• DOLAR 32.535
  • EURO 34.801
  • ALTIN 2488.734
  • ...
Suriye`ye Silah Taşıyan Gemiye El Konuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Rum Politis gazetesine göre, yaklaşık bir ay önce St. Petersburg Limanı`ndan Suriye`ye gitmek üzere demir alan CHARIOT isimli Rus gemisi, AB`nin Suriye`ye uyguladığı ambargo nedeniyle üç haftadır Akdeniz`de dolaşarak Suriye`nin Lazkiye Limanı`na girmek için uygun zamanı kolladı, ancak yakıtı tükendiği için ikmal yapmak üzere dün akşam Limasol Limanı açıklarına yanaşarak ikmal talebinde bulundu.

İkmalin yapılmasının ardından uluslararası kurallar gereği geminin yükünü arayan Rum makamları, geminin yaklaşık 60 ton patlayıcı taşıdığının saptanması üzerine devletler arası kırmızı alarm verdi ve AB ile temasa geçti.

Habere göre, geminin manifesto belgelerinde, çeşitli kalibrelerdeki 60 ton mermiden oluşan patlayıcı/mühimmatın alıcısı olarak Suriye Savunma Bakanlığı görünüyor.

Brüksel (AB), Rum yönetimine, geminin demir almasının yasaklanması ve yüküne el konulması yönünde kesin talimat verdi.

Simerini gazetesi ise rakamı 35 ton olarak verdi.

Benzer Olay Daha Önce de Yaşanmıştı

Rum kesimi, 2009 yılında da, İran`dan Suriye`ye giden kargoda patlayıcı tespit etmiş, Birleşmiş Milletler`in yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle yüke el koymuştu.

Donanmaya ait bir üste saklanan patlayıcılar yaklaşık altı ay önce infilak etmiş ve 13 kişi hayatını kaybetmişti.

Resmi Açıklama Yapılmadı

Konuya ilişkin Şam ve Rum yönetiminden açıklama gelmedi.

Ancak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed, dört aylık bir aranın ardından dün ilk kez kameraların karşısındaydı ve konuşmasında, olaylardan dış güçleri sorumlu tuttu, Arap Birliği`ni de Arapların çıkarlarını gözetmemekle suçladı.

TRT
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir