• DOLAR 32.332
  • EURO 35.055
  • ALTIN 2285.011
  • ...
Diyarbakır'da Tekstil Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hazır giyim alanında faaliyet gösteren 120 firmanın bulunduğu Diyarbakır’da Tekstil Organize Sanayi Bölgesi kurulum çalışmaları başladı. Tekstil Organize Sanayi Bölgesi kurulum süreci hakkında açıklamalarda bulunan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, kurulacak OSB ile 7 bin 500 civarında istihdamın sağlanacağının öngörüldüğünü belirtti.

Diyarbakır Tekstil OSB’nin kuruluş aşamaları, gerekçeleri ve beklentilerini anlatan Diyarbakır Valisi Aksoy, “2012 yılında ‘Diyarbakır İli Tekstil ve Hazır Giyim sektörü Küme Haritasının oluşturulma Projesi” kapsamında yapılan saha araştırması sonuçlarına göre, Diyarbakır ilinde hazır giyim ve konfeksiyon alanında faaliyet gösteren 120 firma bulunuyor. Bu firmalarda yüzde 65'i kadın olmak üzere toplam 2 bin 636 kişi istihdam edildiği tespit edilmiş. Diyarbakır’da Tekstil ve konfeksiyon alanında faaliyet gösteren firmaların önemli bir kısmı, kayıt dışı çalışıyor ve altyapısı yetersiz yerlerde faaliyet gösteriyor. Proje kapsamında firmalarla yapılan ankette, firmaların yüzde 67’si karşılaştıkları en önemli sorun olarak yer sorununu dile getirmişler. Yapılan ankette, ayrıca firmaların yüzde 72'si üretim yerlerinin kendileri için yeterli olmadığını, yüzde 87'si de Diyarbakır’da Tekstilkent kurulması halinde buraya geçmek istediklerini belirtmişler." ifadelerini kullandı.

“Sanayi sektöründe yeni iş ve istihdam olanaklarının oluşturulamaması ve Diyarbakır ilinin sahip olduğu genç nüfusun işgücüne katılımı ve istihdamının yeterli düzeyde sağlanamaması bir takım ekonomik ve sosyal sorunları da beraberinde getirmektedir.” diyen Aksoy şöyle devam etti:

"Tekstil ve hazır giyim sektörleri ‘emek yoğun sektörler’ olduğu için bölgenin nüfus yapısı ile tamamen örtüşüyor; genç ve kadın nüfus potansiyelinin getirdiği avantajların açığa çıkarılması ve iş gücüne katılımın sağlanarak değerlendirilmesi açısından önem arz ediyor. Bu kapsamda kurulacak OSB’nin 7 bin 500 civarında bir istihdam sağlaması öngörülüyor. En uygun yer olarak Dökmetaş Mahallesi mevkiinde yer temin edildi. 140 Hektar alan üzerinde kurulacak Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (DTİOSB) yer seçimi Bilim, Sanayi ve Tekstil ve Konfeksiyon yatırımları için yer sorununun çözümü ve Diyarbakır’da bir Tekstilkent oluşturularak sektörde kümelenmenin sağlanması amacıyla, Diyarbakır Valiliğinin koordinasyonunda yapılan çalışmalar sonucu; ulaşılabilirlik açısından konumu, büyüklüğü, kent merkezine yakınlığı, arazi eğimi imar ve mülkiyet durumu gibi kriterlere göre en uygun yer olarak Dökmetaş Mahallesi mevkiinde yer temin edildi. Yer seçimi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 04.12.2015 tarihinde onaylandı.”

Çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Aksoy, bu çalışmaların yürütülmesi için Diyarbakır Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığından 6, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden 2, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasından 4, Diyarbakır Ticaret Borsasından 2 ve Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İşadamları Derneğinden (GÜNTİAD) 1 temsilciden oluşan Müteşebbis Heyet oluşturulduğunu belirtti. (M. Hüseyin Temel, Yunus Sırat – İLKHA) 











Bu haberler de ilginizi çekebilir