• DOLAR 32.553
  • EURO 35.494
  • ALTIN 2330.477
  • ...
Çin ile ABD arasında gerilim!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Singapur'da düzenlenen ve Asya Pasifik Güvenlik Zirvesi olarak da bilinen 15. Shangri La Diyalog Toplantısı'nın son gününde konuşan Çin Genelkurmay Başkan Yardımcısı Oramiral Sun Cienguo, tartışmalı Güney Çin Denizi'nde tansiyonun arttığı bir dönemde ABD'ye Asya-Pasifik bölgesinde askeri varlığını artırma ve ittifakını güçlendirerek bölgeyi istikrarsızlaştırmakla suçladı.

Sun, ilgili toplantıda ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki agresif eylemleri ile bölgede kendini yalnızlaştırdığına ilişkin dünkü söylemlerine karşı çıkarak, Çin'in geçmişte yalnız kalmadığını ve gelecekte de yalnız kalmayacağını savundu.

Sun ayrıca, "bazı ülkelerin", bölgede askeri varlığını yaygaracı bir şekilde askeri varlığını göstererek tartışmalı Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik sorunlarında konuya müdahil ülkeler ile birlik olarak Güney Çin Denizi meselesinde Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin sonucunu Çin'e baskıyla kabul ettirmeye uğraştığını kaydetti.

KORKMUYORUZ...
Sun, kendi çıkarları dışında bölgedeki egemenlik tartışmalarına müdahil olmayan ülkelerin, barışçıl çözüm arayış çabalarını baltalamaması gerektiğini vurgulayarak, sorun oluşturmadıklarını ve herhangi bir olası sorundan da korkmadıklarının altını çizdi.

Öte yandan ilgili toplantı kapsamında Japonya Savunma Bakan Yardımcısı Toru Mimura ile görüşme gerçekleştiren Sun, Japonya'ya Çin'in çıkar ve meselelerine saygı duyması gerektiğini ve Güney Çin Denizi'nde tansiyonu yükseltici eylem ya da konuya müdahil olmaktan kaçınması çağrısı yaptı.

ÇİN VE ABD ARASINDA GERİLİM
Geçen ay ABD'ye ait bir keşif uçağının, bölgede Çin savaş uçakları tarafından taciz edilmesi iki ülke arasında gerginliğe neden olmuştu. Çin, ABD ile Güney Çin Denizi'nde ulaşım özgürlüğü konusunda tartışma yaşarken, Pekin yönetimi, bölgede hak iddialarını güçlendirmek amacıyla yapay adacıklar yapmakla suçlanıyor.

Çin, Tayvan, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. Denizin petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduğu belirtiliyor.

"Asya Güvenlik Zirvesi" olarak da bilinen IISS Shangri-La Diyaloğu, Asya-Pasifik savunma bakanları güven oluşturma ve pratik işbirliğini artırma amaçlı yürütülüyor. 2002 yılında başlatılan diyaloğun 15'incisi Singapur'da düzenlenirken, Shangri-La Diyaloğu'na geniş Asya-Pasifik bölgesi genelinde savunma bakanlarının yanı sıra savunma uzmanları ve istihbarat yöneticileri de katılıyor.
.

Bu haberler de ilginizi çekebilir