• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Felluce`de yağma!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 


Kusay Abdülaziz adındaki gazeteci polis memuru Al Jazeera`ye, Felluce`de milislerin kenti terk eden sivillerin evlerini yağmaladığını anlattı.

Anbar eyaleti polis teşkilatının medya bürosunda çalışan bir gazeteci Felluce`deki yağmalamaları anlattı. Kusay Abdülaziz adındaki polis memuru Al Jazeera`ye yaptığı açıklamada, Felluce`de milislerin kenti terk eden sivillerin evlerini yağmaladığını ardından da bu evleri ateşe verdiklerini iddia etti.

Felluce`nin Nazzal ve Cübeyl Mahallelerinde Haşdi Şabi milislerinin yağmalamalarına bizzat kendisinin şahit olduğunu anlatan Abdülaziz, çatışmaların olmadığı bölgelerde ateşe verilmiş onlarca eve gördüğünü ifade etti.

Facebook sayfası üzerinden de yağmalama haberlerini aktaran gazeteci Irak Başbakanı Haydar İbadi`ye ve diğer yetkililere, Felluce`deki evlerden beyaz eşyaları alıp götüren milisler hakkında önlem alması çağrısında bulundu.

Abdülaziz Al Jazeera`ye demeceinde yetkililerin yaptığı çağrıları yanıtsız bıraktığını söyledi.

Irak ordusu ve yanında savaşan milisler Felluce'nin büyük bir bölümünü ele geçirdi.

Ordu, kentin kuzeyinde hâla IŞİD'in denetimindeki bazı bölgeleri temizlemeye devam ederken seryrek çatışmalar yaşanıyor. 


Grande, Felluce`de tahminlerinden iki kat fazla sivilin olduğu ortaya çıktığını söyledi.

BM: Felluce`deki sivil sayısı konusunda tahminlerimizde yanıldık

BM Irak İnsani Yardım Koordinatörü Lise Grande, Felluce`deki sivil sayısıyla ilgili tahminlerinin yanıldığını, hazırlandıklarından çok daha fazla sığınmacıyla karşı karşıya kaldıklarını anlattı.

Şu ana kadar Felluce`deki çatışmalardan 85 bin sivilin kaçtığını anlatan Grande, Felluce`nin bağlı olduğu ve ağırlıklı olarak Sünni nüfusa sahip Anbar eyaletinde bu yıl 430 bin sivilin yerinden olmasını tahmin ettiklerini söyledi.

IŞİD`in Felluce`yi ele geçirdiği 2014`ten bu yana giremedikleri kentteki sivil sayısı tahminlerinin gerçeğinin yarısından bile az olduğunu söyledi. Bundan dolayı hazırladıkları kamplarda çadır sorununu yaşadıklarını anlattı.

Felluce`den kaçan sığınmacılar, yoğun sayılardan dolayı 50 derece hava sıcaklığında zo duruma düştüğünü anlattı:

"Aileler bu sıcakta çadırlara yerleştirilmezse bu endişe verici olur. Eğer daha fazla yardım almazsak durumun daha fazla kötüleşmesiyle karşı karşıya kalabiliriz."

Kaynak: Al Jazeera, Reuters

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir