• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Van'da Ramazan ayı piyasayı canlandırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayına birkaç gün kala vatandaşın alış verişi sıkılaştırması, kuru gıda satan dükkânlarda yoğunluk meydana getirdi. 11 ayın sultanı Ramazan’da her yıl olduğu gibi bu yıl da iftar sofralarının vazgeçilmez meyvesi olan hurma, çarşı-pazar ve marketlerde yerini aldı. Hurma ve kuru bakliyat satan kimi esnaf, fiyatlarda geçen yıllara oranla faza bir değişikliğin yaşanmadığını söyledi.

Konuyla ilgili konuşan Van esnafı, Ramazanla beraber sezonun en yoğun günlerini yaşadıklarını ve işlerinin de yavaş yavaş açılacağını belirttiler.

Ramazan ayına birkaç gün kala özellikle kuru gıdalara yoğun talebin olduğunu söyleyen Mustafa Aktaş isimli esnaf, “Öncelikle Ramazan ayının tüm İslam âlemine huzur, sağlık ve barış getirmesini temenni ediyorum. Son yaşanan olaylara gelince, tabi ki esnafı haliyle etkiledi. Ama ileriki zaman iyi olacak inşallah. Ramazan’da bereketiyle birlikte gelmiştir. Önceki senelerde yaşadığımız gibi bu yılı da barış ve huzur içerisinde geçireceğimize inanıyorum. Sezon sonu olduğu için gıda sektöründe yüksek fiyatlar söz konusudur. Yine de gıda malzemesi zaruri ihtiyaç olduğu için ve devamlı tüketildiği için ister istemez vatandaşı alışverişe itiyor. Burada çok büyük sıkıntılar yaşamış değiliz. Allah daha kötü sıkıntıları göstermesin. Ama yine de eski alışveriş yok denebilir. Bu sadece gıda satışlarına değil tüm sektöre etki etmiştir.” dedi.

Sezon sonu olduğundan dolayı ürün fiyatlarının yüksek, mahsullerin de az olduğunu belirten Aktaş, “Oruç dolayısıyla iftar da tahin pekmez tüketilmeli. Günlerin uzunluğu sebebiyle insanlar rahatsız olmadan daha rahat oruç tutabilir. Sezon sonu olduğu için fiyatlar aşırı yüksek, kayısının kilosu 15 TL, üzüm de aynı şekilde ve tüketim yüksek olduğunda dolayı piyasada ürün yok. Ancak Ramazan ayından sonra yeni mahsul çıkacak ve 15 TL’ye verdiğimiz kayısıyı Ramazan ayından sonra 7-8 TL’ye satacaz.” şeklinde konuştu.

“Ramazan ayı her zaman hayır ve bereket getirir”

Uzun yıllardır Van’da ticaretle uğraştığını söyleyen Sadık Saçıntı isimli bir diğer esnaf ise “Ramazan’ın her zaman hayır ve bereket getirdiğine inanıyoruz. Bu Ramazan’da da işlerimizdeki o bereketi göreceğimize inanıyoruz. Fiyatlarımız hemen hemen aynıdır ama bazı fiyatlar da dolara, ihracata bağlı olduğundan tabi ki artış var. Memleketimizde insanlar genellikle son günlerde alışverişlerini yapmayı tercih ediyor. Bizler hazırlığımızı yaptık ve müşterilerimizi bekliyoruz.” dedi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)























Bu haberler de ilginizi çekebilir