• DOLAR 32.371
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2325.427
  • ...
FELLUCE DÜŞERSE BÜYÜK KATLİAM YAŞANIR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Özcan / Doğruhaber

Amerika`nın 2003`te başlattığı ve 8 yıl süren işgalinden bu yana Irak halkı rahat bir gün yüzü görmedi. Patlayan bombalar ve günlük onlarca insanın ölümü artık haber kanallarında bile bir değer ifade etmezken, Irak üzerinde hesapları olan Amerika gibi dış güçlerin fiili operasyonları ise hiç durmadan sürüyor. Bağdat yönetiminin uzun zamandır Felluce`ye yapmayı planladığı operasyon düzenlendi. Felluce`ye yönelik 23 Mayıs`ta başlayan ve halen süren büyük operasyonda işgalci Amerikan birlikleri havadan bombalarken, Irak ordusu ve diğer kimi gruplar da karadan saldırılarını sürdürüyor. Kentten sağlıklı haber alınamasa da saldırılar sonucu binlerce kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Aylar öncesinden başlayan muhasara altındaki Felluce`de halk temel insani ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Hatta açlıktan ölümlerin bile başlayabileceği belirtiliyordu.

FELLUCE`YE İNTİKAM SALDIRISI
Felluce`deki son durumu ve gelişmeleri gazetemize anlatan Rasan Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yahya Ettai, Felluce`de sadece Işid olmadığını, halkın içinden birilerinin de Bağdat yönetimi ve Amerika`nın işgalci askerlerine karşı direniş sergilediğini ifade etti.

Felluce`ye geçmişten kalan bir intikam duygusu ve hırsıyla saldırıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Yahya Ettai, “Felluce halen düşmüş değil. Ama düşerse çok büyük katliamlar olacağından endişeleniyoruz” dedi.

YAPILAN BU SALDIRI IŞİD`E KARŞI YAPILIYORMUŞ İDDİASIYLA YANSITILIYOR AMA…
Felluce halkının direndiğini, büyük bir karşı savaş verdiğini anlatan Prof. Ettai, ”Felluce altı yönden kuşatılmış durumda. Felluce`ye yapılan bu saldırı IŞİD`e karşı yapılıyormuş iddiasıyla yansıtılıyor ama işin hakikati bu değil. Bütün bağımsız kaynaklar Felluce`de bulunan IŞİD militanının sayısını 700 olarak veriyor. Oysa şu anda Felluce halkının kendisi de bu saldırılara karşı direniyor. Çünkü Felluce`nin bir geçmişi var ve bir intikam duygusuyla bu saldırılar yapılıyor.” diye konuştu.

AMERİKAN SAVAŞ UÇAKLARI ÇOK ACIMASIZCA  BOMBALIYOR
2003`te Amerikan gerçekleştirdiği işgal sonrası Felluce`nin uzun bir süre direndiğini anımsatan Prof. Yahya Ettai, “Felluce bir direniş yeri ve şu anda havadan Amerikan savaş uçakları çok acımasızca bombardıman yapıyor. Karadan da kimi milis güçler, özellikle son zamanlarda adını duyuran ‘Risaliyun` adı verilen grupların, saldırıları söz konusudur. Tüm bu saldırılara karşı şehir direniyor ama her an düşebilir” şeklinde konuştu.

BÜYÜK KATLİAMLAR OLACAĞINDAN ENDİŞELENİYORUZ
Binlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırılarda binlercesinin de yaralandığından söz eden Ettai, “Felluce düştüğü zaman biz çok büyük katliamlar olacağından endişeleniyoruz. Zaten şu ana kadar da bombardımanlar sonucunda Felluce`de 9 bin kadar sivil insanın öldüğünü ya da yaralandığını tespit etmiş bulunuyoruz.  Bu saldırılar devam ederse çok büyük trajediler yaşanabilir. Bunun Işid bahanesiyle yapılması tamamen yapılacak olanları şimdiden örtme amacı taşıyor” diyerek uluslararası kamuoyunun sivillere yönelik yapılan bu saldırılara karşı tepkisini ortaya koyması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Yahya Ettai, konuşmasının sonunda tüm insanlığa yönelik olarak bir çağrıda bulundu ve “Işid bahanesiyle Felluce halkına yönelik saldırılar bir insanlık dramına dönüşmeden önüne geçin” diye seslendi.

FELLUCE, AMERİKAN İŞGALİNDE BÜYÜK BİR DİRENİŞ SERGİLEMİŞTİ
Resmi olmasa da üç parçaya bölünen ülkenin bir bölümünü merkezi Bağdat yönetimi, diğer kısmını Kürdistan yönetimi, kalan kısmını ise Musul, Rakka ve Enbar vilayetine bağlı Felluce gibi yerleşimleri kontrolünde tutan IŞİD yönetiyor. Ağırlıklı olarak nüfusu Sünnilerden oluşan Felluce kenti, 2014 yılında toprağını büyük oranla genişleten IŞİD`in eline geçen ilk kentti. Aşiretlerin de önemli bir gücünün bulunduğu Felluce, Amerikan işgalinin gerçekleştiği 2003`te büyük bir direniş sergileyen ve ABD askerlerinin en çok kayıp verdiği, zorlandığı kent olarak biliniyor.

UNICEF: Felluce`de 20 bin çocuk tehlikede
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Irak Temsilcisi Peter Hawkins, IŞİD`e karşı operasyonların sürdüğü Felluce`de, çocukların birtakım tehlikelere maruz kaldığını belirterek, kentteki gıda stoklarının da bitmek üzere olduğu uyarısında bulundu.

Felluce`deki çocuklara dair yaptığı yazılı açıklamada kentteki şiddetin giderek arttığına dikkati çeken UNICEF Irak Temsilcisi Hawkins, “Felluce`de en az 20 bin çocuk yaşıyor. Kentteki gıda stokları bitmek üzere ve temiz su bulma sıkıntısı yaşanıyor. Operasyonlar başladığından beri az sayıda aile Felluce`yi terk edebildi. Bazı aileler oluşturulan iki kampa yerleşirken, bir kısmı da akrabalarına sığındı” ifadelerini kullandı.
 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir