• DOLAR 32.392
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2324.16
  • ...
Ayasofya`daki Kur`an tilavetinden rahatsız oldular
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sahur programının dünkü ilk yayınına konuk olan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Burası nice ilim adamları, nice edebiyatçılar, nice büyük insanlar yetiştirmiş bir mekan. Fetih-i mübinden bugüne kadar, bu yüzyılın başına kadar burada secdeyi Rahman'a varmış bütün büyüklerimize bütün ecdadımıza Allah'tan rahmet diliyorum" diye konuştu.

YUNANİSTAN RAHATSIZ OLDU
İstanbul'un fethiyle camiye dönüştürülen ve 482 yıl boyunca cami olarak kullanılan Ayasofya'da Kuran-ı Kerim okunacak olması Yunanistan'ı rahatsız etti.

Azınlıkça'nın haberine göre, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'na yakın kaynaklar “Türk devlet televizyon kanalı TRT'nin program yaparak her gün Ayasofya'da Kur'an okunacağı yönündeki açıklaması, başka bir dönemden gelen bir açıklamaya benziyor" değerlendirmesi yapıldı.

Haberde, kaynakların “Bu tür hareketler anakronik ve anlaşılamaz hareketlerdir ve dünya kültürel mirasının sembolü olan dini eserlere yönelik saygı eksikliğini göstermektedir" yorumunda bulundu.

Muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi'nden yapılan açıklamada, “Bu hareket kışkırtıcı, anlaşılmaz ve dünyanın dört bir yanındaki Ortodokslara karşı saygı eksikliğinin bir göstergesidir; bu da Türkiye'nin Avrupa süreciyle uyuşmamaktadır" denildi.

Nehir Partisi'den (Potami) yapılan açıklamada da, “Ayasofya'nın kullanımının değiştirilmesi için binlerce imza toplanıyor ve bunun Türkiye'nin resmi olarak düşmanca olarak algıladığı Batı'nın girişimlerine karşı yapılan hamleler olduğuna dair yoğun söylentiler bulunuyor.

Bu yönlendirmelerin hedefinde ise 900 yıl boyunca Ortodoksluğun en yüksek kilisesi sayılan, 500 yıl boyunca cami 1934 yılından bu yana ise Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal'in kararıyla müze olarak işleyen bir anıt bulunmaktadır" ifadelerine yer verildi.

916 YIL KİLİSE, 482 YIL CAMİ OLARAK KULLANILDI
Yapımına 23 Şubat 532'de başlanmış, 5 yıl 10 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak büyük bir törenle, 27 Aralık 537' de ibadete açılan ve 916 yıl kilise olarak hizmet veren yapı, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul'un fethiyle camiye çevrilerek 482 yıl cami olarak kullanıldı. Ayasofya halen müze olarak hizmet veriyor.

GEÇEN YIL İLK KEZ KUR'AN-I KERİM OKUNMUŞTU
Hz. Muhammed'in (S.A.V) doğumunun 1444. yılında, 2015 Kutlu Doğum Haftasıetkinlikleri kapsamında, "Doğumunun 1444. Yılında Hz. Peygamber" temalı Aşk-ı Nebi Ayasofya Sergisi açılmıştı. Açılış töreninde, Ankara'daki Ahmet Hamdi Akseki Camisi İmam Hatibi Ali Tel Kur'an-ı Kerim okumuştu. Bu, 85 yıl sonra bir ilk olarak kayıtlara geçmişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir