• DOLAR 32.516
  • EURO 34.794
  • ALTIN 2487.197
  • ...
"Dişler birkaç dakika sürecek şekilde fırçalanmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Memorial Dicle Hastanesi Diş Hekimi Seçkin Gül, ağız ve diş sağlığının önemi hakkında bilgilendirmede bulundu.

Toplumda ağız ve diş sağlığının yeteri kadar önemsenmediğini söyleyen Gül, birçok hastalığın başlangıç yerinin ağzın olduğuna işaret etti.

Ağız sağlığına önem verilmesinin sağlık açısından faydalı olacağını dile getiren Gül, “Ağız sağlığının etkili bir şekilde sürdürülmesi için dişler, her bir fırçalama en az 2 ya da 3 dakika sürecek şekilde günde en az 2 kere fırçalanmalı. Diş etinden dişe doğru, yuvarlak hareketlerle süpürülerek fırçalanmalı. Diş etlerine zarar verilmemeli ve çok kısa sürede fırçalanmamalı. Toplumumuzda diş fırçalama süresi ortalama bir dakikanın altında. Bir dakika fırçalama yaparak hiçbir şekilde ağız sağlığına olumlu bir katkıda bulunamayız.” dedi.

Sistematik problemi olan hastalar ağız gargaraları kullanabilir

Ara yüz fırçası ve diş ipi gibi araçlarla ağız sağlığının desteklenmesi gerektiğini belirten Gül, sistematik problemleri olan hastaların, günlük kullanıma uygun olarak ağız gargaraları kullanmalarını tavsiye etti.

Orta sertlikteki diş fırçalarının tercih edilmesini önerdiklerini vurgulayan Gül, şunları söyledi:

“Önceden diş fırçaları naylondan yapılırdı. Şu an bilgisayar ortamında hazırlanan, hemen hemen dişlerin bütün yüzeyine adapte olmaya meyilli çok güzel diş fırçaları mevcut. Bunların kullanımı çok daha uygun olacaktır. Çok sert fırça kullanmayı önermiyoruz. Sert fırça, diş eti çekilmesine ve dişlerdeki aşınmalara sebep olmaktadır. Bu yüzden orta sertlikte bir fırça, diş eti problemi olan hastalarda yumuşak fırça kullanmayı önermekteyiz.”

Tatlı tükettikten sonra dişlerin fırçalanması gerekiyor

Ağızdaki bakteriler için uygun bir besin maddesi olan tatlıların, çürük oluşumuna neden olduğunu hatırlatan Gül, tatlı tükettikten sonra dişlerin fırçalanması durumunda çürük oluşumunun engellenebileceğine dikkat çekti. (Hamza Adiyaman, Yunus Sırat- İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir