• DOLAR 32.603
  • EURO 34.802
  • ALTIN 2496.525
  • ...
Muhaliflerden yeni teklif
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

(AA) - Muhaliflerce kurulan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ile Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyonu dördüncü toplantılarını Brüksel'de gerçekleştirdi. Toplantı sonunda yayımlanan ortak açıklamada, Suriye'deki Kürt meselesinin Suriye'nin toprak ve halk bütünlüğü içinde ele alınması gerektiği ifade edildi. Ayrıca AB'ye, siyasi çözümü mümkün kılınması için verdiği desteği artırması, müzakere sürecine aktif katılımı, rejim kaynaklı şiddeti sona erdirme, terörün her türlüsüyle mücadele çağrısında bulunuldu.

SMDK Başkanı Enes Abde, yaptığı açıklamada, "AB'ye yeni bir mekanizma teklifi sunduk. Avrupa'nın 3 büyük ülkesi Almanya, Fransa, İngiltere ile Rusya, ABD ve Çin'den oluşan A3+3 formülü olabilir" dedi.

‘AB'nin rolü insani yardımlarla sınırlı`

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile de görüştüklerini belirten Abde, AB'ye çağrıda bulundu:

"Avrupa, doğrudan ya da dolaylı olarak Suriye krizinden etkilemekte. Suriye'de siyasi geçişi sağlayabilmek için siyasi süreci ilerletmede AB'nin yer alması gerektiği net bir şekilde ortaya çıkıyor

Avrupa'nın 3 büyük ülkesi Almanya, Fransa, İngiltere ile Rusya, ABD ve Çin'den oluşan A3+3 formülü olabilir. Bu formül, İran'la sürdürülen nükleer müzakerelerde başarı getirebildi. Bu formül, Suriye meselesinde de gelişim kaydetmeye yardımcı olabilir."

Muhalif lider, hâlihazırda birçok ülkeden oluşan Suriye Destek Grubu'nun bulunduğunu; ancak A3+3 formülünün daha etkili olabileceğini söyledi. Bu formülle Suriye krizinin çözümü konusunda "Rusya ve ABD tekelinin" de önüne geçileceğini söyledi.

‘Ramazanın ilk 10 gününde 513'ten fazla sivil öldü`

Abde, ramazan ayı öncesinde Suriye'de ateşkes sağlanması çarşısında bulunduklarını hatırlattı. Ancak rejimin buna olumlu yanıt vermek bir yana tam tersini yaptığını söyleyen Abde, "Ramazanın ilk 10 gününde yaşananları saymak istiyorum. 513'ten fazla sivil saldırılarda hayatını kaybetti. Bunlardan 57'si kadındı. Bu da toplam rakamın yüzde 11'ini oluşturuyor. Ölenlerin yüzde 60'sı çocuktu. Hastane, fırın gibi hayatın devam etmesi açısından önemli olan 14 yer veya tesis vuruldu. Abluka altındaki yerlerin sayısı 50'yi geçti. Hiçbir yerde abluka kaldırılmadı ve hiçbir tutuklu serbest bırakılmadı" dedi.

‘Suriye'deki ayrım büyük bir tehdit`

Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Kurulu Genel Koordinatörü Hasan Abdulazim, Suriye'deki bölünmeye dikkat çekti. Ülkede her bir silahlı grubun kontrol altında tuttuğu yerler olduğunu vurgulayan Abdulazim, bunun Suriye'ye karşı büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Suriye'nin geleceği açısından muhalifler, rejim destekçileri ve tarafsız kalanlar arasında bir birliğin sağlanması gerektiğini söyleyen Abdulazim, en azından muhalifler arasında birleşme için önemli adımlar attıklarını, bunun devamının da gelmesi gerektiğini dile getirdi.

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir