• DOLAR 32.323
  • EURO 35.085
  • ALTIN 2282.341
  • ...
İpek böceği kozası yetiştiriciliği yaygınlaşıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa İzzetin Küçük ile Hilvan İlçe Kaymakamı Ahmet Özay, çiftçiler için geliştirilen  İpek böceği Kozası Yetiştiriciliği Projesi kapsamında, ipek böceği kozası dağıtılan Hilvan’a bağlı 12 köyden Geçitağzı’nı (Helis) ziyaret etti.

Hilvan (Cırnıreş) Kaymakamlığının İpek Böceği Kozası ilçenin yaklaşık olarak on iki köyünde 25 kişiye destek olarak İpek Böceği verildiği belirtildi.

Hilvan’nın mahallesi olan Geçitağzı’nı (Helis) ziyaret eden Vali Küçük ve Kaymakam Özay, ipek böceklerini yerinde inceledi. Geçitağzı’nda  konteynırlarda yetiştirilen ipek böceği kozalarının  beslenmesi ise dut ağacından kopartılan yapraklarla yapılıyor.

İpek böceği kozası  yetiştiricisi Gülistan Çetinkaya, İpek böceklerini yetiştirmek için  ailece dut yaprağı toplayıp beslediklerini belirtti.

Çetinkaya, “Biz bu işe  geçen sene başladık. Bu sene bize  2-3 konteynır getirdiler Vali beye ve Kaymakam beye çok teşekkür ederiz yardım ettikleri için. Bir de dut ağaçlarımızın yaprakları ipek böceklerini doyurmak için yetmiyor, çünkü çok veriyoruz. Bu işin kazancı azdır ama yine de evimizin önünde olduğu için başka bir işe gitmemek için yapıyoruz.”  diye konuştu.

Şanlıurfa Valisi İzzetin Küçük Geçitağzı köyünde ipek böceği kozası  yetiştiricilerine yaptığı ziyaret sırasında   değerlendirmelerde bulunarak, ’’ Hilvan’da yeni bir üretim alanı. Üretimi talebi çok, satılma sorunu yok , müşterisi hemen gelip köyünde-tarlasında ipek böceği kozasını alıyor. Bu çalışma özellikle hanımefendiler için iyi bir iş alanı. Bunu yaygınlaştırmak, bu bölgede daha da çoğaltmak istiyoruz. Çünkü mevsimlik tarım işçisi göçüne karşı da bunu bir önlem olarak düşünüyoruz’’ dedi.

Vali Küçük, ipek böceği kozası  yetiştiriciliğine 26 aile ile devam edildiğini, bunlardan bin 500 kilogram koza elde edileceğini belirterek, bunun takribi bedelinin  75 bin lira olacağını söyledi.

Vali Küçük, “Bu bir başlangıç, bunu her aileye en az 20-25 bin lira gelir getirecek bir seviyeye getirdiğimizde bu bölgede başka bir arayışa yani mevsimlik tarım işçiliği için çevre illere göçü durdururuz. “ dedi.

İlçe kaymakamı Ahmet Özay da konuşmasında,“ Kaymakamlık olarak bir İpek Böceği projesi düşündük mevsimlik tarım işine giden kadınlarımıza en azından çözüm üretelim düşüncesiyle. Projemiz şu anda pilot aşamasında. Sayın Valimin arz ettiği rakamlar çerçevesinde bir netice almaya niyetimiz var. Seneye daha da yaygınlaştırmak istiyoruz İnşaallah ilçemiz için hayırlı olur  bölgemize de örnek bir proje olur.’’ ifadelerini kullandı. (Ramazan Şefkatlı-İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir