• DOLAR 32.437
  • EURO 34.48
  • ALTIN 2487.508
  • ...
Bursa'da ilk endoskopik omurga ameliyatı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bursa’daki  bir özel hastanede ilk “Endoskopik Omurga Ameliyatı” gerçekleştirildi. 30 yaşındaki bel fıtığı hastası E.D, tamamen kapalı ameliyat yöntemi ile 30 dakikalık bir operasyon sonrası sağlığına kavuşarak ameliyathaneden yürüyerek çıktı.

Erzurum’dan Bursa’ya gelerek ameliyat olan E.D’ın ameliyatını gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hayati Aygün, “Tamamen kapalı bir şekilde full endoskopik bir ameliyat gerçekleştirdik. Hastamız şehir dışından geldi, genç bir hasta. Sol bacağında uyuşma ve ağrılara neden olan oldukça büyük bir bel fıtığı vardı. Bu fıtığı Bursa'da bir ilk olarak tamamen kapalı ameliyat yöntemi ile aldık. Yaklaşık yarım saat süren operasyonumuz gayet başarılı bir şekilde sonuçlandı. Hastanın sinirini sıkıştıran dokular  temizlendi.” dedi.

Doç. Dr. Aygün, son 5 yıldır yurtdışındaki omurga cerrahisi operasyonlarında sıklıkla kullanılan, herhangi bir kas ve kemik kesisi uygulanmadan kemik yapıların görülmesini sağlayan 'Skopi' teknolojisi ve diskleri gösteren 'Endoskopi' teknolojisinin birleşimi yöntemiyle yapılan ameliyatın Bursa’da ilk kez uygulandığını, bu yöntemle hastanın genel anestezi almadan ameliyat edildiğini ve böylece hastanın yatış süresinin minimuma indirildiğini, hatta eğer hasta ağır bir işte çalışmıyorsa ameliyattan 2 gün sonra işine dönebileceğini söyledi.

Cerrahi operasyon sırasında bilinci tamamen açık olan ve konuşarak ameliyat olan E.D isimli hastanın tıbbi müdahalesinde hazır bulunan Anestezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Aysun Yılmazlar da, “Günümüzde genel anestezinin kullanımı giderek azalıyor. Bu hastamızda da düşük doz epidural anestezi uyguladık. Ayrıca sakinleştirici olarak sedo analjezi uyguladık. Hastamız tamamen uyanıktı ve oldukça sakindi. Cerrahımızın sorduğu sorulara cevap verebiliyordu. En önemlisi ise operasyon sırasında olağandışı bir durum gerçekleşirse hasta bunu eşzamanlı olarak cerrahına söyleyebiliyordu. Böyle bir ameliyat sürecinden sonra hastanın eve gitmesi çok kolay. Yani modern tıp teknikleri sayesinde artık günübirlik cerrahiler gündemde. Bu sayede hastalar erkenden taburcu oluyor, hastanede kalış süresi kısalınca sağlık maliyeti de büyük oranlarda düşüyor. Bu yöntemleri kullanarak ülke ekonomisine ciddi katkılar sağladığımızı düşünüyorum.” dedi

Ameliyat sonrası gayet sağlıklı gözüken E.D. ise, “Ameliyatım gayet iyiydi, ağrı ve acı hissetmedim. Ameliyat öncesinde ayağımda yoğun bir ağrı vardı. Bu ağrının ameliyat esnasında bile azaldığını hissettim. Şu an gayet iyi durumdayım. Doktoruma çok  güveniyorum. Onun için Erzurum'dan Bursa'ya geldim.  Bu ameliyat yöntemini de bütün hastalara tavsiye ederim. Çünkü iyileşme süresi oldukça kısa, ağrı hissetmiyorsunuz ve pansumana gerek olmuyor. Hiç ameliyattan çıkmış gibi bir halim yok, çok iyiyim” şeklinde konuştu. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir