• DOLAR 32.49
  • EURO 34.999
  • ALTIN 2434.519
  • ...
Gaziantep'te Enderun Usulü Teravih Namazı kılınıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep’te geçtiğimiz Ramazan aylarında kılınan Enderun Usulü Teravih Namazı bu yıl da kentin farklı camilerinde kılınıyor. Müslümanların yoğun bir iştirak ettiği Enderun Usulü Teravih Namazı kılan cemaat, bunun kendilerini memnun ettiğini dile getirdi.

Yükseliş Camii başta olmak üzere kentte 6 ayrı camide de kılınan namaza katılan vatandaşlar, kıldıkları teravihin çok farklı ve maneviyatı yüksek bir ibadet olduğunu ve uygulamanın önümüzdeki yıllarda da devam etmesini istediklerini belirttiler.

Her 4 rekâtta bir müezzin tarafından farklı makamlarda ilahilerin okunmasında sonra, imamın aynı makamla teravih namazı kıldırması anlamına gelen Enderun Usulü Teravih Namazı, cemaat tarafından da memnuniyetle karşılandı.

Camimize farklı bir renk katıldı

Enderun Usulü Teravih Namazı ile ilgili bilgi veren  Hayriye-Nuri Bindal Camii İmamı Mustafa Yazgan, “Enderun Usulü Teravih Namazı programı yapıldığı için İlçe Müftülüğümüze ve güzel sesleriyle bu mübarek geceyi süsleyen Akif Tuncer Hocam ve ekibine, Cabir Emre Hocamıza teşekkür ediyoruz. Bu gibi güzel faaliyetlerin devamını bekliyoruz. Camimize, cemaatimize farklı bir renk kattılar. Bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz.”dedi.

Enderun Usulü Teravih Namazı sonrası cami cemaatine meyan şerbeti ve lokum ikramında bulunuldu.

Enderun Usulü Teravih Namazı

Enderun Usulü Teravih Namazı, Osmanlı iç teşkilatında, sarayda, Hırka-i Saadet’te, saray camileri, büyük cami ve dergahlarda kılınırken, zamanla Anadolu’daki camilere de yayılmış. Uzmanlar, kaynağını Buhurizade Mustafa Itri Efendi’ye ve 1712'li yıllara dayandığını belirtiyor.

Enderun Usulü Teravih Namazı, iki şekilde uygulanıyor. Birincisi şekilde imam, müezzin topluluğunu makam geçkileri ile yönlendirir. İkincisinde ise makamlar arasındaki geçkileri müezzinler sağlar. İlk gecede müezzinler geçkileri sağlar. Fatiha’dan sonra okunan zamm-ı sureler rastgele seçilmez, Manalarına bakılarak tertip edilir. Örneğin rahmet ayetleri, tesbih ayetleri ya da Hz. Muhammed’ten (sav) bahseden ayetler tercih edilir. İlk on günde Ramazan ayına ulaşmaktan duyulan sevincin dile getirildiği ilahiler, ikinci on günde Allah’tan rahmet ve merhamet niyaz eden ilahiler söylenir. Son on günde ise Ramazan’ın uğurlanmasından dolayı duyulan hüzünlü ilahiler meşk edilir. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir