• DOLAR 32.602
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2497.565
  • ...
Hayvan hancıları eski günlerini arıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bölge genelinde yaşanan olaylar nedeniyle hayvancılığın da olumsuz etkilenmesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nin hayvancılık merkezlerinden olan Diyarbakır`daki hayvan hancılarını da etkiledi.

Diyarbakır Hayvan Borsası`nda küçük ve büyükbaş hayvanlara uygun olmak üzere toplamda 8 han bulunuyor.  Bu hanların 3`ü küçükbaş, 5`i de büyükbaş hayvanlar için. Hancılar yaşanan olaylar, ortaya çıkan belirsizlik nedeniyle hayvan fiyatlarının arttığını, dolayısıyla hancılığın da durma noktasına geldiğini ifade ettiler.

Çevre illerden Diyarbakır`daki hanlara getirilerek satışa sunulan hayvanların yanı sıra Diyarbakır`dan da çevre illere çok sayıda hayvan götürülüyor. Hayvancılıkla uğraşanlar, yaşanan çatışmalı sürecin Diyarbakır esnafını etkilediği gibi hayvancılığı ve hancılığı da büyük ölçüde olumsuz yönde etkilendiğini belirttiler.

Yıllardır hancılık yaptığını söyleyen Yakup Zülküfoğlu, hayvan fiyatlarının yüksek olmasından dolayı artık pazara hayvan getirilmediği ve hanlara da hayvanların teslim edilmediğini ifade ederek sıkıntılı günler geçirdiklerini söyledi.

Zülfüoğlu, “Hayvancılıktaki verimde yaşanan düşüş hayvan fiyatlarını etkiliyor. Durum böyle olunca hayvanlara bağlı olan hancılık da işlevsiz kalıyor. Buraya gelen hayvanları teslim alıyor; yemini, suyunu, bakımını yapıyoruz. Saat 04.00 gibi hayvanlar satış için pazara çıkarılıyor. Eğer hayvan sahipleri satamaz ise bir sonraki gün pazara götürülmek için tekrar bize getirirler. Satmaktan vazgeçenler evlerine geri götürürler.Biz burada 7/24 kamu hizmeti veriyoruz. Hayvan sahipleri hayvanlarını her saatte getirebiliyor. Hayvanların hangi saatte geleceği belli olmaması bizim için dezavantaj. Müşteri ne zaman gelirse o saatte kalkıp hayvanlarını teslim alıp yemini, suyunu veriyoruz. Hal böyle olunca kendimize fazla bir zaman ayıramıyoruz.” dedi.

Her geçen gün bir önceki günü, her geçen yılın bir önceki yılı aradıklarını ifade eden Zülfüoğlu, hancılığın eski günlerini özlediklerini dile getirdi.

“Hayvancılık da hancılık da neredeyse ölmüş durumda”

Bölgede yaşanan şiddet olayları nedeniyle kendi sektörlerinin de olumsuz etkilediği belirten Zülküfoğlu, “İşlerin bu kadar da düşeceğini tahmin etmemiştik. Beklediğimiz verimi alamıyoruz.Hayvancılık da hancılık da neredeyse ölmüş durumda.Yemlerin pahalı olması ve köyden şehirlere göçlerin olmasından dolayı hayvancılık bitiyor. Talebe karşılık verilemiyor ve dışarıdan da hayvan gelmediği için fiyatlar yükseliyor.” ifadelerini kullandı.

Hancı Yakup Zülküfoğlu son olarak, “Devlet hayvancılık adına yeni çalışmalar yaparsa iyi olur. Devletin sağladığı desteği, teşviki arttırması gerekiyor. Aksi halde hayvancılık da hancılık da sona erecek.” dedi. (Hüseyin Genel, M. Hüseyin Temel-İLKHA)
































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir