• DOLAR 32.324
  • EURO 35.14
  • ALTIN 2298.099
  • ...
SON DAKİKA
Hamas ile İşgal Ordusu Arasında Beyin Savaşı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslamî Direniş Hareketi (Hamas) ile işgal rejimi arasındaki savaş, savaş arenası sınırını aşıp akıl ve sinir savaşına dönmüştür.

Bu savaş toplar patlamadan, mermiler sıkılmadan devam etmektedir. Buna “Beyin Savaşı” ismi verilmektedir. Düşman lider ve komutanlarının da itirafıyla bu savaşta Hamas büyük bir ustalıkla üstün gelmiştir. Siyonist rejimin Gazze ve Hamas`a dayattığı ilk savaştan bugüne kadar Hamas duruma hakimdir.

Filistin Enformasyon Merkezi`nin Tercüme ve Takip Birimi, Siyonist işgal rejimi medyasında “İsrail ile Hamas arasındaki Beyin Savaşı” başlığı altında yazar ve analistlerin yaptıkları değerlendirmeleri bir araya getirdi.

Oldukça gelişmiş operasyon merkezi

Maariv gazetesinin verdiği bilgiye göre En-Nakab`ta bulunan Güney Bölge komutanlığı karargâhında operasyonların yönetildiği bir merkez mevcut ve bu merkez Gazze`de olup bitenleri çok dikkatli bir şekilde takip ediyor.

Operasyon merkezi, kendi içinde oldukça gelişmiş küçük odalara ayırılıyor. Her bir bölümde rütbeli bir yetkili var. O durumu üst komutanlara rapor ediyor. Bu odaların başında askeri istihbarat birimine bağlı İsrail güvenlik aklının en seçkin adamları bulunuyor. Buna karşın, Hamas`ın da benzer bir birimi. O da İsrail ordusuyla ilgili bilgileri topluyor.

Raporda geçtiği üzere, operasyon merkezi Gazze`de olup bitenleri, Hamas`ın siyasi ve askeri lider ve komutanlarının hareketlerini, Kassam`ın özel bir örgütlenmeye sahip seçkin deniz komandolarının aktivitelerini, tünellerin durumunu, füze ve insansız uçakların geldikleri noktaları gözetleme işini yapıyor.

Bu operasyon merkezinin en önemli hedefi ise Kassam Tugayları`na bağlı seçkin askeri grubun sınıra yaklaşmadan ve askerlere zarar vermeden yapacağı operasyonu engellemektir.

Söz konusu merkezde çalışan İsrailli bir güvenlik elemanı şu bilgiler veriyor:

“Ben, atılan her füze ve havan topuyla ilgili rapor vermek durumundayım. Düşmanın olağanüstü hareketliliğini de bildiriyorum. Aynı şekilde sınıra mayın yerleştiren kişi, kullandığı yöntem ve çatışma ihtimalinde verebileceği zararla ilgili de bilgi veriyorum. Bu bilgiler ilgili birimlere anında ulaşıyor ve onlar gereken önemi verip inceliyorlar.”

Siyonist işgal rejimindeki gelişmeleri takip eden ve bu konuda uzman ve analist olan Filistin Enformasyon Merkezi yetkilisi, Hamas hareketinin bir denge oluşturduğunu, işgalciye dişe diş muamele ettiğini, askeri ve güvenlik gücünü hâlâ geliştirdiğini ve Siyonist düşmanın itiraf ettiği üzere birçok noktada işgal güçlerine üstün geldiğini söyledi.

İstihbaratta derinlik

Maariv gazetesinin işgal ordusunun güney bölgesindeki Düşman Faaliyetleri Birimi başkanıyla yaptığı görüşmede Siyonist komutan, birim içinde Gazze`de yaşamını sürdüren normal vatandaşlarla, savaşçı ve tüneller konusunda savunma düşüncesini açıklayarak “buradaki insanlar kolay olmayan bir hayat yaşıyor. Bunun davranışlarına nasıl yansıdığı benim için önemli. Daha önemlisi ise benim takip ettiğim aktivistin ne yaptığı, Gazze sınırında neler olup bittiğidir” dedi.

Gazete`nin N harfiyle belirttiği Siyonist komutan yaptığı değerlendirmenin devamında şunları söylüyor:

“En ufak ayrıntıları bile takip ediyor ve değerlendiriyoruz. Hamas liderlerinin her davranış ve hareketini takip ediyor ve masaya yatırıyoruz. Mesela Hamas lideri ve eski Başbakan İsmail Heniyye deniz kenarında pilav yiyor. Ben bunun ne anlama geldiğini değerlendirmek durumundayım. Acaba yönetim ve iktidardaki otoritesini mi göstermek istiyor, yoksa Gazze`de durumun normal olduğunu mu yansıtmak istiyor? Aynı şekilde Heniyye tulum giyip Gazze`de çökmek üzere olan bir caddeye niçin gelme ihtiyacını hissediyor. Bununla ne mesaj vermek istiyor ve kime veriyor. Acaba Hamas hareketinin liderlik yönetiminde bir açık var mı? Niçin bu davranışlara ihtiyaç hissediyor.”

Kassam`ın ordusu

Maariv gazetesinin raporuna göre, konuyla ilgili bilgi veren N rumuzlu yetkili, Hamas hareketinin 4 yıl önce meydana gelen savaştan sonra epey tecrübe edindiğini, savaşlardan çıkardığı tecrübe ve derslere göre adımlar attığını belirtiyor.

Siyonist komutan, işgal askerlerinin Hamas hareketiyle sürtüşmeleri, çatışmaları ve bire bir savaşmalarının işgal rejimine Hamas ve savaşçılarıyla ilgili birçok ipucu verdiğine dikkat çekerek şunları söylüyor:

“ Hamas geçmişten dersler çıkarmış ve tecrübeler kazanmıştır. Bu hareket bölgeyi çok iyi biliyor. Hamas`ın askeri kanadı durumu idare ediyor. Sonuç olarak Hamas`ın bizim gibi düşündüğünü gördük. Onlar da bizler gibi oturumlar yapmakta, değerlendirmelerde bulunmakta ve planlar geliştirmektedir. Dün eylemler yapan bu örgüt bugün düzenli bir orduyu idare ediyor. Kelimenin tam manasıyla bir ordudur şimdi. Sistemini kuran Kassam, savaşçılarını eğitiyor, kendini geliştiriyor, askeri yeteneklerini ilerletiyor. Zırhlı araçlara dönük füze denemesi yanında başka füzeleri de deniyor.”

İç Cepheye ciddi tehdit var

N isimli komutan bu çalışma ve çabaların tek hedefinin, Hamas hareketinin savaş planını en kısa zamanda öğrenmek olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Savaş esnasında Hamas`ın savaş mantığını çözmek için masanın etrafında toplandık. Hamas ne istiyor? Bölgelerimize mi sızmak istiyor? Yoksa kendi bölgesinde savunma savaşı mı düşünüyor? Veya İç Cephe`nin savaştaki hamlelerini mi bozacak? Bütün bunları bilmek için hareketin mantığını çözmek gerekiyor.”

Gazete daha sonra ismini baş harfini A diye verdiği bir başka kişiyle röportaj yapıyor. A`nın çalışma alanı Hamas`ın saldırı kapasitesi konusudur. A, Hamas hareketinin savaş araçlarını ve harekete ulaşan silahları analiz edip araştırıyor.

O şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Hamas İç Cephemizi tehdit ediyor. Ben düşmanın (Hamas)`ın bölgede nasıl hareket ettiğini araştırıyorum ki, tehdit oluşturması durumunda güçlerimiz hazırlıklı olsun ve nasıl muamele edeceklerini bilsin. Düşmanın savaş gücünü, yaptığı füzeleri ve yaptığı testleri araştırıyorum. Aynı şekilde ateşkes günlerinde Hamas hareketinin denize doğru attığı füzeleri ve diğer askeri çalışmaları da takip ediyorum.”

“Hareket her gün yeni şeyler öğrenip geliştirmektedir. Bugün onun sınıra doğru gelen savaşçıları yok. Bunu yapmıyor ama tehditlerini daha örgütlü ve daha karmaşık hale getirdi. Artık füzelerini görünür yerlerden atmıyor. Bazen füzeyi atan görüş mesafemizin dışında kalıyor. Kendilerini iyi kamufle ediyorlar. Bizim onları bulmak için gücümüzü artırmamız gerekiyor.”

Kassam savaşçıları yanında Hamas liderleriyle ilgili her türlü istihbarat ve askeri bilgiye sahip olunduğuna dair bilgilerin doğru olmadığını belirten uzman, son savaşın bunu kanıtladığını; savaştan kısa bir süre sonra bilgi bankasının tükendiğini ancak Kassam savaşçılarının füze atışını sürdüklerini ifade etti.

Bu bilgileri meydandaki gelişmeler de destekliyor. Savaş başladığında birkaç gün içinde bilgi bankasının tükendiğini belirten Siyonist lider ve komutanlar Kassam`ın nitelikli eylemleri, özellikle Kassam mücahitlerinin düşman mevzilerinin arkasına geçip askerlerle savaşıp onları öldürmeleri ve esir almaları karşısında şok oldular. Düşmanın hastane, okul, mezarlık ve camileri bombalaması, direnişin darbeleri karşısında yaşadığı sarsıntının, onun füzelerini durdurmada gösterdiği başarısızlığın kanıtından başka bir şey değildi.

Filistinlilerde bilinç düzeyi yükseldi

A rumuzlu Siyonist uzman yaptığı değerlendirmede, Filistinlilerde bilinç düzeyinin arttığını, artık kimsenin arkadaşına eylem için çıktığını söylemediğini belirtiyor. Uzmana göre bunun nedeni, İsrail`in kendilerini ve hareketlerini takip ettiğinin farkına varmalarıdır.

Siyonist uzman savaş başladığında görevlerinin Hamas`ın meydandaki bütün hareketlerini; ateş açma, saldırı ve savunma pozisyonlarıyla ilgili bilgileri toplamak olduğunu ifade etti.

Bu bilgiler “Aman Merkezi”ne gönderiliyor. Buradaki uzmanlar 24 saat çalışıyor ve gelen bilgileri değerlendiriyorlar. Sıcak çatışmanın olmadığı zamanlarda bu şekilde sinir, beyin ve istihbarat savaşı devam ediyor. Savaşın seyrini değiştiren, kayıpları artıran veya önleyen, operasyonları başarılı kılan veya başarısız kılan işte bu ön savaştır.

Siyonist uzman, direnişin elindeki basın yayın organlarının İsrail`in direnişle ilgili bilgi toplama yöntemlerini deşifre etmesinin ve Gazze hükümetinin ajanlara karşı sürdürdüğü savaşın bu bilinci artıran diğer etkenler olduğuna dikkat çekti.

İsrail ordusunun caydırıcılığı bitti (mi?)

Siyonist askeri ve güvenlik uzmanı Ronen Bergman “Hamas artık İsrail`den korkmuyor” başlıklı bir makale yayınladı.

Makalesinde “İsrail daha önce elinde bulundurduğu caydırıcılık araçlarını birbiri peşine yitiriyor. Hükümet ve sorumluluğunu yüklenmiş olduğu halkı da ne yöne gideceğini bilemiyor” diyen Bergman, Knesset`in Dışişleri ve Güvenlik Komisyonu üyesinin son savaşla ilgili yazdığı kitaba ve kitapta son savaşla ilgili gizlenen gerçeklere dikkat çekerek “hakikat ise daha korkunçtur” diyor.

Yazar makalesinde şu soruları yöneltiyor: İsrail son savaşa tünelleri yıkmak için girdiyse peki tünelleri bildiğini iddia ettiği halde neden onları yıktıktan sonra savaştan çıkamadı? Bütün tünelleri yıktığını iddia ettiğine göre, en son keşfedilen ve oldukça ileri bir noktaya ulaşan tüneller nereden çıktı? Bütün bunlardan sonra ordumuz gerçekten savaşta yitirdiği caydırıcılığını geri kazanabildi mi?

Hamas`ın hazırlıkları

Aynı paralelde gazeteci yazar Yossi Yehoshua “İsrail ordusu ile Hamas zamanla yarışıyor” başlıklı bir makale yayınladı.

Yossi yayınladığı makalesinde şu tespitlerde bulunuyor:

“Hamas hareketi özel birliğinin savaşçı sayısını 5 bine çıkardı. Bunlar Kassam savaşçılarının dörtte birini oluşturuyor. Hamas`ın sahip olduğu 20 bin savaşçının 5 bini seçkin savaşçıdır. Hamas bununla birlikte deniz yoluyla askeri üslere sızacak deniz komandolarını da eğitmeye devam ediyor ve bunların sayısını da gittikçe artırıyor. İsrail ordusunun tahminine göre Hamas gücünü artırmaya devam ediyor ve savaşa hazırlık yapıyor. Ancak şu anda savaşmak gibi bir niyeti görünmüyor. Hamas ona karşı aniden savaş açmayacağımız konusunda kuşku duyuyor. Bu konuda karşılıklı yanlış anlama var ki, bu çatışmaları tırmandırmaya götürebilir.”

Askeri kaynaklara yakınlığıyla bilinin Walla sitesi muhabirinin, “Hamas askeri kanadının yaptığı birçok çalışmayla ilgili görüntüler yayınlıyor. Dalgıçların eğitimi, tüneller, füze ve mayın döşemeyle ilgili bilgiler veriyor. Hamas`ın bu propagandasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz” sorusuna Albay Amos Kohen şöyle cevap veriyor:

“Doğrusu düşman (Hamas) gücünü iyileştirmiştir. Bu çerçevede özel birliklerini eğitmekte, dalgıçlarına özel eğitim vermekte, yine özel birlikleri yerin altında tüneller inşa etmektedir. Bütün bunlar hareketin gücünü artırmak için çaba gösterdiğini yansıtmaktadır.”

Filistin Enformasyon Merkezi / Araştırma

Bu haberler de ilginizi çekebilir