• DOLAR 32.384
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2325.72
  • ...
Operasyonlar kırsala kaydı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Pkk`nin kentlere, insanların yaşam alanlarına çukur ve barikatlarla taşıdığı çatışmalar bir yılın ardından kırsal alanlara doğru kaymaya başladı. Kırsal bölgelerde yaşayan halk ise, şehirlerde olayların bu kadar büyümesine neden olan yanlışların kendi yaşam alanlarında tekrar etmesinden endişe duyuyor.

Bir yıl içerisinde yaşanan çatışmalar nedeniyle bölge halkı büyük acılar ve mağduriyetler yaşadı. Yüzbinlerce insan evini, yurdunu terk etmek zorunda kaldı. Kimi kent merkezlerinde alt ve üstyapı tamamen çöktü. Küçük esnaf kepenk indirirken işletmeler de iflasın eşiğine geldi. Kamuoyu araştırmalarında halkın büyük tepki gösterdiği şiddet olayları aynı zamanda eğitime de büyük darbe vurdu. Ailelerin çocuklarının geleceğine dair kaygıları arttı.

Kent merkezlerindeki çatışmaların büyük oranda azalması, sokağa çıkma yasaklarının gevşetilmesi halkı bir nebze olsun umutlandırırken, diğer taraftan bombalı araçlarla şehirlerde düzenlenen saldırılar yeni travmalara neden oldu.

Son günlerde özellikle Diyarbakır`ın Lice, Kulp, Hazro, Kocaköy, hani, gibi ilçelerinin kırsal alanları ve Tendürek Dağı`nın ağrı ve Van eteklerine düzenlenen hava destekli operasyonlar dikkat çekiyor.

Birçok köyde uygulanan sokağa çıkma yasakları ile kırsal/ormanlık bölgelerde ilan edilen “güvenlikli bölgeler” operasyonların genişletileceğine işaret ediyor.

Söz konusu bölgelerde düzenlenen operasyonlarda ise en dikkat çekici merkez olarak Diyarbakır`ın Lice ilçesi göze çarpıyor. Bir taraftan kırsal alanlarında Türkiye`nin en büyük uyuşturucu üretiminin yapıldığı bilinen Lice`de, diğer taraftan da Pkk`nin en büyük kampları yer alıyor. 

Şehirlerde yaşayan insanlar bir yıldır büyük bir şiddet girdabının içinde çırpınırken, şimdi de operasyonların kırsal alanlara kaymasıyla bu bölgelerdeki köylerde yaşayanlar da büyük bir endişeye kapıldı. Köylüler, kentlerde yaşanan acı ve mağduriyeti kendileri de yaşamak istemiyor. 90`larda büyük göç yaşamış köyler aynı akıbeti bugün de yaşamaktan korkuyor. Kırsal bölgelerde yaşayan halk, şehirlerde olayların bu kadar büyümesine neden olan yanlışların buralarda da tekrar etmesinden kaygı duyuyor.

Bir taraftan Pkk kampları, diğer taraftan binlerce dönümlük arazilere ekilen uyuşturucu madde esrarın üretim merkezi olarak anılan Lice`de halk, geçmiş zamanda bereketli topraklarında âlimlerin, şeyhlerin yetiştiğini ve artık olumsuzluklarla anılmak istenmediklerini dile getiriyor.

KAynak: Rehber tv

Bu haberler de ilginizi çekebilir