• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...
280 derece sıcağa karşı oruç tutuyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayında yoğun bir mesai harcayan Vanlı fırıncılar, sıcaklara aldırış etmeden oruçlarını tutuyor ve halkın ekmek ihtiyaçlarını gideriyor. Gün içerisinde gelen siparişleri iftara saatler kala yetiştirmeye çalışan fırıncılar, akşama doğru vatandaşın oluşturduğu yoğunluk kendilerini zor durumda bırakıyor. Günü hem oruçlu hem de yoğun bir mesaiyle geçiren fırıncılar, yemek yemekten çok özellikle su içme ihtiyaçlarının olduğunu belirterek, tüm zorluklara rağmen Allah’ın kendilerine yardım ettiğini dile getirdiler.

Van’da meslekleri gereği yüksek sıcaklıkta çalışmak zorunda olan fırıncılar, Ramazan ayında çalışma şartları daha zor olmasına rağmen oruçlarını aksatmıyor. Yüksek sıcaklıklarda ekmek pişiren fırıncılar bir yandan oruçlarını tutarken, diğer yandan vatandaşlara hizmet sunuyor. İftara doğru Van halkı   yemek, çörek, pide ve lavaş ekmeği yaptırmak için fırınlara akın ederken, fırıncılar yaşanan yoğunluktan dolayı zor durumda kalıyor.

“Açlık ve susuzluktan ziyade müşterilerimizin telaşı bizleri yoruyor”

İftara saatler kala müşterilerinin verdiği siparişler için bir yoğunluk oluştuğunu belirten Ferhat Tasan isimli fırın işletmecisi, oluşan bu yoğunluğun kendilerini çok zor durumda bıraktığını dile getirdi.

Tasan, “Ramazan boyunca başta fırın başında çalışan ustalarımız olmak üzere, en çok biz fırıncılar sıcaklıktan etkileniyoruz. Tabi biz ne kadar kötü etkilensek de Allah bizlere yardım ediyor. Bunun yanında nefsine hâkim olmak, azmetmek ve gayret göstermek te lazım. Gündüz vakitleri çörek çıkarıyoruz, akşamüstü ise iftar nedeniyle kıymalı pide siparişlerini alıyoruz. Akşam vakitleri özellikle açlık ve susuzluktan ziyade bizleri müşterilerimizin telaşı yoruyor. Müşterimiz siparişini iftara dakikalar kala hazır olmasını istediği için, bu durum bizleri zor durumda bırakıyor.” diye konuştu.

“Ezandan sonra sadece su içebiliyoruz”

Aşırı hava sıcaklıkları ve fırının sıcaklığından dolayı sadece susadıklarını ifade eden Tasan, “Ramazan ayı öncesinde günde 2,5 litre su tüketiyorduk. Bunun yanı sıra Ramazan ayı boyunca hem kavurucu hava sıcaklığı, hem de fırının sıcaklığı, vücudumuzu adeta kurutuyor. Bu sebeple ezandan sonra sadece su içebiliyoruz. Su bizi doyurduğu için yemek ihtiyacımızın önüne geçiyor ve bir şey yiyemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Her yönüyle Ramazan bereketini hissediyoruz”

Ramazan ayında özellikle iftar vaktinde pidenin çok tercih edilmesinden dolayı işlerinin çok iyi olduğunu dile getiren Tasan, “Her yönüyle Ramazan ayının bereketini hissediyoruz. Tabi Ramazan'ı anlamak lazım ve anlayan için de Ramazan ayı çok önemlidir. İş konusunda da bölgede sıkıntı var ama yine de işlerimizde sıkıntı yaşamadık. Halkımız misafirperver olduğu için Ramazan'da birilerini davet ediyor ve bu da işlerimize olumlu yansıyor. Bu ayda genellikle pide çeşitleri satılıyor ve Allah’a hamd olsun ki işlerimizde herhangi bir sıkıntı yok.” şeklinde konuştu.

“Ramazandan önce 5 litre su tüketiyordum”

Tandır ekmeği çıkaran Ercan Bilici isimli vatandaş ise Ramazan ayı öncesi 5 litre su tükettiğini ifade ederek, buna rağmen Allah’ın farz kıldığı orucu tutuğunu belirtti.

Bilici, “Ramazan’da fırında çalışmamız hasebiyle çok susuyorum. İş esnasında özellikle su kaybı daha fazla oluyor. Bundan dolayı açlık değil de su ihtiyacımız fazla oluyor. Ramazan hayırlı ve bereketli bir aydır. Herkes oruç tutuyor ve Ramazan içerisinde de satışlarımızda hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Milletimiz lavaş ekmeğini beğenerek alıyor. Sulu yemek için tercihleri lavaş ekmek olan birçok insanımız var. Ayrıca Ramazan’da 'taptapa' dediğimiz ekmek çeşidi çok tüketiliyor. Taptapa ekmeğini ise en çok yaşlılar tüketiyor.” dedi.  (Yılmaz Sönmez-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir