• DOLAR 32.345
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2311.024
  • ...
Japonya`da `Radyasyonlu` Yiyecek Paniği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

8.9 büyüklüğünedki depremin ve ardından gelen tsunaminin vurduğu Japonya bir taraftan yaralarını sarmaya çalışırken, bir taraftan da nükleer sızıntı kabusuyla uğraşıyor.

Tsunamiden büyük hasar gören ve şimdiye dek üç reaktöründe patlama ya da yangın yaşanan Fuşiyama santralindeki nükleer riskin, ikinci bir Çernobil vakasına dönüşmesinden endişe ediliyor.

Özellikle Salı günü yaşanan patlamadan sonra, radyasyon sızıntısı tespit edilen santralde soğutma çalışmaları, zamana karşı bir yarışa dönüşmüş durumda. Japonlar ise radyoaktif sızıntıyla bağlantılı yeni bir sorunla başa çıkmaya çalışıyor; radyasyonlu yiyecekler.

Yiyeceklere radyasyon bulaşmış olabileceği endişesi hem ülke içinde hem de Japonya’dan yiyecek ithal eden ülkelerde kaygı yaratıyor. Hindistan ve Singapur şimdiden bu ülkeden gelen yiyeceklerin test edilmeden kabul edilmeyeceğini açıkladı.

Şimdiye dek Japon yetkililer herhangi bir yiyeceğe radyasyon bulaşmadığını açıkladı. Ancak tersi bir durum Japonya için yıkıcı olabilir çünkü ülkede tüketilen yiyeceğin tamamına yakını yurtiçinde üretiliyor.

BM DE DEVREDE

Birleşmiş Milletler de konuyu yakından takip ediyor. Örgüte bağlı Gıda ve Tarım Örgütü’nün durumu izlemesi için gözlemcileri Japonya’da bulunuyor. Ayrıca Gıda ve Tarınm Örgütü, Japon hükümetinden test etmek için yiyecek örneği istedi. Sonuçların önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

 

ntvmsnbc

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir