• DOLAR 32.332
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2280.134
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan sanatçılar ve sporcularla iftarda buluştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sanatçılar ve sporcularla iftar yemeğinde bir araya geldi. İstanbul'da Tarabya Köşkü’nde düzenlenen ve kamuoyunun yakından tanıdığı sporcu ve sanatçıların katılımıyla gerçekleşen iftar programında Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

Milletin kültürüne ve inancına hakaret etmenin sanatçılık olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sanatı ve sporu sadece kendileri için yapanlara bir sözüm yok; ama bu işleri halk için yaptıklarını iddia edenler, bu milletin değerlerine ve hissiyatına saygı duymak zorundadır. Milletin kültürüne, inancına hakaret etmenin adı sanatçılık olamaz.” dedi.

“Kültürel diplomasi, en az siyasi diplomasi kadar etkilidir”

Kültürel diplomasinin en az siyasi diplomasi kadar etkili olduğunu belirten Erdoğan, "Bugün çocuklarımız, aile bireyleri dışında en çok popüler kültürün temsilcileri olan sanatçıları, sporcuları tanıyorlar. Sizler, televizyon, sinema, internet gibi araçlar yoluyla, günün 24 saati, yılın 365 günü insanların hayatlarının bir parçası hâline dönüşmüş durumdasınız” diyerek sanatçıların ve sporcuların kişilikleri, mesajları ve hayat biçimleriyle örnek teşkil etmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye’de kendi ülkesine, kendi milletine husumet içinde olan ve kendilerine sanatçı, aydın diyen bir kesimin de var olduğunu dile getiren Erdoğan, ilgili kesimin sanat ve spor camiasının önemli bir bölümünü de baskısı ve tasallutu altında tuttuğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunların gözlerini öylesine bir nefret bürümüş ki, millî ve yerli duruş sahibi sanatçılarımızı, sırf bu onurlu tavırlarından dolayı linç etmeye kalkıyorlar. Teröristlere destek verirken çok cesur ve istekli olan bu kesim, konu ülkenin ve milletin birliği, beraberliği, kardeşliği olduğunda, hemen işi slogana ve yalana döküyor. Bu tavrın, sanatla, sanatçılıkla bir ilgisi yoktur. Sanatçının muhalifliği ve aykırılığı üretkenliğiyle ilgilidir. Kendi milletinin değerlerine saldırarak aykırı olduğunu, kendi devletini kötüleyerek muhalif olduğunu sananlar, kusura bakmasınlar, meseleyi yanlış anlamışlar demektir.” diye konuştu.

“Milletin kültürüne, inancına hakaret etmenin adı sanatçılık olamaz”

“Mensubu olduğu milleti küçümseyen, vatandaşı olduğu ülkeyi hakir gören sanatçının, sporcunun benim gözümde de, milletimizin gözünde de kıymeti yoktur." Diyen Erdoğan, "Sanatı ve sporu sadece kendileri için yapanlara bir sözüm yok; ama bu işleri halk için yaptıklarını iddia edenler, bu milletin değerlerine ve hissiyatına saygı duymak zorundadır. Milletin kültürüne, inancına hakaret etmenin adı sanatçılık olamaz. Ülkenin birliği ve bütünlüğüne saldırarak sanatçılık yapılamaz.” şeklinde konuştu.

Sanatçılara ve sporculara hitaben, “Sizlerden ricam, bu çevrelerin üzerinizde baskı kurmasına kesinlikle izin vermeyin” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları ekledi:

“Tam tersine, her fırsatta bunların gerçek yüzlerini siz ortaya dökün. İnanın bana, bu şekilde hareket ettiğinizde milletimizin tüm gücüyle ve samimiyetiyle yanınızda olduğunu göreceksiniz. Ülkemizde, kendi tarihiyle, kendi medeniyetiyle, kendi kültürüyle barışık bir sanat anlayışını hep birlikte ayağa kaldırmalı, güçlendirmeliyiz. Şayet sanatın en temel vasfı özgünlüğü ise, bizim her alanda bu özgünlüğü sağlayacak zenginliğimiz mevcuttur. Yeter ki bunları değerlendirmesini iyi yapalım, yeniden yorumlayabilelim, kendi toplumumuza ve tüm insanlığa sunabilelim. Aynı durum spor için de geçerlidir. Son yıllarda bu doğrultuda ümit verici teşebbüslere, gelişmelerle gayet güzel bir geleceği yakalıyoruz. Önümüzdeki dönemde, sanat ve spor alanlarında, hem milletimizi mest edecek, hem tüm dünyanın beğenisini kazanacak başarılara imza atacağınıza inanıyorum.”

“Beyoğlu Firuzağa’daki hadisede iki taraf da hatalı”

Önceki akşam Beyoğlu Firuzağa’da, Koreli bir esnafın plak dükkânında yaşanan hadiseye de değinerek yaşadığı üzüntüyü paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, olaya karışanların tespit edilip çoğunun yakalandığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Benim için asıl üzüldüğüm husus, bu tatsız hadise yüzünden, Koreli esnafın mağdur olmuş bulunmasıdır. Ramazan günü sokaklara taşan bu tarz bir etkinliğe kalkışmak ne kadar yanlışsa, buna kaba güç kullanarak müdahale etmek de o kadar yanlıştır. Burada iki taraf da hatalıdır. Kendi milletinin, kendi şehrinin hassasiyetlerine saygı duymayanlar ve buna demokratik olmayan bir tepkiyle mukabele edenler, yol açtıkları arbedeyle, maalesef, misafirperverliğimize gölge düşürmüşlerdir. Bu basit olayı çarpıtarak, buradan bir 'oruç tutmayanlara saldırı' efsanesi üretmek isteyenler, açık söylüyorum, art niyetlidir, kötü niyetlidir. Koreli esnafımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Duyarsızlıklarıyla bu tatsız hadiseye yol açanları ve kaba güç kullanarak olayın istismarına yol açanları da ayrıca kınıyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını, iftar davetine icabet eden sanatçı ve sporculara katılımlarından dolayı teşekkür ederek tamamladı. (İLKHA)





















Bu haberler de ilginizi çekebilir