• DOLAR 32.597
  • EURO 34.806
  • ALTIN 2498.61
  • ...

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri üyelerinin katıldığı toplantısı Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri (GAHİB) Yönetim Kurulu Salahattin Kaplan Başkanlığında GAİB Hizmet binasında gerçekleştirildi.

2016 yılının ilk beş ayına ait ihracat rakamlarının değerlendirildiği toplantıda sektörle ilgili gelişmeler ve sorunlar hakkında da karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. 01 Ocak- 15 Haziran tarihleri arasında 149 ülkeye 589 milyon 760 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirten GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalara hız vereceklerini belirtti.

GAHİB Yönetim Kurulu toplantısının ardından gerçekleştirilen İstişare Toplantısında da üye firmaların yetkilileriyle bir araya gelinerek sektörün çeşitli sorunları masaya yatırıldı. Domotex Turkey'in ülke ekonomisi için gelecek vadeden önemli bir fuar olduğu yönünde alınan ortak kararın ardından fuarın geliştirilmesi ve fuar alanının genişletilmesine yönelik çalışmalar için ilgili kurum ve kuruluşlarla temasa geçilmesi yönünde ortak görüş belirtildi.

Halı sektörünün çeşitli sorunlarının yatırıldığı istişare toplantısında sektörde çalışan işçilere yönelik 2-17 Temmuz tarihleri arasında izin verilmesi ve bu karara bütün sektörün ortak uyması gerektiği yönünde tavsiye kararı da alındı.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan “Sektörümüzün gelişmesi ve kalkınması yönünde önemli adımlar atıyoruz. 2023 hedeflerimizi belirledikten sonra bu hedeflerimize başarıyla ulaşabilmemiz için firmalarımız gerekli alt yapı çalışmasını ve makine parkurlarındaki yatırımlarını tamamladı.”dedi.

Bundan sonraki süreç tamamen tanıtım ve pazarlama ile ilgili çalışmaların sürdürüleceğini de belirten Kaplan, “Haziran ayı başında Makine Halısında Sürdürülebilir Liderlik UR-GE Projesi kapsamında Kanada'da bir fuara katıldık. Eylül ayında yine aynı proje kapsamında İngiltere'ye bir heyet ile gideceğiz. Dünyanın bütün ülkelerinde sektörümüzün etkin olmasını istiyoruz. Bunun için de sektörümüzdeki temsilcilerimizin ortak güç birliği yapması önemli. Halı sektörü sadece Gaziantep'e değil Türkiye ekonomisine de önemli katma değerler sağlıyor. Ocak 2016'dan itibaren şu ana kadar 149 ülkeye sektörümüzden halı ihracatı yapıldı. Elbette bazı sıkıntılarımız var. Bu sıkıntıların çözümü için temaslarımız sürüyor. Ama hepimizin çalışmaktan ve üretmekten başka bir şansı yok.”ifadelerini kullandı.

Kaplan, “Ürettiklerimizi dünya pazarlarında satmak zorundayız. Ocak ayından bu güne kadar Türkiye genelinde yapılan halı ihracatını yüzde 66.6'sı GAHİB üyesi firmalarımız tarafından gerçekleştirilmiştir. İl bazında baktığımızda ise Gaziantep Türkiye genelindeki halı ihracatının yüzde 66.87'lik bölümünü tek başına yapmıştır. Gaziantep'te bu sektörden direk ve dolaylı yollardan yaklaşık 50 bin insan ekmek yemekte, halı sektörünün sinerjisi 50 bin insan için geçim kaynağı oluşturmaktadır.”şeklinde konuştu.

Dünyanın halı merkezi konumundaki Gaziantep'te gerçekleştirilen ve her geçen gün gelişen Domotex Turkey'in kent ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını da sözlerine ekleyen Kaplan “Her geçen gün daha çok gelişen Domotex Turkey Halı ve Zemin Kaplama Fuarının önümüzdeki süreçte de büyümesi ve gelişmesi için Gaziantep'te kurum ve kuruluşlarımıza önemli görevler düşmektedir. Fuarın tanıtımı kadar fuar alanının genişletilmesi ve büyütülmesi de önemlidir. Önümüzdeki süreçte bu sorunlarımıza çözüm bulabilmek için temaslarımız ve çalışmalarımız devam edecektir.”diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)