• DOLAR 32.516
  • EURO 34.802
  • ALTIN 2428.624
  • ...
Guantanamo İçin Adaletsizliğe Son
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Uluslararası Af Örgütü ve Anayasal Haklar Merkezi gibi kuruluşların organizasyonuyla bir araya gelen göstericiler, önce Beyaz Saray`ın hemen önündeki La Fayette Parkı`nda toplandı.
 
Burada basın açıklaması yapan protestocular, Guantanamo`daki tutukluların giydiği turuncu üniformalardan giyip, başlarını tamamen kapatan siyah kukuleta taktı. Bu şekilde ``mahkum`` zinciri oluşturan protestocular, Beyaz Saray`ın önüne yürüdü.
Burada ``Guantalamo`yu kapat`` pankartı açan protestocular, sloganlar attı. Hatta, Beyaz Saray`ın önünde Guantanamo`yu temsilen, mahkumlarının üniformasını giymiş bir eylemcinin kendisini bir kafesin içine zincirlediği görüldü.
 
-Adalet önünde ``adaletsizlik`` protestosu...-
 
Protestocular, Beyaz Saray`ın ardından yine ``Mahkum`` zinciri oluşturarak, polisin eskortluğunda, yoğun yağmura aldırmadan ABD Kongresi ve Yüksek Mahkeme`ye yürüdü.
 
Göstericiler, Yüksek Mahkeme`deki eylemlerinde, mahkeme binasının en tepesindeki ``Yasaların Önünde Eşit Adalet`` yazısının altında, ABD yönetimini, ``Eşitsizlik ve adaletsizliğe`` son vererek, Guantanamo`yu derhal kapatmaya çağırdı.
Pankartlar açıp, sloganlar atan göstericiler ABD Kongresi`nin önünde de benzer bir gösteri yaptı.
 
-``Yarın değil hemen şimdi kapatılsın``-
 
``Washington DC`yi İşgal Et`` protestocularının temsilcisi olarak eyleme katılan Ruc El-Vezir, Guantanamo`nun hemen bugün kapatılmasını istediğini söyledi. ``Yarın değil, diğer gün değil, hemen şimdi kapatılmalı`` diyen El-Vezir, ABD Başkanı Barack Obama`nın, söz vermesine rağmen halen Guantanamo`yu kapatmamış olmasını, ``İki yüzlülük`` olarak değerlendirdi.
El Vezir, ``İnsanların artık sadece üzüntülerini dile getirmeyi bırakıp, seslerini yükseltmeleri ve insan haklarını talep etmelerinin zamanı geldi. Guantanamo`nun hemen kapatılması için sesimizi yükseltmeliyiz`` dedi.
 
Diğer bir eylemci Steve Dulaney d, Guantanamo hapishanesinin insan hakları ihlali olduğunu vurguladı. Dulaney, ABD`nin, ``Dünyanın önde gelen ülkesi`` olarak böyle bir ``Yüz karalığını`` durdurması gerektiğini, yoksa tarihte kendini ayırt ettiği diğer insan hakları ihlali yapan ülkelerden farkı kalamayacağını kaydetti.
 
Küba`nın Guantanamo Körfezi`ndeki Amerikan donanma üssünde yer alan cezaevi, 11 Eylül saldırılarının ertesinde ABD`nin Afganistan`ı işgalinin ardından kurulmuştu.
 
Dönemin ABD Başkanı George W. Bush tarafından ilan edilen ``küresel savaş`` kapsamında yakalanan zanlıların getirildiği cezaevine ilk tutuklular 11 Ocak 2002 tarihinde getirilmişti.
 
AA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir