• DOLAR 32.557
  • EURO 34.921
  • ALTIN 2427.115
  • ...
Seyyar satıcılıktan fabrikatörlüğe giden azim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman’da 45 yaşındaki iş adamı Yahya Ezer, seyyar arabada mahalle mahalle dolaşıp bazen sebze meyve ve bazen de elbise satarak, küçük yaşlarda atıldığı iş hayatında işine olan sevgi ve istihdam yaratmanın kendisine verdiği mutluluk ile çok çalışarak, büyük bir dondurma fabrikasının sahibi oldu. İş adamı Ezer, yaptığı dondurmaları şu anda Türkiye’nin yaklaşık 40 iline dağıtıp, yurtdışına ihracat ediyor.

Ticarete, kent merkezinde mahalle mahalle, sokak sokak üç tekerlekli arabayla sebze meyve ve elbise satıcılığı yaparak başlayan ortaokul mezunu olan Ezer, şu anda yaklaşık 200 kişiyi istihdam ediyor.

Ezer, azimle bugünlere geldiği iş hayatını İLKHA’ya şöyle anlattı: “1987 yılında Batman’da seyyar satıcılık yaparak mahalle mahalle, sokak sokak tabla dolaştırıp bazen meyve sebze ve bazen de İstanbul’dan aldığım elbiseleri satarak iş hayatıma atıldım. 1987 ile 1993 yılları arasında seyyar satıcılık yaptım. Seyyar satıcılık yaptığım dönemlerde, tablacılıkla başladığım işimi, il dışına sebze meyve satarak devam ettirdim. 1993 yılında Batman Lisesi’nin kantin işletmeciliğine başladım. Aynı zamanda bir market işletmeciliği ve Batman Belediyesinin çay ocağı işletmesini de beraber yürütüyordum.”

“İstihdamın verdiği mutlulukla işimi artırıyordum”

İstihdam yaratmanın kendisine verdiği mutluluk ile işlerini daha da büyütmenin gayreti içerisinde olduğunu söyleyen Ezer, “İstihdama yönelik bir çalışmanın bana verdiği mutluluktan dolayı işlerimi artırıyordum. Her çalıştırmaya başladığım bir eleman bana ayrı mutluluk veriyordu. Bu mutluluk sayesinde iş hayatımda yorulmak nedir bilmiyordum. Sürekli çalışmanın bana verdiği bir mutluluk vardı. Batman Lisesi kantinciliği yaptığım dönemde 1996 yılında Batman’da üretim yapan bir dondurma firması bize dondurma satmak için satış elemanını göndermişti. Dondurmayı işlettiğim kantinde satmaya başladım. Dondurma satıcısıyla diyalogumuzun gelişmesiyle satışını yaptığım dondurmanın ortaklarında biri bana ortaklık teklif etti ve artık benim için farklı bir dönüm noktası başladı.” diye konuştu.

“Günlük 30 ton dondurma üretiyoruz”

Artık dondurma üretimi için işe atıldığını belirten Ezer, “Rabbimin yardımı ve biraz da benim azmimle 1997 yılında kendi dondurma tesisimi 200 metrekarelik bir alana kurdum. Bu yılda dondurma satışında iyi bir başarı elde ettik. 1998 yılında bu defa yaklaşık 450 metrekarelik bir alanda dondurma üretimi yapmaya başladım. Dondurma satışlarımızda müthiş bir artış oldu. Daha sonra Organize Sanayi Bölgesinde 3 bin metrekarelik alanda bir dondurma tesisi kurduk. Şu anda günlük 30 ton dondurma üretecek kapasitedeyiz ve üretiyoruz. Yaklaşık 40 ile dondurma satıyoruz. En büyük pazarımız İstanbul, Mersin, Adana, Gaziantep ve Urfa’dır. 2016 yılında yurtdışına ihracatımız da başladı. Yaklaşık 200 kişiyi istihdam ediyoruz. İnsanlara iş, aş vermek bizi mutlu ediyor. Bizi ayakta tutan tek şeyde budur. İstihdam yaratmak, işsiz olan bir kardeşimize iş bulmak bizi mutlu ediyor.” ifadelerini kullandı.(M.Fatih Akgül/M.Sait Çelik-İLKHA) 





















Bu haberler de ilginizi çekebilir