• DOLAR 32.546
  • EURO 34.92
  • ALTIN 2425.897
  • ...
Tarihte Bugün - 04 Haziran 2018
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN DOĞRUHABER - 4 HAZİRAN

M.Ö.781: Tarihte ilk kez bir güneş tutulması Çin'de kayıtlara geçti. Güneş tutulması ayın dünya ile güneş arasına girmesi sonucu meydana gelir. Ayın gölgesinin kapladığı alanlarda tam güneş tutulması, diğer yerlerde tam olmayan güneş tutulması görülür.

980: ‘Davranışların en iyisi iyi niyetten doğandır..Niyetin en iyisi ise ilimden ortaya çıkandır` diyen ilim adamı İbni Sina doğdu. Tıp, Felsefe, Astronomi ve Fenni ilimlerde bir deha olan İbni Sina kendisinden sonraki tüm zamanlarda en çok konuşulan ve tartışılan ilim adamlarından oldu. İbn-i Sina`nın tam adı Ebu Ali el-Hüseyin ibni Abdullah ibn-i Sina el-Belhi`dir. Buhara yakınlarında bir köyde dünyaya gelmiş ve Hemedan`da vefat etmiştir. İbn-i Sina, Kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi aldı. Değişik konular üzerine 240'ı günümüze gelen 450 kadar makale yazdı. Elimizdeki yazıların 150 tanesi felsefe 40 tanesi de tıp üzerinedir. Eserlerinin en ünlüleri felsefe ve fen konularını içeren çok geniş bir çalışma olan Kitabü'ş-Şifa (Şifa Kitabı) ile El-Kanun fi't-Tıb'dır (Tıbbın Kanunu). Bu ikincisi ortaçağ üniversitelerinde okutulmuştur. Hatta bu eser Montpellier ve Louvain'de 1650 yılına kadar ders kitabı olmuştur.

1876: Sultan Abdülaziz, Feriye Köşkü`ndeki odasında ölü bulundu. Resmî tarih, Sultan Abdülaziz'in 30 Mayıs 1876'da tahttan indirildikten dört gün sonra iki bileğini keserek intihar ettiğini yazsa da, tarihçilerin büyük bölümü öldürüldüğü konusunda hemfikir.

Hüseyin Avni Paşa ve Yeni Osmanlılar Çetesi tarafından tahttan indirilmiş olan Sultan Abdulaziz bu şebekenin tertibiyle hapis bırakıldığı Feriye Sarayında intihar süsü verdirilerek katledildiği, artık inkar edilmesi güç olan tarihi gerçekler arasındadır. Giysileri sandıkta saklayan Pertevniyal Valide Sultan da, oğlunun intihar ettiğine hiçbir zaman inanmadı. Hatıratında, Abdülaziz'in Feriye Sarayı'na gizlice sokulan üç pehlivan tarafından öldürüldüğünü söyledi. Bileklerini keserek intihar ettiği ileri sürülen Sultan Abdülaziz'in kanlı giysileri ortaya çıktı ve 131 yıldır Topkapı Sarayı'nın depolarında saklanan kıyafetler, cinayet iddiasını güçlendiriyordu.

1930: Türk Tarih Tetkik Heyeti ilk toplantısını yaptı. ekip 16 kişiden oluşuyordu. heyet başkanlığına tevfik bey (bıyıkoğlu) seçildi.. O güne kadar Türk Tarihi hiç tetkik edilmemiş değildi elbette. Yeni kurulan rejim özellikle tarihten gelen büyük bir tehlike altında idi zira toplumun belleğine tarihten akıp gelen bir bilinç vardı ve bu bilinç yeni kurulan rejime oldukça yabancıydı. İşte tarihin bu zararlı dikenleri rejimin bekası uğruna budanmalıydı. Bu da resmi bir kurum ile yapılmalıydı ki ilmi bir havası olsun ve itirazlar bertaraf edilebilsin.

1944: Duyun-u Umumiye(Genel Borçlar) İdaresi kapatılmasıyla beraber Osmanlı borçları da son buldu.

1953: Amerika ile Türkiye arasında Kırıkkale'de NATO için cephane yapılmasına ilişkin antlaşma imzalandı. Halk ise Kırıkkale Silah Fabrikasının tamamen yerli olduğunu düşünmekteydi.

1964: İran`da 15 hordad katliamı meydana geldi. 45 yıl önce bugünde İran halkının Amerika`nın himayesinde bulunan Şah Yönetimine ve dış sömürgeye karşı ayaklanması dönemin dikta rejimi tarafından kanlı bir şekilde bastırılarak onlarca vatandaşın şehid olmasına neden oldu. Olay İran takvimi ile 15 Hordad`ta meydana geldiği için 15 Hordad Kıyamı veya 15 Hordad Katliamı diye isimlendirilmiştir. Bu sebepten dolayı İran İslam Cumhuriyeti Rehberi İmam Humeyni 15 Hordad (4 Haziran) gününü genel yas ilan etti.

1974: Uluslararası Hukukçular Komitesi, Uganda'da İdi Amin'in iktidarı ele geçirmesinden bu yana 250 bin kişinin öldürüldüğünü açıkladı. İdi Amin`in İslami şahsiyeti batı güdümünde olan bu kurumların yanlı tutum sergilemelerine yolaçtığı da düşünülürse bu rakamların hem abartıldığı hem de iç çatışmalarda ölenlerin de bu sayıya dahil edildiği görülmektedir.

Uganda'nın 1962'de bağımsızlığına kavuşmasından önce subay rütbesi alan birkaç Ugandalı askerden biri olan Amin, ülkenin yeni devlet başkanı ve başbakanı Apolo Milton Obote ile yakın dostluk kurdu. 25 Ocak 1971'de Devlet Başkanı Obote'nin bir gezi için Singapur'da bulunduğu sırada, askeri darbe yaparak devlet başkanı ve silahlı kuvvetler başkomutanı oldu. 1972'de Uganda'da yaşayan ve batılı sömürgeci ülkeleri destekleyen Asyalıların (özellikle Hintliler) 90 gün içinde ülkeyi terk etmelerini sağlayarak onları sınırdışı etti. Onların yerine ülkedeki Müslümanları hintlilerden kalan üretim araçlarlarının başına getirdi. Uganda'yla İsrail arasındaki ilişkilere son vererek Libya ve Filistin'in yanında yer aldı.

İsrail`e karşı olmak Uluslararası ilişkilerde yanlızlaşmak ve batının şimşeklerini üzerine çekmek için yeterli bir nedendi.

1989: Çin'in başkenti Pekin'de, demokratik özgürlüklerinin genişletilmesini isteyen öğrencilerin Nisan ayından beri sürdürdükleri gösteriler kanlı biçimde bastırıldı. Tiananmen Alanı'na toplanan 100 binden fazla göstericinin üzerine tanklarla ve ağır silahlarla ateş açan ordu birlikleri 2 ile 4 bin arasında öğrenciyi öldürdü. Tankların ilerlemesini, uzun süre, önlerinde durarak engelleyen öğrencinin kim olduğu hiçbir zaman öğrenilemedi. Çin Komünist yönetimi olaylardan sonra da baskı ve şiddete devam etti.

Uygulanan şiddetin ardından, hükümet hareketin kalan unsurlarını baskı altına almak amacıyla geniş çaplı tutuklamalar yaptı, yabancı basını yasakladı ve iç basında olayların ele alınışı üzerinde katı bir denetim geliştirdi. Harekete sempati duyan Parti üyeleri tasfiye edildi, pek çok yüksek düzeydeki üye ev hapsine alındı.

1994: Pornografik bir tarzla yapılmış ve Ankara`da bir parka dikilmiş iki heykeli, Türk örf ve adetlerine uygun olmadığı gerekçesiyle kaldırtan Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek, "böyle sanatın içine tükürürüm" dedi. Müslüman Halk da bu ahlaksız heykellere tepki göstermiş ve bu tepkilerini Melih Gökçek`e verdikleri destekle dile getirmişlerdi.

1994: Kürt işadamı Savaş Buldan'la arkadaşları Adnan Yıldırım ve Hacı Koray, Bolu yakınlarında öldürülmüş olarak bulundu. O dönemde bu tür cinayetlerde olduğu gibi şüpheler yine derin devletin üzerine yoğunlaşmıştı.

2001: Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan suikastı ile ilgili Hizbullah mensubu oldukları iddiasıyla biri kadın 10 kişi yakalandı. Bu süreçte İslami kimliği ile tanınan Müslümanlara bu tür bahanelerle baskı ve şiddet uygulanıyor, yüzlerce polis eşliğinde evlere silahlı baskınlar düzenleniyor, kadın çocuk demeden evlere bomba atılıyor ve yakalanan şahıslar günlerce bazen de aylarca işkence altında sorgulanıyordu. Suçları kabullenmeyen şahıslara zorla ifade tutanağı imzalatılıp mahkemelerin bu şahısları cezalandırması yolunda açıktan ve perde arkasından baskılar yapılıyordu. Halen sırf İslami kimliğinden dolayı çeşitli suçlar isnad edilmiş ve işkence altında alınan ifadelere istinaden mahkum edilmiş onlarca müslüman cezaevlerinde bulunmaktadır.

2012:  Budistlerden Müslüman Katliamı

Güneydoğu Asya Ülkesi Myanmar`ın Arakan Bölgesinde Tebliğ Cemaatine Mensup 10 Müslüman Genç 200 Kişilik Budist Grubunun Saldırısına Uğrayarak Bıçak Ve Kılıçlarla Şehit Edildi.

Çatışmalar Kısa Sürede Kontrolden Çıktı. İlerleyen Günlerde Olaylar Tırmandı… Devlet Destekli Çeteler Müslümanlara Yönelik Saldırılarını Arttırdı… Aylarca Süren Saldırlarda Binlerce Müslüman Şehid Edildi… Yüz Binden Fazla Müslüman Göçe Zorlandı… Hayatta Kalanlar İse Zor Şartlarda Yaşam Mücadelesi Veriyor…Bu İnsanlık Dışı Saldırılara Maalesef Dünya Sessiz Kaldı…Cılız Tepkiler Dışında Uluslarası Toplumdan Bir Adım Gelmedi..

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir