• DOLAR 32.555
  • EURO 34.936
  • ALTIN 2429.721
  • ...
Yunanistan`da 4 Bin Gazeteci İşsiz Kaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Yunanistan’ı vuran ekonomik kriz, bütün sektörler gibi medya kuruluşlarını da çıkmaza sürükledi. Son 3 yılda 4 binden fazla gazeteci ve basın emekçisi işten çıkarıldı. İşten çıkarmaların bütün hızıyla devam etmesi bekleniyor.

Mali krize bağlı iflas ve kapanmaların birbirini kovaladığı medya sektöründe bazı durumlarda şirketlerin varlığını sürdürebilmesi için çözüm, masrafları kısma veya işten çıkarmada aranıyor. Bazı durumlarda ise hiçbir "önlem"in kurtuluş için çare olmadığı görülüyor. 2008’den sonra gazete, televizyon, radyo, dergi ve bütün medya grupları çok ciddi mali sıkıntılar yaşıyor.

ALTER televizyonu, Elefterotipiya gazetesi, Limberis ve IMAKO grupları gibi devlet televizyonu ERT`de artık işten çıkarmalar dışında bir başka alternatifin olmadığını anladı. Onlarca basın kuruluşu ise çareyi iflasını açıklamakta buldu.

İŞSİZ GAZETECİ ORDUSU

Son verilere göre 2010 yılından bu yana 4 binden fazla gazeteci ve teknik elemanın işini kaybettiği hesaplandı. Üstelik bu rakama her geçen gün işlerin daha da azaldığı reklam şirketleri, yapımcı firmalar ile görsel ve işitsel yayın organları dahil değil. Son bir buçuk yılda devlet televizyonu ERT`den 1000, iflasını açıklayan ALTER`den 700, kapanan Apoyevmatini gazetesinden 130, yayınına ara vereceğini duyuran haftalık "Kosmos Tu Ependiti" gazetesinden 100 ve az ya da çok onlarca medya organında çalışan çok sayıda kişi işsizler ordusuna eklendi.

İki üç yıl önce pazar günleri 2 ya da 3 gazete alan Yunan halkı, gelirlerindeki azalmaya paralel olarak gazetelerden tasarruf ediyor. İki yıl öncesine kadar hafta içi ortalama 400 bin civarında satan günlük gazeteler, geçen hafta ortalama 165 bin adet sattı. Eskiden Pazar günleri 1 milyon 200 bin olan satış rakamı, geçen hafta toplam 585 bin adet oldu.

Özel “ALTER” televizyonu, “Apoyevmatini” ve “Elefterotipiya” gazeteleri, art arda iflas bayrağını çektikten sonra yayınlarına ara verdi. Haftalık "Kosmos Tu Ependiti" ile günlük spor gazetesi "Exedra" da, geçtiğimiz günlerde yayınlarına ara vereceklerini duyurdu. 22 Aralık’ta iflasını duyuran ülkenin köklü gazetelerinden Elefterotipiya’nın toplam borcu 66 milyon Euro. Gazetenin çalışanlarına olan borcu ise 5,5 milyon Euro.

Öte yandan yaklaşık bir buçuk aydır grevlerin yaşandığı ERT`de çalışan tecrübeli 145 gazetecinin sözleşmesi bu hafta sona erecek. Yenilip yenilenmeyecekleri bilinmiyor. Binlerce gazeteci, medya organlarında birikmiş alacakları sebebiyle sık sık iş bırakma eyleminde bulunuyor. Geçim sıkıntısı yaşıyor.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir