• DOLAR 32.602
  • EURO 34.762
  • ALTIN 2494.194
  • ...
Bandırma Cezaevinde kalan mahkûmlara sahur verilmiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Balıkesir Bandırma 2 No`lu T Tipi Cezaevinde Ramazan ayı dolayısıyla oruç tutan mahkûmlara sahur yemeği verilmediği ortaya çıktı. Söz konusu cezaevinde kalan mahkûmların ve yakınlarının haber vermesiyle açığa çıkan olayda mahkûm yakınları Adalet Bakanlığını göreve çağırarak bu mağduriyetin giderilmesini istediler.

Toplamda 3 bine yakın tutuklu hükümlü ve personelin kaldığı Bandırma 2 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu yerleşkesinde biri açık olmak üzere 3 cezaevi bulunuyor.

Cezaevinde kalan mahkûmlar; bin aydan daha hayırlı, mübarek Kadir gecesini içinde barındıran ve Kur`an-ı Kerim`in açık emirleriyle mü`minlere farz kılınan oruç ibadetini gönül rahatlığıyla yerine getiremediklerini söylüyor.

Mahkûmlar defalarca sahur için talepte bulunmalarına rağmen herhangi bir düzenleme yapılmamış

İslami kimliğinden dolayı yıllardır cezaevinde bulunan Ahmet Arslan, söz konusu durumu İLKHA`ya yazdığı bir mektupla dile getirdi. Arslan, daha önce bulunduğu Bursa H Tipi Cezaevinde Ramazan ayında cezaevi idaresi tarafından öğünlerde düzenleme yapıldığını, ancak Bandırma Cezaevinde idareye defalarca dilekçe yazmalarına rağmen bu konuda her hangi bir adım atılmadığını ve cezaevi yönetiminden kendilerine cevaben “yemekler açık cezaevinden geliyor, bizim elimizden bir şey gelmiyor” denildiğini yazdı.

 

“Sahur yemeği öğlen geliyor”

Mektubunda sahur yemeğinin öğlen saatlerinde geldiğini belirten Arslan, “Uzun yaz günlerinde yemekler haliyle soğuyor ve yemekleri ısıtıp yeme gibi bir imkânımız da bulunmuyor.” diye yazdı.

Arslan, yetkililere çağrıda bulunarak “Kendileri sıcak yemeklerini aileleriyle birlikte gönül hoşluğuyla yiyebilmektedirler. Oruç gibi bir ibadeti bizlerin de cezaevlerinde rahatlıkla yerine getirebilmemiz için bir talimatları yeterlidir.  Müslüman bir ülkede eğer Müslümanlar ibadetlerini rahat yapamayacaksa daha nerede yapacaktır. Bu mağduriyetimizin giderilmesi hususunu kamuoyuna arz ederim.” İfadelerini kullandı.

“Oruçlarını tutmamaları için zulüm yapılıyor”

Yetkililere seslenen Ahmet Aslan`ın oğlu Gıyasettin Aslan ise “Adalet Bakanlığına, Ceza ve Tevkifevleri Müdürlüğü`ne seslenmek istiyorum. Onlar sahurlarına kalkıp yemeklerini sıcak yiyebiliyorlarsa cezaevinde kalkmakta olan insanlar da sahurlarını sıcak yiyebilmelidir. Mahkûmlara ikinci bir cezayı nasıl uygun görebiliyorlar. Kendileri sıcak yemek yerken cezaevinde olan mahkûmlara bunu neden layık görmüyorlar. İnancından dolayı cezaevinde olan bu insanlara oruçlarını tutmamaları için ellerinden geleni yapıyorlar.  Biz öyle görüyoruz ki, oruçlarını tutmamaları için zulüm yapılıyor.” diye belirtti.

“Onlar bu şartlarda yaşarken biz evlerimizde nasıl sıcak yemek yiyebiliriz”

Aslan, “Bugün benim babam, başkasının oğlu, eşi cezaevinde ve onlar bu şartlarda yaşarken biz evlerimizde nasıl sıcak yemek yiyebiliriz? Biz elimizi sıcak çorbamıza uzattığımız zaman midemizden aşağıya inmiyor.” dedi.

“İlk duyduğumuzda inanamadık,  bu hükümet döneminde olmaz dedik”

Aynı cezaevinde kalan Ahmet Kurt`un oğlu Abdusselam Kurt ise babasıyla yaptıkları telefon görüşmesinde babasının Ramazan ayında sahur yemeklerinin önceki gün öğlen saatlerinde geleceğini söylediğini belirtti.

İlk duyduklarında böyle bir şeye inanamadığını söyleyen Kurt, “Bunu duyduğumuzda inanamadık. Hele böyle bir zamanda ve bu hükümet döneminde olmaz herhalde dedik. En azından bu konularda hassas olduklarını iddia ediyorlar. Daha sonra ki günde görüşe gittiğimiz de tüm mahkûmların hepsi bu durumu doğruladılar. Hadi akşam yemeği iftardan yaklaşık 1 saat önce falan geliyor bir şekilde idare ediyorlar. Ama sahur yemeği önceki gün saat 11.30 da geliyor soğuyor haliyle ve cezaevi şartlarında tekrar ısıtma imkânları da yok, artık o yemek yenmiyor ve sahursuz oruç tutmak zorunda kalıyorlar.” diye konuştu.

“Meydanlarda yaptıkları siyasete yakışmıyor”

Cezaevinde kalanların inançlarını yaşayamamalarını kabul edilemez olduğunu söyleyen Kurt, hükümeti eleştirerek, “Yakışmıyor gerçekten, meydanlarda yaptıkları siyasete yakışmıyor.” dedi.

Öte yandan cezaevi yönetimi ile yaptığımız telefon görüşmesinde öğünlerin her zamanki gibi rutin çıktığı belirtilerek; sabah kahvaltısının 08.00`de, öğlen yemeğinin 11.30`da akşam yemeğinin ise 18.00`de mahkûmlara verildiği belirtildi.  (Zeki Aras –İLKHA)
















 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir