• DOLAR 32.521
  • EURO 34.586
  • ALTIN 2492.359
  • ...
Köy sakinleri üst yapıdan önce derenin ıslahını istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl`ün  Alatepe (Arçuk) köyünde derenin ıslah edilmeden üst yapı çalışmalarına geçilmesine tepki gösteren  halk, yetkililere seslendi.

150 hanenin bulunduğu köyde yapımı devam eden üst yapı çalışmalarının köyün içinde geçen derenin ıslahı yapılmadan dere yatağına parke taşı döşendiğini belirten köylüler, köyün içinde geçen derenin yağmurla birlikte birçok evin ve arazinin sel baskınına neden olduğunu söyledi.

Derenin ıslahı yapılmadan dere yatağını toprakla kapatıp parke taşının döşenmesinin kendileri için facianın habercisi olduğunu vurgulayan köy sakinleri, durumu yetkililere iletmelerine rağmen ilgilenmediklerini ileri sürdüler.

“Derenin ıslahı yapılmadan üstünü kapatıp parke taşı döşediler”

Köy sakinlerinden Çetin Kızgın tepkisini şöyle dile getirdi: “Şuan yaşadığımız sorun İl özel idaresi bünyesinde yapılan ihale sonucu köyümüzde üst yapı çalışmaları yapılıyor. Köyümüzün içinde geçen derenin ıslahı yapılmadan üstünü kapatıp parke taşı döşediler. Bunun yanlış olduğunu defalarca yetkililere söylememize rağmen bizi dinlemediler. Yağmur yağdığında bu dereden seller akıp gidiyor. Yağmur nedeniyle gelecek olan su ve sel derenin kapanmasıyla evlerimizi ve bahçelerimizi basacak. Onun için mağdur durumdayız. Bu mağduriyetimizi defalarca gerekli yerlere iletmemize rağmen kimse ilgilenmiyor. Geçmişte bu dereden gelen sel nedeniyle hayvanların telef olmasına ve zararlara neden olmuştu. Bundan sonra daha kötü sonuçlar olur.” ifadelerini kullandı.

Köy sakinlerinden Rıfat Kızgın dere ıslahı ve alt yapı yapıldıktan sonra üst yapının yapılmasını istediklerini tekrarladı.

Kızgın, “Dere yatağına ve sel sularının aktığı dereye çözüm olarak 200`lük plastik boru atılır mı? Maalesef bu borular gelen suyu ve seli kaldıramaz. Gelen sel nedeniyle bu borular tıkanır ve sel suları köyde bulunan birçok evi basacak.  Asıl mağduriyet o zaman olur. Bu yapılan kesinlikle çözüm değil.” ifadelerini kullandı.

“Köye zarar veren derenin ıslah edilmesi gerekiyor”

Köy içinde geçen derenin geçmişte birçok sel felaketine ve zararlara neden olduğunu ifade eden köyün ileri gelenlerinden Hüseyin Kızgın, “Bu gördüğünüz dere köyün üst kısmından başlayıp köyün içinden geçip akan bir deredir. Yağmurun çok yağdığı zamanlarda sel bu dereden akıyor ve zaman zaman bize zarar veriyor. Hatta evlerimize ve bahçelerimize kadar gelip zararlara neden oluyor. Bu derenin kapatılması yerine ıslah edilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu. (Nihat Kanat- İLKHA)




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir