• DOLAR 32.333
  • EURO 35.071
  • ALTIN 2298.626
  • ...
SON DAKİKA
Meksika`daki protesto gösterisinde çatışma: 6 ölü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Meksika'nın güneyindeki Oaxaca eyaletinde Öğretmenler Sendikası üyelerinin eğitim reformunu protestosu sırasında çatışma çıktı. En az 6 sivil hayatını kaybetti, 53'ü sivil 108 kişi de yaralandı. Gösterilerde görevli polisin silah taşımadığını iddia eden Meksika Federal Polisi, sendikayla ilişkisi olmayan saldırganların göstericilere ve güvenlik güçlerine ateş açtığını ifade etti.

Oaxaca Valisi Gabino Cue, Federal Polis Şefi Enrique Galindo ile düzenlediği basın toplantısında, çatışmada 6 sivilin öldüğünü açıkladı. Cue, 53'ü sivil 108 kişinin de yaralandığını söyledi. Polisin görevinin halkı ve toplumu korumak olduğu vurgulanan açıklamada, silahlı polislerin ateş açıldıktan sonra devreye girdiği ifade edildi.

Petrol rafinerisi kapanabilir

Devlete bağlı petrol şirketi Pemex, Oaxaca'yı başkent Meksiko'ya bağlayan karayolunun kapalı kalması halinde bölgedeki rafineriyi kapatmak zorunda kalabileceği uyarısında bulundu.

Meksika Öğretmenler Sendikası (CNTE) lideri Ruben Nunez ile sendikadan arkadaşı Francisco Villalobos'un kanunsuz para toplama ve kara para aklama suçundan geçen hafta Oaxaca'da gözaltına alınmasının ardından ülke genelinde protestolar yeniden şiddetlenmişti.

CNTE, geçen ay ülkenin 7 eyaletinde ucu açık greve gittiklerini duyurmuştu.

Devlet Başkanı Pena Nieto'nun 2013'te uygulamaya koyduğu tartışmalı eğitim reformu kapsamında öğretmenlerin değerlendirme sınavına girmesi gerekiyor. Üç kez değerlendirme sınavını geçemeyen öğretmenlerin işlerine son veriliyor.

Eğitim Bakanı Aurelio Nuno Mayer, mart ayında sınava girmeyen 3 bin 360 öğretmenin işten çıkarılacağını açıklamıştı.

Öğretmenler, geçen yıl da eğitim reformunu protesto etmişti. Öğretmenlere sınav sistemi öngören reforma karşı çıkan eğitimciler, Santa Cruz Xoxocotlan Havalimanı'nı işgal etmişti.

Al Jazeera

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir