• DOLAR 32.369
  • EURO 35.027
  • ALTIN 2325.78
  • ...
Camiler mukabele halkalarıyla şenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayının gelmesiyle beraber Müslümanlar, mukabele halkalarına katılmaktan geri durmayarak genciyle yaşlısıyla camilere akın ediyor.

Rahmet ayı Ramazan ayının başlamasıyla beraber yurt genelinde camilerde ilk mukabele başlandı.

Şanlıurfa`da özellikle merkez camilerde başlatılan mukabele genellikle sabah namazı ve öğle namazından sonra veriliyor.

Bu ayda nazil olmaya başlayan Kur'an-ı Kerim'in karşılıklı okunması anlamına gelen, Ramazan ayının önemli geleneği olan ve Şanlıurfa`daki bütün camilerde en az bir vakit okunan mukabeleye yaşlı, genç, çocuk, büyük her kesimden halk katılım gösteriyor.

Okunan mukabeleye temizlik görevlisinin kendi kulübesinde eşlik etmesi manevi bir atmosfer oluşturuyor.

Diyarbakır'da camiler mukabele halkalarıyla şenlendi

Ramazan ayının başlamasıyla camilerdeki mukabele halkalarına katılan Diyarbakırlılar, 7`den 70`e Kur`an-ı Kerim okumanın huzurunu yaşadı.

On bir ayın sultanı olan Ramazanın ilk gününde camilere akın eden Müslümanlar, Hz. Peygamber`in (sav) sünnetleri arasında yer alan mukabele geleneğini devam ettiriyorlar.

Diyarbakır`ın merkez Sur ilçesindeki tarihi Ulu Camii`nde öğle namazını eda eden vatandaşlar, namazdan sonra mukabele için halkalar oluşturdular.

7`den 70`e birçok kişinin mukabele halkalarına iştirak etmesi güzel görüntülerin oluşmasına sebep oldu.

Cami cemaati, Kur`an hafızları tarafından okunan Kur`an-ı Kerim`i dinlediler.

Bingöllüler mukabele için camiye akın etti

Ramazan ayının ilk gününde Bingöl merkez Hacılar Camii`nde öğle ve ikindi namazlarında hafızların tilavetiyle Kur`an`ı Kerim`i mukabelesi başladı. Kur`an-ı Kerim`i okumasını bilenler yüzünden takip ederken okumasını bilmeyenler ise okunan Kur`an`ı dinledi.

Her yıl Ramazan ayında olduğu gibi bu yılda Bingöl`de bulanan bütün camilerde mukabele yapılacağı belirtildi.

Camileri dolduran Bingöllüler, Ramazan ayında yapılan Kur`an-ı Kerim mukabelelerinin kendileri için ayrı bir manevi atmosfer oluşturduğunu dile getirerek, bu ayın en güzel şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladılar.

Batman halkı mukabeleden geri kalmadı

Kur`an-ı Kerim ayı olarak bilinen Ramazan'da, Batman'daki neredeyse bütün camilerde en az bir vakit okunan mukabeleye halk, yoğun ilgi gösteriyor.

Genellikle merkez camilerinde öğle namazı sonrası okunan mukabelelere, küçük, büyük herkesin yoğun ilgi göstermesi gözden kaçmadı.

Camilerde imamlar ve hafızlar Kur'an-ı Kerim'i sesli olarak okurken, mukabeleye katılan cemaat ise cüzleri takip ediyor.

Mukabele hakkında bir değerlendirmede bulunan Batman merkez Ulu Camii İmam Hatibi Abdullah Sav, her yıl Ramazan ayında öğle namazı sonrasında mukabele okuduklarını belirterek, "Bugün itibarıyla Ramazan ayına girmiş bulunuyoruz. Ramazan ayı rahmet, mağfiret ve bereket ayıdır. Bu ayda en büyük ibadetlerden bir tanesi de mukabeledir. Ramazan ayı ayrıca Kur'an ayıdır.  Malumunuz mukabele Hz. Muhammed (sav) ile Cebrail (as)`nin karşılıklı Kur`an-ı Kerim okumasıyla başlamıştır. Peygamber Efendimizin(sav) bu sünnetini 14 asırdan beri camilerimizde de idrak ediliyor. Bizler de Batman Merkez Ulu Camiinde her Ramazan cemaatimizle birlikte öğle namazından sonra mukabele okuyoruz. Çok güzel ve yoğun bir ilgi var. Mukabelemize gençler yaşlılar her yaştan katlım oluyor. Kur`an-ı Kerim`i zayıf ve tecvidi bozuk olanlarda bizi takip edip noksanlıklarını gideriyorlar.” dedi.

Üç senedir Batmanlı genç hafızların mukabelede Kur`an-ı Kerim okuduklarını belirten Sav, son olarak şunları söyledi: “Hafızlarımız mukabelemize iştirak ediyor ve bizler de onlardan istifade ediyoruz. Bu vesileyle her gün öğle namazından sonra mukabeleyi okuyacağımızı da duyurmuş olalım.”

Van`da mukabele programlarına yoğun ilgi

Peygamber Efendimiz`in (sav) Cebrail (as) ile Ramazan ayında karşılıklı Kur'an-ı Kerim okuması olarak bilinen Mukabele geleneği, Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında yer almaya devam ediyor.

Türkiye`nin her yerinde olduğu gibi Van`da da hemen hemen bütün camilerde öğle ve ikindi namazlarından sonra mukabele programları düzenlenmekte. Mukabele programlarında Müslümanlar, Ramazan boyunca her gün bir cüz okuyarak bayrama kadar bütün Kur`an-ı baştan sona okuyarak hatim ediyor.

Şırnak'ta ilk mukabele coşkusu

On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesi ile Mukabele coşkusu da başladı. Şırnak Gündoğdu Mahallesi Hz. Ömer camisinde halk ikindi namazından sonra ilk mukabeleyi gerçekleştirdi.

Hz. Ömer camisi imamı Nurettin Tatar, "Sokağa çıkma yasağına rağmen bizimle mahallede kalan vatandaşlar farz namazlarıyla beraber Ramazan ayının gelmesiyle dün akşam ilk teravihimizi yaptık. Bugün de ilk mukabelemizi yaparak Kur'an halkası oluşturduk. Bu ümmetin kurtuluşu ve uyanışı için vesile olmasını diledik."

Çınar'da camiler mukabeleye katılmak isteyenlerle doldu

On bir ayın sultanı, rahmet ve bereket ayı Ramazan ayı tüm yurtta olduğu gibi Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde de büyük bir sevinç ile karşılandı.

İlk teravih ve sahurdan sonra bugün oruç tutan Çınarlılar, camilere gidip cemaatle namaz kılmaya ve Kuran`ı Kerim mukabelelerine katılmaya yoğun ilgi gösterdiler.

Kadın ve çocukların da katılımı ile mukabele halkaları ile camiler dolup taştı.

Mukabele halkalarının ardından rahmet ve bereket ayı olan Ramazan ile ilgili duygularını paylaşan Bekir Özmez, “Ramazan ayı geldi, bu ayda bol bol namaz kılacak, Kur'an`ı Kerim okuyacak, camiye daha fazla geleceğiz. Allah bu mübarek ayı Müslümanların kurtuluşuna vesile kılsın." ifadelerini kullandı.

Bu yıl da Ramazan ayına kavuşmanın sevincini yaşadığını belirten Mehmet Turgut, “Allah`a hamd olsun bu yıl da Ramazan ayına kavuştuk. Dün ilk teravih namazımızı kıldık, bugün oruçluyuz. Camide cemaatle namaz kılıp, mukabele halkalarına iştirak ettik. Allah bu ayı İslam âleminin kurtuluşuna vesile kılsın." şeklinde konuştu.

Kızıltepe`de de mukabeleye yoğun bir ilgi vardı

Mübarek Ramazan ayının başlamasıyla Mardin`in Kızıltepe ilçesinde Camilerde başlayan mukabelelere halk, yoğun ilgi gösteriyor.

Kur`an-ı Kerim ayı olan Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında yer alan Mukabele sünneti, bu yıl da büyük bir ilgi ve yoğun bir teveccüh ile başladı.

Özellikle ilçe merkezinde bulunan Yeni Cami`de öğle namazının ardından okunan mukabeleye halkın yoğun ilgi gösterdiği gözlerden kaçmıyor. Okunan mukabeleye yaşlı genç ve çocukların yoğun ilgi gösterdiği görülürken, özellikle yaşlı ve küçük çocukların aynı safta mukabeleyi okuyup takip etmeleri güzel görüntüler oluşturdu.

Cami imamının sesli olarak okuduğu Kur'an-ı Kerim'i okumasını bilenler takip ederken, bilmeyenler ise aynı sevaptan yararlanmak için sessiz bir şekilde dinlediği gözlemlendi.

Yapılan mukabele ile ilgili Yeni Cami İmamı Mehmet Salih Çalka, şunları söyledi: “Peygamber Efendimizin (sav) sünnetini her Ramazan`da olduğu gibi bu mübarek Ramazan ayında da mukabele okuyarak uygulamaktayız. Elhamdülillah bugün ilk mukabelemize başladık.  Rabbimize binlerce şükür ediyoruz. Kızıltepe ilçemizdeki tüm camilerde, özellikle bulunduğumuz Yeni Cami`mizde cemaatimizin mukabeleyi takip etmeye ve dinlemeye teveccühleri yoğundur. Bundan çok memnunuz. Kur`an-ı Kerim`i okumayı bilmeyenler Mukabeleyi dinleyerek sevabını alacaklardır. Yüce Rabbim bizleri okuduğumuz mukabelelerden, cemaatin rahmet ve bereketinden mahrum eylemesin inşallah.” (İLKHA)








































































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir