• DOLAR 32.378
  • EURO 35.044
  • ALTIN 2326.038
  • ...
"İsrail'le yapılan anlaşma doğru değil"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi’ne (Van SDİ) bağlı 48 dernek tarafından yapılan basın açıklamasında; Siyonist İsrail’le yapılan anlaşmaların doğru olmadığı  ve ambargonun kısmi olarak kaldırılmasının Gazze halkına herhangi bir fayda vermeyeceği ifade edildi.

Memur-Sen Van Şubesi binasında yapılan basın açıklamasına, Van SDİ'ne bağlı 48 dernek temsilcisi katıldı.

Basın metnini okuyan Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi Yeni Dönem Sözcüsü Şeref Akbulut, Siyonist İsrail’in dünyanın gözü önünde yaptığı katliamlar gibi, özür dilemeyi de dünyanın gözü önünde yapması gerektiğini belirterek,“26 Haziran 2016 tarihinde İtalya'nın başkenti Roma'da Türkiye görüşmesinden antlaşma çıktı.   Hükümet tarafından telefon yoluyla özür dilendiği belirtilse ve İsrail tarafından ret edilmese bile, bütün dünyanın gözü önünde  hunharca yapılan bir katliamın özrünün de bütün dünya kamuoyu önünde açıkça yapılması gerekirdi. Bu yönüyle yapıldığı öne sürülen özür, eksiktir. Tazminat hususu ise Israil'i sorumluluk altında tutan, özür şartını destekleyen haksızlığı ve katliamı kabul eder mahiyette olmadığı görülmektedir. Zira ödenen paranın mutabakat metninde tazminat olarak geçmediği, ödenen paranın niteliğinin bağış olarak geçtiği söylenmektedir. Bu tazminatın doğrudan devlet adına ödenmesi gerekirdi.” dedi.

Ambargonun tam kalması yerine, hafifletilmesi şeklinde yapılan açıklamaları doğru bulmadıklarını söyleyen Akbulut, “Şehitlerimizin uğruna canlarını verdikleri en önemli şart ise ambargonun kalkması hususudur. Bu şart ise ambargonun kalkmasından ziyade hafifletilmesi şeklinde açıklanmıştır. Bu, kabul edilebilecek bir şart değildir, Gazze'deki kardeşlerimizin nefes alacak olmasına en fazla sevinecek kuşkusuz biz Müslümanlarız. Ancak kurulduğu günden beri Filistinli kardeşlerimizin nefesini kesmek için her türlü vahşete ve barbarlığa imza atmış terörist şebekeye nefes alma butonunu teslim etmiş olmayı da hiçbir şekilde doğru bulmuyoruz.” diye konuştu.

“İsrail’le yapılan anlaşma doğru olmamıştır”

Netice itibariyle Siyonist İsrail’le yapılan anlaşmaların doğru olmadığını belirten Akbulut, “Türkiye ile İsrail arasında yapılan bu anlaşma; Filistin halkının ve ambargo altındaki Gazzeli Müslümanların faydasına olan bir anlaşma olmamıştır. Dünya Müslümanlarının arzu ettiği bir anlaşma olmamıştır, Türkiye'nin de faydasına olmamıştır, İsrail'in işine yaramıştır. Bu şekliyle bunun Müslümanlar tarafından kabul edilmesi beklenemez.” şeklinde konuştu.

Yapılan basın açıklamasının sonunda  önceki gün İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşanan canlı bomba saldırılarına sert tepki gösterildi.

Bir insanın haksız yere öldürülmesinin bütün insanlığı öldürmek gibi olduğunun ifade edildiği açıklamada, “Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen terör saldırısını kınıyor, bu elim olayda yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Masum insanları hedef alan bu saldırıların faillerinin, planlayıcılarının ve destekleyicilerinin kalplerinde zerrece vicdan ve merhametin bulunmadığını, Maide suresi 32. ayeti mucibince (haksız yere) bir insanı öldürmenin bütün insanlığı öldürmekle eşdeğer olduğunu düşünüyoruz.” denildi.  (Yılmaz Sönmez-İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir