• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Sigara bir hayatı daha kararttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bostaniçi TOKİ 2. Etap’ta ikamet eden Hüseyin Yokuş, 14 yaşında sigaraya başladı. Sigaraya başladıktan sonra bir türlü bırakmadığı için vücudunun birçok damarları tıkanan 6 çocuk babası olan Yokuş’un   bacağı kesildi.

   
2011 yılında meydana gelen depremden sonra evi yıkılan ve şu an TOKİ’de ikamet eden Yokuş, ayağı kesildikten sonra semt pazarında icra ettiği tuhafiye mesleğini yürütemeyecek. Şu an maddi geliri olmayan Yokuş, yetkililerden bir an önce bir yardım eli bekliyor.

Konuyla ilgili İLKHA’ya konuşan Hüseyin Yokuş, sigara içtiğinden dolayı çok pişman olduğunu ve şu an sigara içen tiryakilerin ileride büyük hastalıklara yakalanmadan önce, sigarayı bir an önce bırakmaları tavsiyesinde bulundu.

Yaklaşık 36 yıldır sigara içtiğini ve bundan dolayı rahatsızlandığını belirten Yokuş, en son rahatsızlık geçirdiği esnada hastaneye kaldırıldığını ve tüm müdahalelere rağmen ayağının kurtulamadığını söyledi.

Yokuş, “36 yıldır sigara kullandım. Sigara sağlığıma zarar veriyordu ama fark etmiyordum. 2004 yılında ben ayağımda bir rahatsızlık hissettim ve doktora başvurdum. Doktorlar sağ ayağımı kontrol ederlerken, kalbimin rahatsız olduğunu söylediler. Bu nedenle de bypass ameliyatı oldum. Buna rağmen tekrar sağ ayağım ağrımaya başladı. 2005 yılında tekrar ağrılarım başladı. İki kez anjiyo oldum.   Tekrar rahatsızlandım , ambulansla  hastaneye gittiğimzde doktor müdahale için çok geç olduğunu söyledi. Ayağım çok zarar görmüştü.” dedi.

“Sigara aniden değil yavaş yavaş insanı öldürüyor”

Sigaradan dolayı büyük sıkıntılar yaşadığını söyleyen Yokuş, “Bazı insanlar şu anda belki kahvelerde oturup oyun oynayıp sigara içiyor, bazıları da sırf gösteriş için içiyor. Şu an beni bu yatağa bağlayan   sigaradır. Buradan bütün Müslümanlara şu mesajı vermek istiyorum; Lütfen anne ve babalarınızın sözünden çıkmayın. En büyük düşmanlardan olan sigaradan kurtulun. Sigara aniden değil, yavaş yavaş insanı öldürüyor.” diye konuştu.

“Yalnız ben değil ailem de zarar gördü”

Sigaradan dolayı yalnız kendisinin değil, bundan sonra çalışmayacağı için ailesinin de çok zarar göreceğini aktaran Yokuş, “Sigaradan bugün arkamda bıraktığım eşim, çocuklarım da zarar gördü. TOKİ de ortak giderler dâhil kira ödemek zorundayım. Önceleri seyyar satıcı olarak geçimimi yapardım, ancak şu anda çok zor durumdayım. Oğlum askerde, ben yatağa mahkûm kaldım ve borçlarımız var. Buradan yetkililere sesleniyorum; sigarayı önleme adına ne kadar kurum ve yetkili kişilere başvurulsa da azdır.” şeklinde konuştu.

“Ağabeyimden sonra sigarayı terk ettim”

Daha sonra konuşan Hüseyin Yokuşun kardeşi Nihat Yokuş ise “Ağabeyim sigaradan dolayı bacağını kaybetti. Bacağını kestirdik, kestirmeden önce bypass ameliyatı olmuştu. Bundan dolayı benim gençlere tavsiyem şudur; kim sigarayı içiyorsa hemen bıraksın. Sigara iyi bir şey değil. Ben kendimde içiyordum ama ağabeyimin başına gelenleri  gördükten sonra çok pişman oldum.” ifadelerini kullandı.

Ağabeyinin sigaradan dolayı ayağı kesilince maddi olarak bir gelirlerinin olmadığı, evde çalışabilecek tek çocuğunun da askerde olması hasebiyle şu an zor durumda olduklarını belirten kardeş Yokuş, bu nedenle yetkililerden yardım talebinde bulundu.

Yokuş, “Maddi imkânım yok, her gün kendi imkânlarımla ağabeyimi hastaneye götürüyorum. Ailede çalışanımız da yok, ben tek çalışıyorum. Ağabeyimin durumundan dolayı gece gündüz hep yanındayım ve onunla ilgileniyorum. Buradan ağabeyim için destek talebinde bulunuyorum. Ağabeyime bir yıl sonra protez takılacak. Şu an bir geliri yok, oturduğu ev kiralık, kira ödeyecek durumu da yok ve oğlu da askerdedir.” şeklinde belirtti.

“Ağabeyimin kesilen ayağı her gün rüyalarıma geliyor”

Ağabeyinin sigaradan dolayı kesilen ayağının her gün rüyasına geldiğini dile getiren Yokuş, son olarak şu ifadeleri kullandı; “Ben kendim abimin bacağını hastaneden aldım, dinimiz gereği götürüp yıkadım ve mezara defnettim. Bu üzücü bir durumdur, ayrıca rüyama da geliyor. Rabbim kimsenin başına getirmesin.” dedi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir