• DOLAR 32.571
  • EURO 34.881
  • ALTIN 2433.328
  • ...
`Kürtlerin sorunları çözülmeden Suriye`nin sorunları çözülmez`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bağımsız Suriye Kürtleri Derneği (Kombenda Kurdên Serbixwe Yên Suryê - KKS) Şanlıurfa`da kongre düzenledi. Kongrede Kürtlerin sorunları çözülmeden tüm Suriye`yi ilgilendiren sorunların çözülmesinin mümkün olamayacağının altı çizildi.

Kongreye Arap, Kürt ve Êzidileri temsilen katılımlar olurken farklı kesimlerden siyasetçi ve kanaat önderleri de misafir olarak kongreye iştirak etti.

Kongreye katılanlar arasında; ENKS Türkiye Temsilcisi Osman Ahmet Müslüm, Suriye Yezidileri Temsilcisi Mizgin Yusuf, PDK-S Hollanda Temsilcisi Edip Seyfettin ve Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkan Yardımcısı Muvaffak Nerbiyye de yer aldı.

Kongrede Kürtlerin sorularının aslında tüm Suriye`nin sorunu olduğu bu yüzden de Kürtlerin sorunları çözülmeden tüm Suriye`yi ilgilendiren sorunların çözülmesinin mümkün olamayacağı vurgulandı.

Kürtlerin siyasi ve sosyal tüm haklarının iade edilmesi gerektiğinin ifade edildiği kongrede, Suriye`de yaşayan Kürtlerin ve Arapların İslam`ın bölgeye hâkim olmasıyla birlikte komşu olduklarını hatta birçoğunun akraba bile olduğu ve şu an yaşanan olayların bu birlikteliği ortadan kaldırmaya yönelik rejimin bir oyunu olduğu belirtildi.

Kongrede; hayata geçirilen bu yeni oluşumun daha önceki Kürt partilerine rakip ya da ek olarak kurulmadığı, ENKS gibi partilere yardımcı olmak için çalışılacağı belirtilirken, kendini Kürtlerin savunucusu gibi söylemler kullanan PYD`nin asla Kürtlerin temsilcisi olamayacağı ifade edildi.

“PYD bugün Rusya ve ABD`nin elindeki bir silaha dönüşmüş”

Kongre hakkında değerlendirmelerde bulunan KKS İdare Meclisi Başkanı Abdulaziz Temo, İLKHA mikrofonlarına şunları söyledi: “Sosyal ve siyasal anlamda halkımızın sesini daha iyi duyurmak için böyle bir girişimde bulunduk. Şu an Suriye`de terör, rejim, savaş, ölüm ve evi yurdu terk etmek var. Kürt bölgesini terk etmeler de rejimin zulmünden değil PYD`nin zulmündendir. PYD Kürtlerin hakları için kurulduğunu söylüyor ama onlar sadece kendi partilerinin ideolojisi için ana partileri PKK`ye hizmet etmek için kurulmuştur. PYD Kürtlerden haraç alıyor, onları gözaltına alıyor. Onları göç ettiriyor, onları öldürüyor. PYD`nin Suriye Kürtleri üzerinde bir hakkı yoktur. Bu gün Kürtlerin Rakka`da, Membiç`te ne işleri var? Binlerce Kürt gencini neden öldürtüyorlar? Bizler Arapların ya da başka bir milletin düşmanı değil rejimin düşmanıyız. PYD bugün Rusya ve ABD`nin elindeki bir silaha dönüşmüş.”

PYD`nin yaklaşık 3 milyon Kürt nüfus içersinde sadece yüzde 2`ye tekabül eden bir temsiliyeti olmasına rağmen rejimin verdiği silahların zoruyla bölgeyi kontrol ettiğini söyleyen Temo, PYD`nin uygulamaları açısından Esed rejiminden bir farkının olmadığını belirtti. (Osman Gülebak-İLKHA)


























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir