• DOLAR 32.568
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2433.684
  • ...
`Bandırma Cezaevi yetkilileri yasalara aykırı davranıyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bandırma 2 Nolu T Tipi Cezaevindeki mahkûmlara Ramazan ayı dolayısıyla sahur yemeği verilmemesine tepkiler gelmeye devam ediyor.

Hükümlü, Tutuklu ve Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Yusufi-Der) Başkanı Avukat Mirhan Özbekli, cezaevi yönetiminin yaklaşımına tepki gösterdi.

Evrensel hukuk normlarında insanların ibadetlerini özgürce yapabilmesi gerektiği yönünde ifadelerin yer aldığını hatırlatan Özbekli, cezaevi yetkililerinin yemek saatleri için düzenleme yapmamasının yasalara aykırı olduğunu vurguladı.

Bandırma 2 Nolu T Tipi Cezaevindeki mahkûmların, oruçlarını gönül rahatlığıyla tutamadığını belirten Özbekli, “Sahur yemekleri öğlen vaktinde veriliyor. Cezaevinde buzdolabı olmadığı ya da yetersiz sayıda olduğu için yiyeceklerin bozulma riski var. Müvekkillerimizin sağlıklarının bozulma riski var. Bu, lokal bir problemdir.” dedi.

Duruma itiraz eden mahkûmlara, "Yemekler açık cezaevinden geldiği için bir şey yapamıyoruz" şeklinde cevap verilmesinin hukuki bir mantığının olmadığını dile getiren Özbekli, şunları söyledi:

“Evrensel hukuk normları incelendiğinde, bireylere, ibadetlerini özgürce yerine getirebilmeleri imkânlarının tanınması yönünde bir düzenleme olduğu görülmektedir. Bu açıdan, cezaevi yetkililerinin verdikleri cevabın hukuki bir mantığı yok. Yasalara aykırı davranmaktadırlar. Cezaevlerindeki buzdolabı sıkıntısı da eklendiğinde bu uygulamanın ortadan kaldırılması ve mağduriyetin giderilmesi gerektiği görüşündeyiz.”

"Ramazana dair genelge ya ulaşmamış ya da art niyetli bir yaklaşım var"

Mahkûmlara sahur yemeği verilmemesi sorununun çözümünün Adalet Bakanlığının atacağı adıma bağlı olduğuna işaret eden Özbekli, “Ramazandan önce bütün cezaevlerine ‘Bu konuda gerekli tedbirlerin alınması yönünde` genelge gönderiliyor. Kanaatimce, Bandırma Cezaevine bu yazı ya ulaşmamış ya da art niyetli bir yaklaşım var. Yetkililerden talebimiz, yasal düzenlemenin yapılması ve gerekli adımların atılarak mağduriyetlerin giderilmesidir.” şeklinde konuştu. (Hamza Adiyaman/Yunus Sırat-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir