• DOLAR 32.496
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2434.391
  • ...
Kokusu Hoş Tadı Hoş Bitki: IHLAMUR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Bismillah-î Şafî Yâ Allah-u Yâ Cemil

İSİMLERİ
Türkçe: Ihlamur
Arapça: Zeyzefun
Kürtçe: Îxlamur, Yexlamur
Latince: Tilia platyhyllos, Tilia corata

Anadolu’da, özellikle Marmara ve Karadeniz’de bolca yetişen ıhlamurun çeşitli türleri vardır. Bu türlerden ikisi tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Bunlar, küçük yapraklı ıhlamur(Tilia cordata) ve büyük yapraklı ıhlamur(Tilia platyhyllos) türleridir. Bu türlerin dışındakilerin tedavi edici özelliği daha zayıftır.

20-25 metreye kadar boylanabilen, çapı 1,5 metreye kadar kalınlaşabilen ıhlamur ağacı, yaşlandıkça kabuğu çatlar. Üzeri koyu yeşil, yaprakları uzun saplı, yürek biçimli, kenarları düz ve almaşık dizilidir. Haziran-Ağustos aylarında hoş kokulu çiçekler açar.

TOPLAMA VE HAZIRLAMA:

Çiçeklenmeden sonraki en geç dördüncü güne kadar, çiçekler ve çiçek sapındaki uzun yapraklar, öğlen saatlerinde toplanmalıdır. Bu koşullarda toplanan çiçek ve yapraklar etkinliklerinin doruğuna ulaşmışlardır. Büyük eleklerin üstüne serilerek, gölgede kurutulmalıdır. Kuruduktan sonra ince kıyılıp, hava almayan kaplarda saklanır. Aksi halde kokusunu ve etkinliğini yitirir. Ihlamurun yapraksız olan sade çiçek olanı 1. kalite, yapraklı olanı ise 2. kalitedir. Yaprak arttıkça kalite düşer. Bilinmesi gereken başka bir şey de, Ülkemizde bütün olarak ve açıkta satışa sunulan ıhlamurun zararlı; bu uygulamanın ise tümüyle yanlış olduğudur. Böyle açıkta satılan ıhlamurdan alındığı takdirde demlemeden önce mutlaka soğuk suyla yıkanmalıdır.

BİLEŞİMİ

Ihlamurun çiçeklerinde tanen, musilaj, şekerler… Saponin ve uçucu bir yağ vardır. Yapraklarında ise tiliacin isimli bir glikozit ve musilaj vardır. Kabuklarında da yine musilaj vardır. C ve P vitaminleri içerir.

KULLANIM ALANLARI
Ihlamur çayı, öncelikle organizmanın savunma gücünü arttırarak, ateşli soğuk algınlıklarının kısa sürede savuşturulmasını sağlar. Bu tür hastalıkların tedavisinde gerekli olan, terlemeyi başlatıcı özelliği ile ünlüdür. Ateşli hastalıklara karşı, ıhlamur çayı ile aspirin birlikte kullanıldığında, genelde antibiyotiklere ihtiyaç kalmadığı görülecektir. Bu yolla çocuklar da tedavi edilebilir. Yağışlı ve soğuk havalarda dışarıda dolaşmak zorunda olan kişiler, ertesi gün hastalanmamak için, akşamları 1-2 bardak ıhlamur çayı içmeyi ihmal etmemelidirler. Grip salgını zamanlarında da bu yöntem ailece uygulanmalıdır.
Kokusu hoş, tadı hoş ıhlamurun tadını daha da güzelleştirmek için, içine biraz bal karıştırılabilir. Ihlamurun tedavi edici özelliği, uygun bitkilerle karıştırıldığında, öncelikle organizmayı güçlendirici olarak ve soğuk algınlıklarında kullanıldığında, daha da artacaktır. Özellikle kış aylarında ıhlamurun sıkça, en az 15 gün sürekli kullanılması çok yararlı olacaktır.
Ayrıca;

Mafsal iltihabı, Romatizma, Karaciğer iltihabı, Karaciğer zaafiyatine, Hipertansiyon, Astım, Bronşit, Grip, Öksürük, Nezle, Balgam, Migren, Baş ağrısı ve baş dönmelerine, Sara hastalığına, faydalıdır. Hazımsızlıkta, Spazmda, Genel direnci arttırmada, Damar tıkanıklığında, Damar sertliğinde ve Selülitte faydalıdır. Kanı temizler, kan dolaşımını düzenler. Kansızlığa, kalp çarpıntısına iyi gelir. Böbrek ve mesaneyi temizler. Böbrek taşlarının düşmesine yardım eder. Cilde güzellik verir. Çilleri ve ergenlik çıbanlarını yok eder. Çocuklara banyo yaptırılırsa iyi gelir.

Ayrıca rahat ettirici, yatıştırıcı ve hafif uyutucudur. Yatıştırıcı etkisinden dolayı II. Dünya savaşında hekimler tarafından halka ıhlamur çayı içilmesi tavsiye edilmiştir. Fransa’da ise yaramaz ve çok hareketli çocuklara içirilmesi tavsiye edilmiştir.

RAHATSIZLIKLARA GÖRE KULLANIM BİÇİMLERİ

*Terletici olarak;

1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynatılmış suya atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Biraz bal ile tatlandırılarak, sıcak sıcak içilir.
*Balgam söktürücü ve göğsü yumuşatıcı olarak;

1 bardak kaynamış suya 1 tutam ıhlamur çiçeği konur. 10 dakika bekletilir. Günde 2-4 bardak içilir.
*Eşit miktarda ıhlamur, mürver çiçeği, papatya karıştırılır. Bu karışımdan 1 tatlı kaşığı, kaynatılmış 1 bardak suya atılır. 5-10 dakika demlemeye bırakılır. Sıcak sıcak içilir.

* Ihlamur, Papatya, Nane ve Hatmi eşit oranda, ince kıyılmış olarak karıştırılır. 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, kaynatılmış 1 bardak suya atılır. 5-10 dakika demlemeye bırakılır. Biraz bal ile tatlandırılarak, sıcak sıcak içilir.
*Grip ve nezlede;

Ihlamur çayı içmek büyük yarar sağlar. Amerika- Chicago Üniversitesinde 2 çocuk doktoru Traisman ve Hardy’nin yaptığı deneysel çalışmalarda ıhlamur ve yatak istirahatinin grip ve soğuk algınlığının en etkili tedavilerinden biri olduğu ispat edilmiştir.

*Mide ülserinde;

Ihlamur çayına süzme bal ve süt karıştırılarak içilir.

*Ihlamur kabuklar kaynatılır, içilir. Bu safra salgısını uyararak, hazımsızlıkta iyileşme sağlar.

*Yarım avuç dövülmüş ıhlamur ağacı kabuğu bir litre kaynar suya atılır. 2-3 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlemeye bırakılır. Bundan günde bir fincan içilir. Aynı suyla yanıklara, burkulma ve ezilmelere de dıştan pansuman yapılır. Kabuklar musilaj maddesi taşıdıklarından hafif müshildirler.

*Sinir hastalıklarında, sinirsel kusmalarda, öksürük, yaralar ve migrende;

Ihlamur çiçekleri ve portakal yaprakları birlikte kaynatılır, çay gibi içilir.
 

*Baş ağrısında;


*Ihlamur çiçeği, lavanta çiçeği, melisa, kediotu kökü, eşit olarak karıştırılır. 1 bardak kaynar suya 1 tutam karışım konur 5 dakika demlenir, günde 1 kere bir bardak içilir.
*Strese karşı;

Ihlamur çayı çok iyi gelir. İçine çok az karanfil atılırsa, hem güzel bir tat elde edilmiş olur hem sakinleştirici etkisi arttırılmış olur.

*Deri üstü yaraların, yanıkların ve enfeksiyon (iltihap) ların çabuk iyileşmesini sağlamak için;

Ihlamur yaprakları zeytinyağı ile birlikte dövülür, mehlem kıvamına getirilir. Elde edilen merhem sürülür.

*Saç dökülmelerinde;

Ihlamur suyu ile saçlara masaj yapılır.

* Cild lekelerinde;

Ihlamur suda iyice kaynatılır ve soğutulur. Elde edilen sıvı ile ciltteki lekeler kompres (pansuman) yapılır. Bu sıvıyla aynı şekilde kırışıklıklar da masaj yapılabilir.

*Göz çapaklanmalarında;

Ihlamur kaynatılır, süzülür. Biraz ılıyınca pamuk yardımı ile gözlere kompres (pansuman) yapılır. Hem çapaklanmaları önleyecek, hem de gözleri dinlendirecektir.

Bu su ile ara sıra saçlarınızı da yıkayabilirsiniz. Saçlarınız daha da güçlenecektir. Ancak bu işlemden sonra saçlarınızı durulamayı ihmal etmeyiniz.

UYARILAR & YAN ETKİLER

Ihlamur çayının bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ama her şeyde olduğu gibi ıhlamur çayı içiminde de ölçüsüzce davranılmamalıdır. Daima taze kullanılmalı bekletildiğinde içindeki aktif maddeler kaybolur. Yemek üzerine ıhlamur içilirse hazmı güçleştirir. Doğru olanı yemek arası saatlerde ve yatmadan önce içmektir.
Ihlamur çayı dâhilen kullanılacaksa kesinlikle kaynatmamalı; balgam söktürtmek isteniyorsa kuşburnu karıştırmamalıdır; çünkü kuşburnu balgam söktürmeye engel olur.
Faydalanılan eserler:
1- Şifalı Bitkiler: Dr. Adil ASIMGİL, Timaş Yayınları
2- Bitkilerle Tedavi Reçeteleri: Tahsin PALAZ, Hikmet Neşriyat
3- İksir-i Şifa: Halit ÖZGÜLEN, Timaş Yayınları
4-Kozmik Bilim Işığında Şifalı Bitkiler: Ahmet&Elmas MARANKİ sahife 170
5- www. 50mucizebitki. Com
6- www.herbalistatabey.com

Fadıl Şani / inzar Dergisi / Ocak 2012

Bu haberler de ilginizi çekebilir