• DOLAR 32.595
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2505.191
  • ...
Diyarbakırlılar eski bayramları arıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan bayramın gelmesiyle birlikte Diyarbakırlılar, yaşanan olaylardan dolayı eski bayram heyecanın kalmadığını belirterek,  daha güzel bayramlar yaşamak istediklerini, eskisi zamanlardaki gibi heyecanın, duygunun, hürmetin, sevginin ve şefkat olmasını istediler.

Diyarbakır’da yaşanan çatışmalara rağmen vatandaşlar Ramazan bayramının yaklaşması nedeniyle çarşı pazarlarda  alışveriş yaptıkları görüldü.

Eski Bayramların bereketinin çok olduğunu söyleyen Rukiye Arak (80), eski bayramlarda hürmet, saygı ve sevginin  hakim olduğunu, çocuklarında şefkat merhamet beklediklerini söyledi

Bayramların ve Ramazanların eskisi gibi olmadığını söyleyen Arak, “Eski bayramlarda mahallede bulunan herkes kalabalık bir şekilde yemek pişirirdi. Herkes birbirine saygı ve hürmet gösterir, toplanır kapı kapı gezerdi. Küçük küçüklüğünü,  büyük te büyüklüğünü biliyordu.” dedi.

Memlekette huzur kalmadığını söyleyen Arak, kimsede ne saygının ne de sevginin kaldığını,  eski bayramları ise çok özlediğini ifade etti.

Eski bayramlar ile şimdiki bayramlar  arasında çok fark olduğunu ifade eden  Süleyman Ballı ise şunları söyledi:

 “Saygı, sevgi hürmet kalmadı. Bu zamanda herkes tek kendini düşünür oldu. Önceden herkes  birbirini soruyordu.  Şimdi ise kimse  kimseyi sormuyor. Bundan dolayı bayram anlayışı kalmadı. Çok güzel bayram ilişkilerimiz vardı. Ama maalesef son yıllarda kimsede bu anlayış kalmadı. Bu da bizi çok üzüyor.” ifadelerini kullandı

“Herkes mahalleye girip sokak sokak dolaşarak Bayramı kutlardı.”

Eski bayramla şimdiki bayram arasında dağlarca farkın olduğunu söyleyen Galip Girişen, eskilerde Suriçi’nin kalbi olan Gazi Caddesinde kalabalığın çok olduğunu söyledi.

Eskiden insanlar arasında samimiyetin daha çok olduğuna dikkat çeken Girişen, “Herkes mahalleye girip sokak sokak dolaşıp bayramları kutlardı. Akrabalar ziyaret ediliyordu. Bugün ise hiçbiri kalmadı. Eskisi gibi hiçbir akraba ziyaretine gidilmiyor.” dedi.

Bayramların aynı olduğunu değişenin ise insan olduğuna vurgu yapan Abdullah Kaya, her şeyin huzurla başladığını kişinin huzurun kalmadığı için bayramın da tadının kalmadığını söyledi.

İnsanların Maneviyattan uzaklaştığı için akraba ziyaretini de yapmadığına ifade eden Kaya, “Bayramların eskisi gibi olmamasının sebebi maneviyat kalmadığı içindir. Bizler gerçek manada Rabbimizin emrine uysaydık, huzurumuz da yerinde olurdu ve bununla beraber akrabayı ziyaret etmeyi, kollamayı ve sahip çıkmayı da öğrenebilirdik.” şeklinde konuştu.  (Emrah Deniz, Yunus Sırat- İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir