• DOLAR 32.591
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2511.246
  • ...
Köy halkından `imam` talebi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'ın Sason ilçesine bağlı Yuvalar (Sorexbê) köyünde cami olmasına rağmen imam atanmamış. Daha önce atanan imamın, köyde imam evi olmaması bahanesiyle köyden ayrıldığını belirten köy sakinleri cemaatle namaz, cenaze işlemleri gibi dini vecibelerini yerine getirmede sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekti.

Köylerinde imam evi yapacak durumlarını olmadığını söyleyen köy sakinleri, yetkililerden köylerine hem imam lojmanı yapılmasını hem de imam atanmasını istedi. Çoğu zaman köyde ezan bile okunmadığını dile getiren köy sakinleri, köy çocuklarının da Kur`an dersinden mahrum kaldığını dile getirerek mağduriyetlerini İLKHA`ya anlattı.

Köyde imam olmadığından dolayı gönüllü olarak bazen ezan okuyup namaz kıldıran köy sakinlerinden İbrahim Aracı, “Köyümüzde 50 sene boyunca biri fahri imamlık yaptı. O imamın kadrosu yoktu. O yaşlanınca köyümüze ilk defa bir tane kadrolu imam geldi. Üç ay kadar bir süre kaldı. Yaklaşık 50 öğrencisi oldu. Kışa yaklaşınca kalacak bir evi olmadığından dolayı tayınını başka yere çekmek zorunda kaldı. Çünkü buradaki kış şartları zordur. Köyümüzdeki sıkıntımız imam lojmanının yapılmasıdır. Eğer imam lojmanı yapılırsa kadrolu imam da bizim köye verilir. İmam lojmanın olmadığından dolayı şuan da kadromuz bekletiliyor. İmamımız olmayınca bu ramazan ayında en azından iftar için ezanı okuyacak birisi yok. Ben bunu Allah rızası için yapmaya çalışıyorum. Ama evim köye uzak olduğu için sadece cuma namazları için gelebiliyorum.” dedi.

İmam olmayınca köy çocuklarının Kur`an dersinden uzak kaldığını dile getiren Aracı, “Köyümüze gelen kadrolu imam tayinini buradan çekince onun talebeleri derssiz kaldı. Eğer bir kadrolu imam verilirse günde 5 defa ezanımız Allah'ın izniyle susmayacak. İftarda ezan okuyacak ve o boşta kalan öğrencileri yine tekrar ders verebilecek bir imama ihtiyacımız var. Bu konuda yetkililerden ve hayırseverlerden rica ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Çocuklarımıza Kur'an dersi için kadrolu bir imam şart”

Yüksek Aracı da köydeki imam yokluğundan dolayı sorunlar yaşadıklarını söyleyerek köyde bir imam evi yapacak durumlarının olmadığını, bu yüzden yetkililerden sıkıntılarını giderilmesini istedi.

Abdulmenaf Söyer ise “Çocuklarımız Kur'an dersi almak istiyorlar. Köylüler olarak bir an önce imam evi sıkıntımızın giderilmesini ve köyümüze imam atanmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

İmam evi için yetkililerin yardımına ihtiyaçlarının olduğunu belirten Fahreddin Yaşar, “Bu çevre dağ köyleri olduğundan bazı köy ve mezralarda cami yok. Çevre köy ve mezralardan buraya özellikle cuma namazına geliniyor. Camimiz var ama imamımız yok.” dedi.

“Dini eğitimden geri kalmamak için bir an önce imam istiyoruz”

Köylerinde imam olmadığı için Kur'an-ı Kerim dersi alamadıklarını vurgulayan köyün çocuklarından Abdurrahman Barın, “Köyümüze imam istiyoruz. Gelecek imam bizlere Kur'an-ı Kerim öğretmesini istiyoruz. Biz büyüdüğümüzde imam olup diğer çocuklara Kur'an-ı öğretmek istiyoruz. Köyümüze imam geldiğinde namazımızı daha güzel kılabileceğiz. Dini konularda eksikliklerimiz olmayacak. Böylelikle güzel çalışmalar yapabileceğiz. Dini eğitimden geri kalmamak için bir an önce imam istiyoruz.” dedi.

Son olarak köy sakinlerinden Ömer Söyer, şunları söyledi: “Yuvalar Köyü olarak yaz kursunda öğrencilerimizin Kur'an dersi görmelerini istiyoruz. Köyümüzde 33 hane  yaklaşık 300 nüfusumuz var ve imamımız yok. Ramazan neredeyse bitiyor, bu ramazanı imamsız geçirmek istemiyoruz. Bu konuda sıkıntılarımızın giderilmesi için yetkililerden destek bekliyoruz.”(M.Sait Çelik - İLKHA)


























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir