• DOLAR 32.382
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2325.62
  • ...
'Bölge Coğrafi İşaretler Projesi' tanıtıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesi illerinde (Mardin, Batman, Siirt, Şırnak) sınırları belirli coğrafi alanlarda üretimi yapılan özgün tarım ve gıda ürünlerinin coğrafi işaret tescili amacıyla “TRC3 Bölgesi Coğrafi İşaretler Projesi” için ilk toplantı yapıldı.

DİKA tarafından organize edilen projenin hayata geçirilmesi için Mardin’de gerçekleştirilen ilk toplantıya dört ilin üniversiteleri, ticaret ve sanayi odaları, tarım müdürlükleri, ziraat odaları, çeşitli meslek kuruluşları ile GAP ve Harran Üniversitesi’nden temsilciler katıldı.

Projenin amacı TRC3 Bölgesi’nde sınırları belirli coğrafi alanlarda üretimi yapılan özgün tarım ve gıda ürünlerinin coğrafi işaret tescili ile değer ederinin yükseltilmesi, ürünün özgünlüğünün korunması, üretim yapan çiftçi ve üretim ve pazarlama zinciri içinde yer alan aktörlerin gelirlerinin arttırılması yoluyla yerel kalkınmanın sağlanmasıdır.

Toplantının açılış konuşmasını yapan DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, "Kamunun yaptığı değil, yapamadığı projeleri hayata geçiriyoruz. Bölgemizde değerlendirilmesi durumunda müthiş bir potansiyel var. Fırsatları oluşturmak elimizdedir. Her ilin sembolü olabilecek ürünleri tespit edip bu ürünlerin marka değerlerini öne çıkaracak çalışmaların içerisinde olacağız. Sorumluluk alanımızda bulunan her ilimizin kendine göre çok farklı, alternatifli zenginlikleri var. Örneğin bugün Siirt'e üretilen Pervari Balı'nın ünü kıtaları aştı. Başta Amerika'da olmak üzere, Fransa'da, Almanya'da ve Avrupa'nın birçok ülkesinde aranan bir marka haline geldi. Siirt fıstığı, yün battaniyeleri de keza öyle. Batman, her geçen gün kendisini aşan yeni yönleriyle, yeni değerleriyle gündemdeki yerini alıyor. Şırnak'ta marka olma yolunda ürünler var. Mardin ise turizme dayalı çok farklı değerlerin bulunduğu potansiyeli oldukça yüksek bir şehir. Önce ürünleri tanıtıp, markalaştırmayı sonra da çiftçiyi, işletmeciyi kalkındırmayı hedefliyoruz." dedi.

Ayrıca Genel Sekreter Altındağ, coğrafi işaret adayı olabilecek özgün tarımsal ve gıda ürünlerinin belirlenmesi, bu ürünlere coğrafi işaret alınması için gerekli teknik ve idari çalışmaların ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde yürütüleceğini ifade etti. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir