• DOLAR 32.345
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2302.751
  • ...
Sigara yasağı ihlalini bitirecek uygulama: Yeşil Dedektör
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2008 yılında yürürlüğe giren kapalı mekânlarda tütün mamulleri kullanım yasasına uyulmasını sağlamak amacıyla Yeşilay, Sağlık Bakanlığıyla birlikte sigara yasakları ihlallerini bildirecek ‘Yeşil Dedektör’ uygulaması geliştirdi.

Yeşil Dedektör adı verilen mobil uygulamanın geliştirilmesi ile vatandaşların haklarını korumak ve yasal hakları konusunda halkı bilinçlendirmek hedefleniyor.

‘Yeşil Dedektör’ uygulaması hakkında İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Yeşilay Diyarbakır Şubesi başkanı Yahya Öger, uygulamanın amacının ihlallere karşı toplumda farkındalık oluşturmak ve yasayı ihlal eden işletme ve müşterilerin ihlallerini azaltmak olduğunu söyledi.

“Çok yakında tüm iller için de aktif hale gelecek”

‘Yeşil Dedektör’ uygulamasının telefon veya tablet bilgisayara indirilerek kullanılabildiğini kaydeden Öger, “Yeşil Dedektör, mobil uygulamasında kullanıcı, ihlal bildirimini uygulama üzerinden konum ve mekân seçerek bildirebiliyor. Sağılık Bakanlığı bu uygulama için özel geliştirmiş olduğu sisteme düşen bildirimler, Sağlık Bakanlığı saha denetim ekibine ulaşıyor. Saha denetim ekipleri ise ihlal bildirimi yapılan mekâna ulaşarak denetimlerini ve gerekli işlemleri yapıyor. Alanında tek uygulama olan bu çalışma ile tütün ürünleri kullanılmayanların hakkının korunması, yasağa uyumun sağlanması, ihlallerin asgariye indirilmesi hedefleniyor. Pilot olarak İstanbul’da başlayan uygulama, çok yakında tüm iller için de aktif hale gelecek.” dedi.

Yeşil Dedektör’ün sosyal medya programlarını indirmek kadar kolay olduğunu söyleyen Öger, “Yeşil Dedektör’ü indirdikten sonra da kayıt işlemleri hallediliyor. İhlali bildirmenizle beraber Sağlık Bakanlığının sistemine düşer, ardından da saha görevlileri devreye giriyor. Sigara içilmesi yasak olan yerlerdeki boşluk bu uygulama ile ortadan kaldırılabilir. Lütfen bu ihlalleri, merkeze bildirin.” diye konuştu.

İşletmeciler ‘Yeşil Dedektör’ uygulamasına destek verdi

İş yerinde sigara içilmesine karşı olduğunu belirten çay ocağı işletmecisi Davut Tagil, insanların pasif içici konumuna düşmemeleri için kapalı ortamda sigara içilmemesi gerektiğini söyledi.

Yeşil Dedektör uygulamasına destek verdiklerini ifade eden Tagil, “Bu uygulamayı, sigaraya karşı başlatılan büyük bir adım olarak değerlendiriyorum. Ancak caydırıcı tedbirler alınması gerekiyor. Müşterilerimizi kaybetmek de istemeyiz, yetkililer bunu göz ardı etmemelidir. Alınan önlemlerin temele yönelik olmalı, sorunları kökten çözmelidir.” şeklinde konuştu.

Çay ocağının dışına kürsü çekerek sigara içen Said Ergin, “İnsan içmezse daha iyi olur. İçtik, cezasını zaten çekiyoruz. Kapalı ortamlarda yasak olduğu için biz de dışarıda içiyoruz. Başkasını rahatsız etmeye hakkımız yok.” ifadelerini kullandı. (M. Sıddık Bilge – İLKHA) 























Bu haberler de ilginizi çekebilir