• DOLAR 32.604
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2430.598
  • ...
Elazığ'ın Maden ilçesi göçük tehlikesiyle karşı karşıya
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Maden-Bakır ocağından çıkarılan hafriyatın ilçenin üst kısmına dökülmesinden dolayı endişeli olan Madenliler,  dökülen hafriyattan âdete bir dağ oluşturulduğunu ve bundan dolayı Maden ilçesinin olası bir göçük ile karşı karşıya olduğunu belirterek, yetkililerin bir an önce bu tehlikeye karşı tedbir almalarını istediler

İlçenin coğrafi konumunun dağlık alan olmasıyla beraber Şehrin üst kısmına dökülen hafriyattan dolayı 15’e yakın apartmanın hasar gördüğünü söyleyen ilçe halkı,  ilçenin girişindeki köprünün sıkışma sonucunda orta kısmının patladığına ve ayaklarının çatladığına dikkat çektiler.

Hasar gören ve yıkılmak üzere olan bazı evlerin çevresinde oynayan çocuklar ise her an başlarına gelebilecek olan tehlikenin farkında olmadan zamanlarının çoğunu orada oynayarak geçiriyorlar.

Mahallenin üst kısmına dökülen hafriyattan dolayı bazı evlerin yıkılmak üzere olduğunu belirten Musa Dağ,  bununla beraber yağışların bol olması da bu durumu daha da çok tetiklediğini söyledi.

Dağ,  İlçede 15’ten fazla apartmanın kullanılmadığını, şehrin girişindeki köprünün de dökülen hafriyatın sıkıştırmasından dolayı patladığının belirtti.

“Siyasiler ilçemize sahip çıkmıyor”

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığından bir heyetin zarar gören evleri gelip kontrol ettiğini ve henüz olayla ilgili bir açıklama yapmadıklarını belirten Dağ, “Maden Elâzığ’ın güzide bir ilçesi olmasına rağmen siyasiler yeteri kadar ilgi göstermiyor. İlçe gördüğünüz gibi terk edilmiş bir durumda.”  dedi.

Hasar gören evlerin üst kısmında esnaflık yapan Mehmet Dağ ise çatlayan binaların maden ocağından çıkarılan hafriyatın,  mahallenin üst kısmına dökülmesinden kaynaklandığına dikkat çekti.

İlçenin dağlık bir bölge olduğunu ve şehrin üst kısmına dökülen hafriyatın baskı oluşturması sonucu mahalledeki bazı binaların kaymasına ve çatlamasına sebep olduğuna dikkat çeken Dağ, söyle devam etti: “Hafriyattan deyimi yerindeyse adeta bir dağ oluşturdular. Bu bölge zaten dağlık alan, o yüzden buradaki evler bu ağırlığı kaldıramadı. Köprümüz bile patladı. Kimse ilçemize sahip çıkmıyor.” ifadelerini kullandı.

“Hükümet neden bir şey yapmıyor”

Yasak olmasına rağmen bir yıldır hafriyatın döküldüğünü belirten Yüksel Deniz,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığından müfettişlerin geldiğini buna rağmen hafriyatın dökülmeye devam ettiğini söyledi.

Şehrin girişinde bulunan köprünün çatladığına, evlerin kaydığına dikkat çeken Deniz, “Buna rağmen bu şehre sahip çıkılmıyor. Şehrimiz göçük tehlikesiyle karşı karşıya. Hükümet neden bir şey yapmıyor.” diyerek tepki gösterdi.

Hatırlanacağı üzere daha önce Maden’in ileri gelenlerinden Zülküf Yağşan, İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) yaşadıkları sıkıntıları anlatarak, fabrikadan geçmiş yıllarda ocaktan çıkarılan hafriyatın şehrin 2-3 kilometre uzağına döküldüğünü, o zamanlar herhangi bir sorunun olmadığını, fakat son yıllarda hafriyatın fabrikanın eski yerine döküldüğünü ve şehrinde bundan zarar görebileceğini söylemişti.  (Yunus Sırat, Emrah Deniz-İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir