• DOLAR 32.57
  • EURO 35.042
  • ALTIN 2429.3
  • ...
"Uluslararası aktörler ve bölge ülkeleri Somali`ye destek olmalı”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile görüşmelerin ardından, düzenlenen ortak basın toplantısında bir buçuk yıl aradan sonra Somali'yi ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Mogadişu`daki külliye, Türkiye`nin dünyadaki en büyük Büyükelçilik külliyesi”

"Şahsıma ve heyetime gösterilen hüsn-ükabul sebebiyle ayrıca teşekkür ediyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki ziyaretinde olduğu gibi bugün de çok kalabalık bir heyetle Somali`yi ziyaret ettiğini ifade etti. Geçen yıl Ocak ayındaki ziyareti esnasında Türkiye-Somali Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nin açılışını yaptıklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün de Cumhurbaşkanı Sayın Hasan Şeyh Mahmud ile Türkiye`nin Mogadişu Büyükelçilik Külliyesi`ni hizmete açtıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mogadişu Büyükelçilik Külliyesi`nin, Türkiye`nin dünyadaki en büyük büyükelçilik külliyesi olduğuna dikkat çekerek, “Gerçekten şahsım olarak, milletim adına özellikle bu inşaatın yüklenici firması Albayrak Grubuna özellikle teşekkür ediyorum. Millet olarak, ülke olarak iftihar edebileceğimiz bir Büyükelçilik Külliyesine kavuşmuş bulunuyoruz” diye konuştu.

130 yataklı Yardımeli Kadın ve Çocuk Hastanesi`nin açılışı yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü Somali temasları esnasında 130 yataklı Yardımeli Kadın ve Çocuk Hastanesi`nin açılışının yapıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin Mogadişu`da 10 kilometre yolun asfaltlanması, ayrıca Mogadişu Belediyesine 30 adet otobüs hibe edilmesine yönelik çalışmalarında sürdüğünün altını çizdi.

Afrika`ya açılım politikası

Somali Hükümet bütçesine 2013 ve 2014 yıllarında olduğu gibi aylık bütçe desteğini devam ettireceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birileri Afrika`ya açılım politikamızı başlattığımızda, 2011 yılında Somali`ye yardım eli uzattığımızda bunun geçici bir heves olduğunu iddia etmişti. Bizim sorunlar karşısında yılacağımızı, kısa zaman sonra da buraları kendileri gibi terk edeceğimizi ümit etmişlerdi. Hamdolsun biz yılmadık. Zira Peygamberimiz Aleyhissalatu Vesselam, ‘Müminin mümine bağlılığı, taşları birbirine kenetli duvar gibidir` buyuruyor. İşte biz buradaki çalışmalarımızı bu anlayışla yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

"Bütün alanlarda iş birliğimiz güçlenerek devam edecek”

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud`la baş başa ve heyetler arası görüşmelerde birçok konuyu istişare ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ilişkilerinde Somali`yi daha ileri taşıyacak projeleri etraflıca ele aldıklarını kaydetti.

Basın toplantısından önce imzalanan 9 anlaşmayla ikili iş birliğini daha da güçlendirdiklerine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğitim, sağlık, güvenlik, tarım, ulaştırma, bütün bu alanlarda iş birliğimiz güçlenerek devam edecektir. İnşallah bunları bir bir hayata geçireceğiz. Uluslararası aktör ile bölge ülkelerinin bu anlayışla Somali`ye destek olmalarını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Somali Cumhurbaşkanı Mahmud: “Somali umut bekliyordu, umut oldunuz”

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud da konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan`a hitaben, “Sayın Cumhurbaşkanı, dediğiniz gibi kararlı olacağız, Somali`de inşallah biz kendimiz yolumuzu çizdik ve ona geçmek istiyoruz. Kardeşim Sayın Cumhurbaşkanı, siz Somali'ye 2011'de geldiğinizde insanların hayatları çok zor durumdaydı ve bir umut bekliyorlardı, siz bizlere umut oldunuz ve Somali'nin kapılarını açtınız. İkinci gelişinizde, biraz daha ileriye gitmiştik ama hâlâ ihtiyaçlarımız vardı. Üçüncü gelişinizde, kendi ayakları üzerinde durmak isteyen Somaliler, seçimlere gidiyor” ifadelerini kullandı.

Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Afrika turundaki son durağı olan Somali'nin başkenti Mogadişu'dan ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Türkiye'ye hareket etti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir