenjitse, hekim evdeki diğer aile bireylerinin de bir önlem olarak antibiyotik almalarını tavsiye edebilir” ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir