• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
4+4+4`te Erken Mezuniyet de Sağlanmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - 18. Milli Eğitim Şurası kararları arasında da yer alan 4+4+4 şeklindeki 12 yıllık eğitim teklifine, Eğitim Bir Sen Batman Şube Başkanı Mehmet Şafi Özperk destek verdi. Uygulamanın piyasanın ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman yetiştirilmesi konusunda da bir çok olumlu yanı olacağını belirten Özperk; "Son 4 yılda liseler arası geçişe imkan verilmesi, sınavla erken mezuniyetin önünün açılması ve yine son 4 yılın uzaktan eğitim yolu ile de bitirilebilmesine imkan tanınması gerektiğini" söyledi.

 

Şube Başkanı Özperk, "18. Milli Eğitim Şurası`nda da yer alan, önümüzdeki günlerde Meclis`e sunulması beklenen 4+4+4 şeklindeki 12 yıllık eğitim teklifini değerlendirdi. Eğitimde 28 Şubat ürünü çok sayıda vesayetçi anlayış bulunduğunu kaydeden Özperk, buna örnek olarak `karma eğitim zorunluluğu`, `Milli Güvenlik Derslerine askerlerin girmesi`, `kesintisiz eğitimi` gösterdi.

 

Vatandaşa Bir Dayatma Olmamalı
Eğitimin kademeli olarak 12 yıla çıkarılmasına destek verdiklerini kaydeden Özperk, "Bu adım, 28 Şubat`ın kalıntılarının temizlenmesi için büyük bir adım ancak yalnızca kesintisiz eğitimin kesintili hale getirilmesi ile her şey halledilmiyor. Karma eğitim ile ilgili sıkıntılar devam ediyor. Bunun da kaldırılması lazım. İsteyen çocuğunu kız okulunda okutsun, isteyen erkek okulunda, isteyen karma eğitim veren okullarda okutsun. Vatandaşa bir dayatma olmamalı. Milli Güvenlik derslerine hala asker giriyor. Askerler hala sınıflarda kışla eğitim veriyorlar." şeklinde konuştu.

 

"Son 4 Yıl Esnek Olmalı, Sınavla Erken Mezuniyet İmkânı Verilmeli"
Özperk, 4+4+4`teki son 4 yıllık bölümün esnek olması gerektiğini belirterek, "Öğrenciler başarılı olursa, son 4 yılın 1. ve 2. sınıfından sonra, 3. ve 4. sınıfı da sınavla verebilsinler. Öğrencilere daha erken mezun olma imkânı sağlansın" dedi.

 

İlk 4 yıllık temel eğitimden sonra isteyen öğrencilerin mesleki eğitime devam edebilmesi gerektiğini belirten Özperk şöyle devam etti: "Yani isteyeni mesleki alana yönlendirelim. Mesleki alanda başarısı, becerisi olanlar varsa, o alanda ikinci 4 yıllık süreyi devam etsin. Mesleki alana yönlendirme ile ilgili bölümü es geçmeyelim. Burada imam hatibin orta kısmı olabilir, spor okullarının orta kısmı olabilir, tiyatro ile alakalı okullar olabilir. Yetenek gerektiren meslek liselerinin orta kısımlarını bu yolla açılmış olması lazım ki, bazı meslekler erken başlamayı gerektirir." şeklinde konuştu. Özperk, son 4 yıllık dönemde genel lise ile meslek liseleri arasında geçişe imkan tanınması gerektiğini ifade ederek, uzaktan eğitimle de son 4 yıl tamamlanabilmeli. Olayın imam hatip liselerine indirgenmesinin doğru olmadığının altını çizen Özperk, "Bu tür açıklamalar, toplumun bazı kesimlerinin sinir uçlarına basılması olarak değerlendiriyorum" ifadelerini kullandı.

 

Özperk son olarak şunları söyledi: "Yetenek gerektiren okulların orta kısımlarının açılması, küçük yaşlarda çocuklarımızın mesleğe daha yatkın hale gelmesini sağlayacak. Ara elaman, teknik elaman ihtiyacı bu şekilde karşılanacak. Sanayi bölgelerinde teknik elaman bulunamamasından şikayet ediliyor. 15 yaşından sonra mesleki eğitime başlamak mümkün değil. 15 yaşındaki bir delikanlıyı eline tornavidayı vererek işe göndermek kolay olmuyor. Çocuğun yetenekleri de zaten o yaştan sonra kolay kolay gelişmiyor" şeklinde konuştu.
 
Veysi Rüzgar - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir