• DOLAR 32.528
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2422.931
  • ...

Son 2 yıldır altın sektörünün toparlanmadığını ifade eden Güneydoğu ve Doğu Anadolu Kuyumcular ve Mücevherciler Federasyonu (GÜNDOKFED) Başkanı Mustafa Akkul, bunun, gerçekleşen seçimler ve yaşanan çatışmalardan kaynaklandığını söyledi. 

Son yaşanan sürecin inişli çıkışlı bir süreç olduğunu ve özellikle Doğu ve Güneydoğuda yaşanan çatışmaların altın piyasasını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Akkul, en son değişen hükümetin bile olumsuz etkisinin olduğunu ifade etti. Kuyumcu esnafı olarak ciddi anlamda sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Akkul, bölgede esnaflık yapan kuyumcuların toparlanamadığını belirtti.

Hükümetin değişmesinin piyasa için sürpriz olduğunu söyleyen Akkul, “Söz konusu durumla alakalı Sur’daki esnafımız iş yapamadıklarından dolayı ciddi sıkıntılar çekiyorlar. Çatışmalar yaşanmadan önce Diyarbakır’da her ay 3-5 kuyumcu dükkânı açılırdı. Son 6 ay içerisinde ise hemen hemen her gün bir esnafımız dükkânını kapatmak için başvuruda bulunuyor.” dedi.

Altının yükselmesiyle kendileri için hayatın durma noktasına geldiğini ifade eden Akkul, son günlerde biraz da olsa gevşediğini, fakat önümüzde ki günler için aynı sıkıntıyı yaşayacaklarına dair endişe içerisinde olduğunu söyledi. Altının son 20 gün içerisinde 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştığına dikkat çeken Akkul, son bir haftada ise sert bir düşüş yaşadığını belirtti.

Altın sektöründe istikrarın çok önemli olduğunun altını çizen Akkul, “Müşteri her zaman daha fazla düşmesini bekliyor. Fiyatı ne olursa olsun, istikrar olursa kuyumcu camiası da rahatlıyor. 22 ayar altının şu anki fiyatı 110 TL’dir. Malumunuzdur Ramazan ayı gelmesiyle beraber işlerimiz daha çok duruyor. Çünkü bölgemizde Ramazan ayında düğünler gerçekleştirilmiyor. İnşallah bayramdan sonra işler düzelir, esnafımız yeni bir heyecanla işlerine yoğunlaşırlar.” şeklinde temennide bulundu.

“Altın en güvenilir limandır”

Yatırımda en güvenilir limanın altın olduğunu sözlerine ekleyen Akkul, “Altın her ne kadar yükselse de düşüşünü beklememek lazım. Yıllardır altın her zaman yatırım aracı olmuştur. Herkese tavsiyem bir çeyrek altın alabilecek paranız varsa bile onu da altına yatırın. Bunu gönül rahatlığıyla ifade edebilirim.” diyerek altına yatırım yapma uyarısında bulundu.

Son olarak Diyarbakır esnafının biraz daha sabırlı olması gerektiğine vurgu yapan Akkul, Türkiye’de gündemin her an değişebileceğini, Her an olumlu bir havanın esebildiğini belirterek esnafa moral verdi.  (Yunus Sırat / M. Sıdık Bilge-İLKHA)