• DOLAR 32.569
  • EURO 34.707
  • ALTIN 2411.138
  • ...
Anız yakanlara para cezası kesilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman’da son zamanlarda artış gösteren anız yangınlarıyla ilgili açıklamada bulunan Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, anız yakanlar hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunup, para cezası uygulanacağını söyledi.

Konuya ilişkin Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, anız yakılması ile sap, saman ve organik maddenin yok edilmesi sonucu; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesinin bozulduğu ifade edildi.

Açıklamada, “Buna bağlı olarak su ve rüzgar erozyonu artmakta,  önemli kayıplar meydana gelmektedir. Ayrıca; ağaç, çalı ve toprak üstü canlılar, henüz hasat edilmemiş komşu tarlalardaki ürünler, meyve bahçeleri, süne mücadelesi kapsamında yapılan ağaçlandırma çalışmaları zarar görmektedir. Telefon ve elektrik direkleri ve etraftaki yerleşim bölgeleri zarar görmektedir. Anız artıkları ile beslenen yaban hayvanları ölmekte, hava kirlenmekte, meydana gelen duman nedeniyle zaman zaman karayollarında görüş azalmakta, trafik kazaları can ve mal kayıplarına neden olmaktadır.” denildi.

Anız yakanlara idari para cezasının kesileceği bilgisine yer verilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Anız yakma zararlarının önlenmesi amacıyla 23555 sayılı Resmi Gazetede 1998/26 nolu (Anız Yakılması Önlenmesi Hakkında Tebliğ) yayınlanmıştır. Ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de ürün hasadından sonra anızların yakılması çevre ve toplum sağlığı, kamu düzeni, halkın güvenliği ve esenliği ile kamu malları üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek için ilimizde anız yakılması yasaklanmıştır. Bu yasağa uymayanlar hakkında işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır. Ayrıca 2872 sayılı Çevre Kanununa göre de idari para cezası uygulanacaktır.” (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir