• DOLAR 32.561
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2427.156
  • ...
Migren Bayanlarda Daha Sık Görülüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
SAMSUN - Medicana Samsun Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Adem Akkurt, ağrıların sıklaşmasında çevresel psikolojik etkenlerle birlikte bazı gıdaların da etkili olduğunu söyledi. Özellikle migren tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri olan oksipital blokaj tedavisi konusuna değinen Dr. Akkurt, "Migren baş ağrısının ön planda olduğu yaklaşık 4-72 saat aralıklarında sürebilen, hastanın bu dönem içerisinde kokudan, ışıktan rahatsız olduğu bir durumdur. Bununla beraber migren atağı sırasında görme kayıpları duygusal çöküntüler nadir de olsa yarı felçlerde eşlik edebilir.” dedi.
 
Migrenin beyindeki kan damarları ve nörotransmitterlerdeki değişikliklere bağlı olduğu düşünüldüğünü hatırlatan Dr. Akkurt, şunları söyledi: "Ancak bu değişikliklerin niçin oluştuğu konusunda araştırmalar halen sürmektedir. Kısaca vücuttaki otonom sinir sisteminin geçici aksamasıyla ilişkilidir. Kabaca bir tarif eğer başağrısı veya diğer belirtiler sizi normal günlük yaşamınızdan alıkoyuyorsa bu migren olabilir. Migren bayanlarda sık görülmekle birlikte 20-40 yaş aralığında daha sıktır. Çevresel psikolojik etkenlerle birlikte bazı gıdaların alınımıyla da tetiklenebilir."
 
Migren vakalarında oksipital blokaj tedavisinin avantajlarına değinen Uzm. Dr. Adem Akkurt, bu konuda şunları dile getirdi: “Oksipital blokaj başın ağrı duyusuyla ilgili sinirin anestezik maddelerle ağrı duyusunu algılamasını bloke etme yöntemidir. Oksipital sinir bloku, hasta oturur pozisyonda ve baş hafif öne eğik pozisyonda iken uygulanır. Başın arka kısmında orta hattın her iki yanında oksipital arterin hemen yanında olan oksipital sinire 2,5 cm 24-26 G iğne ile, hafif kranyal açı verilerek girilir ve kaftası kemiği ile deri arasına 3-5 ml lokal anestezik enjekte edilir. Genellikle sistemik etkileri olmayan, güvenli lokal bir tedavidir. Etkinliğinin görülmesi için gereken süre beş dakika kadar kısadır. Yapılan çalışmalarda sadece ilaca cevap vermeyen migren ağrılarında değil, aşırı ilaç kullanımına bağlı baş ağrısı olan hastalarda, servikojenik baş ağrısı, küme baş ağrısı ve oksipital nevraljide oksipital sinir bloğu ile değişen oranlarda olumlu yanıt alındığı görülmüştür. Asıl olarak bu tedavinin klinik kullanımında faydası ilaçlara cevap vermeyen ve şiddetli migren atakları olan hastalar ile ağrılar nedeniyle sürekli ağrı kesici kullanımı zorunda olan hasta gruplarına yöneliktir. Lokal bir tedavi olduğu için belirgin riski yoktur. Nadir olgularda boyun ağrısı ve baş dönmesi yapabilir. fakat bu zamana kadar böyle bir yan etkiye rastlanılmamıştır.”
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir