• DOLAR 32.521
  • EURO 34.594
  • ALTIN 2492.57
  • ...
HÜDA PAR Van İl Başkanından çevre yolu açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İhalesi ve yapım çalışmaları 2010 yılında yapılan Van çevre yolunun, İmar Kanununun 18`inci maddesiyle yapımı adeta engellenirken, bir dönem gerek hükümetin gerekse de bölgeye gelerek çevre yolu üzerinden siyasi rant koparmaya çalışan siyasetçilerin gözdesi olan çevre yolu ve Van Gölü sahil yolu adeta kaderine terk edildi.

Üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen halen bitirilmeyen çevre yolu ve 10 yıla yakın bir süredir gündemde olan Van Gölü sahil yolu ile yapı ruhsatlarındaki son durum hakkında bir değerlendirme yapan HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Saygın, konu ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.

Bu kapsamda Van Emlakçılarla Dayanışma Derneği ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile bazı iş adamlarını ziyaret ettiklerini belirten Saygın, konu hakkında geniş kapsamlı bilgi edindiklerini sözlerine ekledi.

“Belediye ve ilgili kurumlar sorumluluktan kaçıyor”

Ziyaretleri sonrası basına açıklamada bulunan Saygın, çevre yolu ile ilgili olarak özellikle Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile devletin ilgili kurumlarının sorumluluk almadıklarını ve her bir tarafın sorumluluğu birbirlerine attığını söyledi.

Saygın, “Gelinen nokta itibari ile yaptığımız çalışmalarda, gerek imar kanunu 18`inci madde uygulanması, gerekse de kamulaştırma işlemleri açısından şu an yetki ve sorumluluk büyük oranda hükümetin elindedir. Van İdare Mahkemeleri daha önce 18`inci madde uygulamasının hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile vermiş olduğu kararlar nedeni ile 18`inci maddeye dayandırılarak çalışmalar durdurulmuştu. Ancak 18`inci maddenin uygulanması noktasında son çıkan torba yasaya eklenen madde ile mahkeme kararında belirtilen gerekçeler ortadan kalkmış oldu. Dolayısıyla ortada hiçbir yasal engel kalmamıştır.” dedi.

“Çevre yolunun bitirilmesinin önünde engel kalmamıştır”

Sorunun aşılması konusunda kamulaştırma veya 18`inci maddenin uygulaması konusunda inisiyatifin ve yetkinin tamamen hükümette olduğunu belirten Saygın, yapılan yasal değişiklikler sonrası bu yolların bitirilmesinin önünde hiçbir engelin kalmadığının da kamuoyu tarafından bilinmesi gerektiğini belirtti.

Saygın, “Burada, Van Büyükşehir Belediyesine düşen sorumluluk ise işin Belediye ile ilgili olan gerekli terkin, mera alanlarıyla ilgili muvafakatlar ile alt yapı, yan yol vs. noktalarında yol açıcı olması ve gerekli kolaylıkları sağlamasıdır. Burada gördüğümüz, Van Büyükşehir Belediyesinin işin yol almaması noktasında kendine düşen yetkileri kullanmamak adına göstermiş olduğu dirençtir. Bu noktada yapıcı olmaktan uzak bir görüntü vermektedirler. Biz de şunu ifade etmek isteriz ki; gerek hükümet ve gerekse Van Büyükşehir Belediyesi bu işin sonuçlandırılarak halkın hizmetine sokulması noktasında samimi değillerdir.” diye konuştu.

Gerekli tespitlerin yapılarak derhal gerekli çalışmaların başlatılmaması durumunda gerek belediyeyi gerekse de ilgili devlet kurumlarını Van aleyhine çalışan kurumlar olarak ilan edeceklerini belirten Saygın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yine yapmış olduğumuz görüşmelerde elde ettiğimiz sonuçlara bakılırsa özellikle yapı ruhsatları noktasında ve yapılacak yatırımlarla ilgili belediyelerin keyfi davrandıkları, sebepsiz yere, gerekçe göstermeksizin talepleri aylarca sürüncemede bıraktıkları anlaşılmıştır. Burada yatırımın önündeki en büyük engel maalesef belediyelerdir. Belediyelerden halkın aleyhine olan bu tutumdan, kolaylaştırınız zorlaştırmayınız ilkesini düstur edinerek, vazgeçmeye çağırıyoruz. Van`ımızın acilen hizmete ve iş üretmeye ihtiyacı vardır. Bu gereksiz tutum ve davranışlardan derhal vazgeçilmelidir.”

“Sahil yolunun bitirilmesi belediyenin sorumluluğundadır”

Sahil yolu projesinin de merkez belediyelerin taahhüdü olduğunu ve bu projenin Van için çok büyük önem arz ettiğini belirten Saygın, buna rağmen bu projede de halen ciddi bir adımın atılmadığını sözlerine ekledi.

Sözlerin havada kaldığını belirten Saygın, “Derhâl ve acilen bu projeye başlanmalıdır. Bu Noktada projeyi üstlenip yerine getirme yükümlülüğünde olan Van Büyükşehir Belediyesini sorumluluk almaya çağırıyoruz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir