• DOLAR 32.367
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.233
  • ...
Hilvan'da ipek böceği yetiştiriciliği  ilk ürününü verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hilvan İlçe Kaymakamlığı ile Ziraat Odası Başkanlığı’nın birlikte yürüttüğü ipek böceği yetiştiriciliğinin hasadına başlandı.

İlçe Ziraat Odası Başkanı Hikmet  İpar projenin geliştirilmesi konusunda ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

İpar, Kaymakamlığın kendilerine verdiği  destekle yürütülen bu projede , mevsimlik tarım işçileri konusunda bir çözüm üretmeye çalıştıklarını belirterek, “Bilindiği gibi yıllardan beridir sürekli İpek kullanılan bir malzeme ve dünyada her zaman için değerini koruyan bir ürün. Bunun üretimini de bildiğimiz ipek böceğinden elde ediyoruz. İpek böceğini çok küçük evrede iken beslemeye başlıyoruz. 35 ile 45 gün gibi bir süre içerisinde besledikten sonra ipek böceğinin kendisi kozayı örüp, kendisini kozanın içerisin de hapsetmesiyle üretim aşaması tamamlanıyor. “ diye konuştu.

Çalışmalarına geçen yıldan beri başladıklarını ifade eden İpar,  “45 gün önce böceklerimiz geldi üreticilerimize dağıttık ortalama 28-30 kişiye dağıttık. Genel anlamda çoğunluğunda başarı elde ettik. 45 gün bunun azami yetişme süresidir. Şu anda 45 günün sonuna doğru gelmiş bulunmaktayız dün itibariyle ilk kozalarımızı toplayıp koza birliğine de verdik.” dedi.

İpar, ipek böceği sezonunun başlama süresi bizim bölgede iş oranının olmadığı ve işçilerin dışarıya gideceği tarihlerde başlıyor. Dolayısıyla bu şekilde tarım işçi göçünü önlemiş olacağız. 45 gün süre zarfında bu bittikten sonra bizim bölgede zaten bir iş imkanı doğuyor. Pamuk çapalama, mercimek toplama  gibi işler de başladığı için tarım işçilerimizin dışarıya gitmesine gerek kalmayacaktır.’’ şeklinde konuştu.

Projenin aşamaları hakkında bilgi veren  İpar, “Bu sene finansmanını Gap İdaresinden sağladığımız Kaymakamlık  projesiyle  konteynırlar getirdik. Bu konteynırları üreticilere verdik ve içlerini kerevit dediğimiz raflarla donattık Her hangi bir yere ödeme yapmalarına gerek kalmıyor. Bundan sonraki yıllarda eğer bunu devam ettirmeyi düşünürsek Koza Birlik ile varmış olduğumuz anlaşmalara göre bundan böyle de böceklerimizi ücretsiz alacağız. Böyle bir temel atarsak ileriki safhalarda hem üretici sayımızı artıracağız hem Hilvan’a daha iyi bir gelir sağlayacağız. İleriki aşamalarda bir kooperatifleşme veya Koza Birliğinin burada bir şubesinin açılmasına kadar gideceğiz. bir sonraki safhada artık ipeğin işlenmesi aşamasına girilir. Toplamda en fazla 45 günü buluyor bunu eğer iyi beslerseniz 35 günde de kozayı alabilirsniz. Maliyeti olmayan bir şey. tarım işçisi mecburiyeti olan vatandaşlarımızın bu işe yönelmelerini tavsiye ederiz. Maliyeti olmayıp sadece getirisi olan bir iş.“ ifadelerini kullandı. (Ramazan Şefkatlı-İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir